Masa üstü PC kendi kendine reset atıyor

yoldas07
17-11-2020, 21:57   |  #1  
yoldas07 avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
11 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2020

Yazı bayağı uzun oldu farkındayım lütfen PC konusunda usta forumdaşlardan yazıyı okuyup bana bir yol göstermesini rica ediyorum. CSGO oynamayı çok seviyorum günde mutlaka 5-6 saat oynarım şu anda korkudan oyunu açamıyorum,oyunun tam ortasında en önemli anında reset attığı zaman çıldırıyorum.

sistemimi tam olarak yeniden yazayım

CPU türü: Quadcore Intel Core i7-950, 3200 MHz
Anakart adı: ASUS P6x58D-E
Sistem belleği: Kingston HyperX 3x2 GB triple 6 GB DDR3 SDRAM
Ekran kartı: AMD Radeon HD 5850
Güç kaynağı: Thermaltake lite power 600 Watt , 80+ ibaresi yok

Arkadaşlar sorunum hala çözülmedi bu reset problemi yaklaşık bir ay önce başladı. Daha öncesinde sadece oyunda CSGO veya PES oynarken oluyordu çok sık olmamakla birlikte 2-3 günde bir bu reset problemini yaşıyordum ,reset atmaya başladığı zaman PC yi açıp tekrar oyuna giriyordum 3-4 sefer üst üste reset atmaya devam ediyordu 5 dakikada bağlanamadığım için CSGO rekabetçiden ban yiyordum ve vazgeçiyordum , sonra kendi kafasına göre 1-2 saat sonra düzeliyordu oyun oynayamaya devam edebiliyordum. ve ilginç olan masa üstünde hiç bir şekilde reset atmıyordu. şüphelendiğim ilk bileşen PSU idi. acaba oyunda ekran kartı ve işlemci fazla yük çektiği için Power Supply Güç Kaynaği yetersiz mi geliyordu. Ama AIDA64 ile sistem kararlılık testi ile tüm bileşenleri seçip (CPU,GPU,RAM,DİSK,FPU,CACHE ) tam yükte defalarca 30 dakikalık, 1 saatlik , bazen 1,5-2 saatlik PC yi çalıştırıyordum kesinlikle reset atmıyordu. Sıcaklık değeleri normaldi , Kasamda iyi bir soğutucu 6 tane fan var. HD tune ile harddiski test ettim bir sorun görünmüyor , Windowsun RAM testi ve memtest ile RAM ları defalarca test ettim bir hata ile karşılaşmadım. Geçmişte Bios ayarları ile hiç oynamadım her ihtimale karşı Bios ayarlarını Default yaptım. 20 gün civarı böyle geçti iyi,kötü PC yi kullanabiliyordum , bazen CSGO ve PES 7-8 saat aralıksız oynuyordum reset atmıyordu. bazen 2-3 gün hiç reset problemi ile karşılaşmıyordum.Eğer PSU arızalı veya yetersiz gelseydi herhalde bu kadar uzun süreler PC yi kullanamazdım diye düşünüp sorunun Ekran kartından olabileceğine kanaat getirip yeni bir ekran kartı siparişi verecektim ki Bingo masa üstündeyken reset atmaya başladı yaklaşık 10 gün önce başladı. Eskiden reset attığı zaman mutlaka windows açılırdı ve oyuna girmediğim sürece reset atmazdı sadece oyunda reset atardı. Bu sefer üst üste reset atmaya başladı bazen windows açılıp 2-3 dakika sonra , bazen 10-15 dakika sonra , bazende windows ekranına gelmeden reset atıyor. tabi kısa bir süre sonra tekrar düzeliyor,Mesela dünden beridir yaklaşık 2 gün olmak üzere hiç reset atmadı , PES oynadım ,CSGO oynadım , tam yükte sistem kararlılık testi yaptım hiç reset yemedim 2 gündür.
Gerçekten ne yapacağımı bilmiyorum 1 aydır internette bu sorunu araştırıyorum , kimisinde sorun PSU kaynaklı çıkıyor , kimisinde Anakart arızalı çıkıyor , kimisinde PC nin power düğmesi arızalı çıkıyor , genelde bu üç bileşen sorunlu çıkıyor.Gerçi benimkine tam benzer sorun yaşayan bir kullanıcı görmedim. Çok ilginç bir sorunla karşı karşıyayım hangi parçayı değiştirmem gerektiğini bilmiyorum.Bilgisayar tamircisine götürsem ne diyeceğim hangi parça arızalı nereden bilecek çünkü tüm parçalar bazen sorunsuz 2-3 gün çalışıyor.

excel_mustafa
17-11-2020, 22:58   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,445 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

hwmonitor programıyla yükteyken sıcaklıkları kontrol et, gerekirse kasayı temizleyip macunları yenile. ramların slota giren bakır uçlarını silgiyle dikkatlice silerek tertemiz yap, slotların içini havayla temizle. ramları farklı şekillerde ve sayılarda takarak dene. memtest64 ile ramları testten geçir. psu sorunlu olsaydı pc tümden kapanırdı reset atmazdı. sorun düzelmezse muhtemelen anakart arızalıdır.

zombi
18-11-2020, 14:21   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 106
1,026 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

abey pc 10 yaşını geçmiş. bi bakım şart. ama hangi parça bozuk onu anca muadil parça takarak test edebilirsin. genelde de ilk psu ya bakılır. kapasitörü eskimiiştir. senin testlerin sadece ekran kartı ya da işlemciye abanır. ama oyun esnasında misal 2 si de aynı anda yükleniyo.-nedeni furmark gibi testlerin ekran kartına tamamen abanıp bant genişşliğini doldurması, bu esnada işlemciye de abanmaya kalkarsan işlemcinin kendini frenlemesidir.-

dediğim gibi elinde muadil parçaları olan bi pc tamircisi ya da arkadaşına götür orda bakın hangi parça bozuk öyle anlarsınız.