Madde Bağımlılığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

salihzadem
25-11-2018, 07:24   |  #1  
salihzadem avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2018

26 - 27 Kasım 2018’de Yeşilay tarafından organize edilen Sağlık bakanlığının da destek verdiği 2. Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu var. Dünyaca ünlü akademisyen ve uzmanlar bu sempozyumda buluşacak. Bu haberi duyunca hem sizleri haberdar etmek hem de uyuşturucu ve madde bağımlılığı hakkında kısa bir yazı yazmak istedim.

Madde bağımlılığı hakkında doğru bilinen yanlışlar birçoğumuzu yanıltmaktadır. Bu yanlış bildiklerimizin büyük kısmını film ve haberlerden öğreniyoruz. Daha sonra halk arasındaki söylentiler ile bu tür bilgiler yaygınlaşıyor ve kanıksanıyor. Madde bağımlılığından kendimizi ve çocuklarımızı korumak için bilgilerimizin doğru olmasına özen göstermeliyiz.

Benim iradem güçlüdür. Ben bağımlı olmam.

Herkes bağımlı olabilir. Bunun irade güçlülüğü ya da zayıflığı ile mutlak bir ilişkisi yoktur. Kişilik patolojileri kimi zaman madde kullanımına neden olabilir. Ancak böyle bir sorunu bulunmadığı hâlde bağımlı olan ya da tersine böyle bir sorunu bulunduğu hâlde bağımlı olmayan birçok kişi vardır. Kısacası bağımlılık konusunda bireysel özellikler önemli bir etkendir. Ancak bağımlılık ile kişilik özellikleri arasında mutlak bir neden sonuç ilişkisi yoktur.


Ben kontrol edebilirim.


Bu inanç, madde kullanmaya başlamanın ilk adımıdır. “Ben kendimi kontrol edebilirim.” düşüncesi, uyuşturucu kullanılan ortamlara girmekten çekinmeme sonucunu doğurur. Hâlbuki seçilecek en güvenli yol, bu ortamlardan kaçınmaktır.


Bir kere kullanmaktan bir şey çıkmaz.


“Bir kez” “çok kez” in ilk adımıdır. Çünkü ilk kullanımdan sonra kişi madde kullanımından artık korkmaz. Maddeyi nereden bulabileceğini ve nasıl kullanabileceğini bilir. Ayrıca bazı maddeler ilk kullanımdan sonra bile bağımlılık yapar.


Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz.


Bağımlılık yapıcı maddeler, ara sıra kullanılsa bile vücuda hızla zarar verir. Aralıklı uzun süre kullanım, bireyde ruhsal ve kimyasal değişikliklere neden olur. Öte yandan birçok kişi ara sıra kullanma niyeti ile başlar. Ancak daha sonra farkında bile olmadan bağımlı hâle gelir.