Miras Payı Nedir?

Ayşe değişik
07-03-2019, 10:41   |  #1  
Ayşe değişik avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2018

Ölen kişinin hukuki olarak biten mal varlığının, varsa eşi ve çocukları yoksa anne babası üzerine geçerek eşit olarak paylaştırılmasına miras payı denir. Yalnızca söz konusu olan miras payı, malın paylaştırılması demek değildir. Ölen kişinin borçları da mirasçılara eşit olarak paylaştırılmaktadır.

 Ölen kişinin herhangi bir mirasçısı bulunmuyorsa mirası kişinin belirttiği bir kişi veya kurum varsa oraya, yoksa kızılaya bağışlanır. Evlat edindiği bir üvey evladı veya eşinin eski eşinden olan herhangi bir çocuğu varsa, miras ona da teklif edilmektedir. Bütün bu kişiler mirasın ortakçısı ve bunlara bölüştürülen mal da miras payıdır.

Son Düzenleme: Ayşe değişik ~ 07 Mart 2019 10:46 Neden:
Chıptansel
15-02-2020, 17:33   |  #2  
Chıptansel avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 2
51 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2016

Anayasanın Kişi Hak ve Ödevleri Bölümünde Mülkiyet Hakkı başlığı altında düzenlenen 35.maddesinde‘Herkes, mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. Bu haklar, ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlandırılabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması toplum yararına aykırı olamaz.’şeklinde düzenlenmiştir. Terekenin tamamı üzerinde mirasın paylaştırılmasına kadar hak ve yetkiye sahip olan miras ortaklığıdır. Mirasın tamamının paylaştırılması ile artık miras ortaklığı ve tereke üzerindeki el birliği ile mülkiyet sona erecektir. Her mirasçının kendi payı belirlidir ve mirasçılar o pay üzerinde kendi başına mülkiyet hakkına sahip olur. Miras paylaşımı, ölen ya da hakkında gaipliğe hükmedilen kişinin ölüm veya gaiplik neticesinde geride bıraktığı malvarlığı değerlerini mirasçıları arasında bölüştürülmesi durumuna denir. Bu mirasçılar kanunen belirlenmiş yasal mirasçılar olabilecekleri gibi bunların yanında mirasbırakan tarafından belirlenmiş atanmış mirasçılar da olabilir.