Mükemmel cep telefonu işletim sistemi

CHIP Online
31-07-2010, 00:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Mükemmel bir cep telefonu işletim sistemi nasıl olmalı, hangi özellikleri kendisinde barındırmalı?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/muke ... -sistemi_21554.html


Bu sorunun cevabı elbette yıllar geçtikçe değişecek. Ancak günün ihtiyaçlarını, günün cep telefonu işletim sistemlerinin eksik görülen yanlarına bakarak rahatça anlayabiliriz.

Günümüzde cep telefonu seçimi sadece fiyata ya da donanım özelliklerine bakmıyor; işletim sistemi de bu kararda önemli rol oynuyor. Eskiden sadece pahalı ve üst seviye cep telefonlarına konulan pek çok donanımsal ve yazılımsal özellik, yaygınlık kazanıp, daha ekonomik cep telefonlarında da kendilerine yer buluyorlar.

Bu gidişat sayesinde cep telefonları, bilgisayar erişimi olmadığında içinde bulunduğumuz bilgi çağının gereksinimlerine erişim sağlayan aygıtlar olarak önem kazanıyor.

Apple iOS4, Google Android 2.2 yaygınlaşırken, Windows Phone 7 de hazırlık aşamasındayken bir cep telefonu işletim sisteminde neler olmalı bir bakalım...

Tüm konu: Mükemmel cep telefonu işletim sistemi


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce neleri barındırmalı?

hsaq
05-08-2010, 21:10   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
36 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2010

Herseyden once en onemli konu sahip oldugu isletim sisteminin tek bir sirkete ait ozel olmamasi gerekmektedir. Yani Apple gibi, RIM gibi ve ozellikle Windows Mobile gibi tam anlamiyla tek bir noktadan idare edilen kapali bir sistememe sahip olmamalidir. Acik ve ozgur bir kod yapisina sahip olan bir isletim sistemi ise bu smartphone donanimi ve yazilimi ureten yuzlerce sirkete ve yuzbinlerce yazilimciya isletim sisteminin her seviyesinde gelistirme adina ozgurluk ve esneklik saglamaktadir. Android o nedenle cig gibi yayilmaktadir. iPhone 4 milyon satmisken, Android tabanli cesit cesit donanima, arayuze ve ozelliklere sahip teknolojisi harikasi Android tabanli smartphones ise 3,5 milyon satmistir kisa surede.. Ne yazikki Apple ve Microsoft, gelismemis ulkelerde urunlerinin satmasi ve yerlesmesi icin her turlu yolu denemektedir. Burada onemli olan insanligin min. maliyetle max. teknolojiden faydalanmasidir. Bugun Motorola Android X, HTC Desire, Samsung glalaxy S, Sony experia 10, Acer, Dell ve digerleri son teknolojiyi Android i istedikleri gibi sekillendirip arayuz bazinda ve look & feel ile, teknolojisi harikasi cihazlari iPhone un yari fiyatina satmaktadir dunyada.. Iphone tek duze, sabit arayuz, tek tip model cihaz, tek tip kullaniciya hitap eden, insanlarin begenilerini ve tercihlerini tek bir cihaza baglayan monoton renksiz ve sorunlu bir cihazdir. Steve Jobs in iPhone 4 donanimindaki belli bir aciyla tutuldugunda operator sinyalinin dusmesine karsilik verdigi yanit, Apple in ne derece gayri ciddi ve sirf somuru amacli oldugunu gostermektedir. SJ -> "O halde o sekilde tutmayin" Evet, 2.5 milyar odeyin fakat ancak belli bir aciyla tutarsaniz kaliteli gorusme yapabilirsiniz. Apple sorunlu olan butun iPhone 4 leri geri cagirmalidir. Bu yakisirdi ancak ne yazik ki bu olmadi. Veya sikayetci olan musterilerine iPhone 4 lerini mesala HTC Desire ile degistirebilirdi. :) Yani oncelikle ozgur bir OS e sahip olmalidir mukemmel bir akilli telefon/bilgisayar donanimi, zaten sonra musteri kazancli cikmaktadir, ozgurce gelistiren yazilimlar sayesinde, aciklar kapatilmaktadir, arayuzler farklilasmakta, butun sirketler birbiriyle yarisabilmektedir farkli ruhlara farkli ozellikler sunabilmek icin, tek tip tek duze tek model cihaz degil.!