NASA'nın derin uzaydaki ilk haberleşme ağı testi

hargun
14-12-2009, 22:55   |  #1  
hargun avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
192 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

NASA ekibinin bir parçası olarak çalışan Kaliforniya’daki Jet İtkiLaboratuarı (JPL) mühendisleri, “kesintiye toleranslı ağ” anlamınagelen “Disruption-Tolerant Networking” ya da kısaca DTN adı verilen biryazılım kullanarak 32 milyon km uzakta bulunan bir uzay aracı ilebirkaç düzine resim alışverişinde bulundular.

Bu test, yepyeni bir “gezegenlerarası internet” oluşturma yolunda atılmış ilk adımı oluşturuyor.

NASA mühendisleri ve Google başkan yardımcılarından Vint Cerf, onyıldır bu yazılım protokolunu gerçekleştirmek için çalışıyordu. DTN,halen yeryüzünde internette kullandığımız “İnternet İletişim DenetlemeProtokolu/İnternet Protokolu” kısaca TCP/IP’den farklı bir yöntemkullanıyor.

Gezegenlerarası İnternet gecikmelere ve kesintilere dayanıklı vehazırlıklı olmalıdır. Uzay aracı bir gezegenin arkasına dolandığında yada Güneş fırtınaları oluştuğunda kesintiler oluşur. Mars gezegenineışık hızında göderilen ve alınan bilgilerin hedefe erişmesi gezegeninpozisyonuna göre 3,5 ila 20 dakika arası süre alır.

Yeryüzünde kullanılan TCP/IP’nin aksine DTN’de sürekli ve art arda birbilgi akışı beklenmez. Hedef bulunamazsa bilgi paketleri çöpe gitmez,bunun yerine her boğum kendisine erişen bilginin sorumluluğunu alır vebir sonraki boğuma eriştiğine emin olana kadar bu sorumluluğu taşır.Bu, basketbolda topu potaya en yakın elemana eriştirmeye benzer veböylece hedefe ulaşamayan bilgi asla kaybolmaz, sonunda mutlaka hedefeulaşır.

Uzayda bu işlemler bugün bir ekip tarafından her bağlantının ne zamanve nasıl kullanılacağından hangi bilginin ne zaman ne yolla nereyegönderileceğine kadar el yordamıyla planlanıyor ve yapılıyor.

Mühendisler geçtiğimiz Ekim ayında bu yeni ağın çalışması ile ilgilibir ay süreli bir demo gerçekleştirmeye başladı. NASA’nın Epoxi uzayaracını Mars data röle istasyonu olarak kullandılar. Epoxi, iki yılsonra Hartley 2 kuyruklu yıldızını inceleme misyonunu gerçekleştirmekiçin yol almakta.

İlk gezegenlerarası internette şu anda 10 boğum var. Birisi Epoxi uzayaracının kendisi ve diğer dokuzu dünya yüzeyinde fakat Mars yüzeyaracının, Mars yörünge araçlarının ve operasyon merkezini simülasyonunuoluşturuyorlar.

Birkaç yıl içinde gezegenler arası internetin bir çok farklı vekarmaşık uzay misyonunu gerçekleştirmekte faydalı olacağı düşünülüyor.

Kaynak: http://www.bulus.ws/haber.asp?haberID=20

seckin_kaya
14-12-2009, 23:08   |  #2  
seckin_kaya avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,065 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

Uçtu bu Amerika Xd