Misakı Milli Neden Bu Kadar Önemli

Bu forum kilitli bir forumdur. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Banned
29-10-2016, 17:19   |  #1  
MBugra avatarı
OP Banlandı
Teşekkür Sayısı: 1
46 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2016

https://www.youtube.com/watch?v=AwYH_eihaxA

Misak-ı Milli nedir?
Misak-ı Millî (Günümüz Türkçesi ile Milli Yemin) Kurtuluş Savaşı'nın siyasi manifestosu olan altı maddelik bildirinin adıdır. İstanbul'da toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından 28 Ocak 1920'de oy birliği ile kabul edilmiş ve 17 Şubat'ta kamuoyuna açıklanmıştır.

Peki Misak-ı Milli neden bu kadar önemli?

Bilindiği üzere Lozan Barış Anlaşması imzalandığı sırada Musul'un akıbetinin ne olacağı karara bağlanamamış. Daha ileri bir tarihe ertelenmiştir. Fakat 1926 yılında Ankara Antlaşmasıyla maalesef Musul sınırlarımız dışında bırakıldı. Son günlerde gündemde olan DAEŞ'i Musuldan çıkarma operasyonu başlatıldı ve Türkiye açık bir şekilde "Biz olmadapppn bir Musul operasyonu" düşünülemez dedi.

Sorarım sizlere :
Yıllardır yol geçen hanına dönmüş Irak topraklarında onlarca terör örgütü cirit atarken, onlarca devlet asker çıkartırken sesi çıkmayan ırak yönetimi , neden bizim orada asker bulundurmamıza bu kadar ses çıkardı?
Yorumlamak size kalmış.

Orta doğu insanlık var olduğundan beri savaşların durmadan yaşandığı bir yer maalesef.  Bulunduğumuz jeopolitk konumdan dolayı biz de işin içine giriyoruz

Bu kadar önemli olan Misakı milli nin maddelerinden bazılarını inceleyelim

*İstanbul ve Marmara Denizi'nin güvenliği her türlü tehlikeden uzak tutulacak, Boğazların ticaret gemilerine açık tutulması, ilgili devletlerin aralarındaki antlaşmalarla sağlanacaktır.

* * Antlaşmalarla belirlenen ilkeler çerçevesinde azınlıkların hukuku, komşu ülkelerdeki müslüman halkların aynı haklardan yararlanmaları koşuluyla güvence altında olacaktır.

*Mondros Ateşkesi imzalandığı sırada işgal edilmemiş bölgeler kesin Türk yurdudur, parçalanamaz.

* Araplar kendi geleceklerini kendileri belirleyecektir. (Arapların çoğunlukla yaşadığı yerlerde referandum yapılacaktır.)

* 7. Siyasi, mali ve adli gelişmemizi engelleyen sınırlamalar kabul edilemez yani kapitülasyonlar.


Bildiri, I. Dünya Savaşı'nı sona erdirecek olan barış antlaşmasında Türkiye'nin kabul ettiği asgari barış şartlarını içerir. Toplantıdan çıkan kararlar arasında, özellikle Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyesi milletvekillerinin yoğun çabasıyla gizli bir oturumda daha önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından hazırlanan Misak-ı millinin kabul edilmesi vardır (28 Ocak 1920).