Mozilla, mobil işletim sistemini deneyecek

CHIP Online
10-11-2011, 20:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Mozilla, Firefox'tan sonra belki de en ciddi ürünü için düğmeye bastı! Peki ama neden bu ürün?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/mozi ... eneyecek_30169.html

Resimlerle: Akıllı cep telefonu işletim sistemleri

Akıllı cep telefonu piyasasının liserleri hiç kuşkusuz Android ile Google ve iOS ile Apple. Diğer tüm üreticilerin payı düşerken bu iki firma, aslan parçasından daha fazlasını alıyorlar. Bunda Android'in işletim sistemi olarak ve iPhone'un telefon olarak başarısı göz ardı edilemez.

Bu piyasanın büyüklüğü göz önüne alındığında, sadece iki firmanın çok büyük paylara sahip olması, diğer üreticileri de bu alana yönlendiriyor. Bu aşamada en somut adımı da Firefox'un yaratıcısı Mozilla atıyor. Akıllı telefonlar için geliştirmeye devam ettiği işletim sistemini bu sene büyük testlere tabi tutacak. Her şey yolunda giderse de seri üretime Haziran 2012'den önce başlanması planlanıyor. Bilgiler projenin yürütüldüğü merkezden, resmi web sitesinden geliyor.

Bazı diğer bilgileri de sizinle paylaşalım. Projenin ismi Boot to Gecko (B2G) olarak açıklandı geçen Temmuz'da. Projenin temel amacı, yani bu yeni mobil işletim sisteminin yapmasını istedikleri, her işletim sistemi için ayrı ayrı yazılan kodlardan kurtulup uygulamaları web sitesinden direkt olarak çalıştırabilmesi.

Resmi sitede yayınlanan yol haritasında söylendiği üzere bu sene bitmeden önce geliştiricilerin bazı temel özellikleri elde edebilmeleri için çalışılıyor. Bunların arasında ivmeölçer, kamera, mesajlaşma, telefonlaşma ve güç yönetimi bulunuyor. Geri kalan ek özelliklerin de 2012 ilk çeyreğinde belirlenmiş ve hatta bluetooth, usb gibi daha özel kullanım alanlarına girilmiş olup bunların da kodlarının geliştiricilere açılması planlanıyor. Bunun dışında, e-kitap okuyucu, medya oynatıcı ve web tarayıcı çalışması olduğu da biliniyor. Burada detay verilmemesine rağmen web tarayıcısının Firefox olduğunu düşünmek hiç de yanlış olmayacaktır.

Tüm konu: Mozilla, mobil işletim sistemini deneyecek

Resimlerle: Akıllı cep telefonu işletim sistemleri

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Yeni bir mobil işletim sistemine gerçekten ihtiyaç var mı?