Microsoft'u sevindiren "Windows XP etkisi!"

CHIP Online
22-10-2013, 13:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Tam 12 yıldır bir türlü hayatımızdan çıkmayan Windows XP gerçeği, şimdi de "XP etkisi" ile gündemde!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/mic ... p-etkisi_43204.html

Resimlerle: Windows 8'i hızlandıran 30 ince ayar ve araç!

2013 boyunca Windows 8 satışlarının iyi gitmediğinden şikayet eden Microsoft'un 24 Ekim'de açıklayacağı üçüncü çeyrek rakamlarında beklentinin üzerinde kâr rakamları olacağı tahmin ediliyor. Son çeyrekte PC satışlarında beklenmeyen yükselme nedeniyle bu sürpriz satışların Microsoft'un kârını da yükselttiği düşünülüyor.


IDC'nin rakamlarına göre, üçüncü çeyrekte 81.6 milyon adet PC satıldı. Bunların büyük bir bölümünde ise Windows işletim sistemi yer alıyordu. Bu rakam, geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 7.6'lık bir artış anlamına geliyor.


IDC'nin araştırmasına göre, PC satışlarındaki artışın önemli bir nedeni Microsoft'un XP'ye desteğini keseceğini açıklamasından kaynaklanıyor. İş dünyası, XP ile çalışan bilgisayarlarını yenilemek için hareket geçince, PC satışlarının arttığı düşünülüyor. Microsoft'un XP açıklamasıyla beraber oluşan "XP Etkisi" sayesinde HP, Lenovo ve Dell'in satışlarında da yüzde 2 oranında artış meydana geldiği hesaplanmış.


XP efektinden önce, Eylül ayında PC satışlarının, yeni açıklanan mobil cihazların da etkisiyle beraber neredeyse yüzde 15 oranında düşeceği düşünülüyordu. Bu da Microsoft'un zaten kötü giden Windows satışlarının iyice dibe vuracağı beklentisini oluşturmuştu. Ancak Microsoft'un Windows XP'yi öldürmeye kararlı olduğunu göstermesi ve XP kullanıcılarının yeni PC'ler satın almaya başlaması, piyasayı beklenmeyen şekilde canlandırdı. 


XP efekti sayesinde Microsoft 2013 yılını ve 2014'ün bir kısmını kurtaracak gibi görünüyor ancak kısa süre sonra karşısına yeni rakipler çıkacak. Özellikle giderek yükselen Google Chromebook işletim sistemi tehdidi, sadece internet ve basit bilişim ihtiyaçları için PC isteyen ev kullanıcılarının Windows'tan vazgeçmesi için yeterli olabilecek. Bugüne kadar 640 bin adet satılan Chromebook bilgisayarlar, özellikle okullarda büyük ilgi görüyor. Google şimdiden Chromebook sayesinde okullara Apple'ın iPad'inden çok daha fazla cihaz satmış durumda. Çok ekonomik ve kullanışlı olan Chromebook PC'ler'in yakın gelecekte Microsoft'un başına büyük "bela" olması bekleniyor.

Tüm Konu: Microsoft'u sevindiren "Windows XP etkisi!"

Resimlerle: Windows 8'i hızlandıran 30 ince ayar ve araç!

Kaynak: www.chip.com.tr