Nasıl oluyor da ufak sensörlü daha iyi diyorlar ?!

qukamber
21-01-2018, 06:24   |  #1  
qukamber avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Nasıl oluyor da ufak sensörü olan fotoğraf makinaları için daha iyi diyorlar ?! Öyle ya sensör büyük ise daha iyidir diye okuduk, öğrendik ve bildik biz hep. Ezberledik bunu, öyle ki gözlerimizle görsek dahi ezberi silmek yerine güncel bilgi koymak ne mümkündü !

5 eksenli IS'in müthiş yararını kullanmayan (ve tabi kullanmayı bilmeyen) bilemez. Bu özelliğin bir kullanıcıya yaşattığı kolaylık ve keyfi ilk kez yaşadığımda "Bu çılgın bir şey" demiştim. Yıllar sonra halen yeri gelir net fotoğraf çektiğim loş ortamda halen de beni şaşırtır. 

Govdede5eksenliIS_faydasi-iso400decekersin-yoksa-iso3200veya6400 by qukamber ve 5 eksenli IS, on chip.com.tr forum !..

İstersen tıkla büyük çözünürlükte gör :

Gövdede 5x IS yok ise işte örnekteki gibi Fujifilm X-T10 ile ISO 6400'de 1/50 ile çekersin noise manyağı olur fotoğrafın...

Gövdede 5 eksenli IS'i olan makinan var ise ISO 400'de kaymak gibi çekersin aynı sahneyi. Ne oldu ? Tripodsuz şu senaryoda bile işimi gördüm mü ? Gövdede 5 eksenli IS'im olmasaydı makinamda bugün bile kullanacağımız hiçbir APS-C'nin iso 3200 veya 6400'deki foto kalitesi m43'ün ISO 400'ünün yakınından geçemez.

Buradan tamamını izleyebilirsiniz : https://www.youtube.com/watch?v=rHp0PyBu2CQ

Özellikle restaurant, toplantı, konser, müze vs. gibi kapalı alanlarda tripod kullandırmazlar, flaş çaktırmazlar. Böyle durumlarda falan zaten geçmiş olsun elinizdeki d-slr'dı işte APS-C aynasızların 5 eksenli IS özelliği olmayanlarından ise...
Tabi spor müsabakaları konusunda, hareket içeren çekimlerde bu 5 eksenli IS'in önemi kalmaz. Çünki o durumlarda önemli olan şey hızlı enstantane ile hareketi net-dondurarak çekebilmektir. Öyle 1/4 , 1 sn. gibi pozlamalarla olamaz.

Tabi bu 12 küsür yılda sağda solda tanımadığım kişilerin ellerinde fotoğraf çekerken makinalarını+lenslerini gördüğüm zamanlar da olmadı değil. Oldu da ne oldu ? Mesela elimde aynasız vardı ve parkta çocuğum oynarken hem onu tutup vs. yardım edip hem de burnunun dibinden fotosunu bile çekebiliyordum ben. "Elimde makina var" diyebilecek bir adam geldi ailesi ile, görmeliydiniz. Canon 6D'si ve 24-70'i vardı ve o dev gibi alet ile tek elde benim gibi dibinden foto çekmesi, diğer eli ile elvadının elinden tutması, ne bileyim icabında kucaklaması falan imkansızdı evladını. Görünürde sanki birisi bu fotoğrafçıyı para ile tutmuş da "Çocuğumla oynarken bizim fotolarımızı çek" demiş tarzındaydı. O gün ne kadar doğru bir tercih yaptığımı güncel hayatta ilk görüşümdü. Devamında defalarca benzeri duruma rastladım. Hem taşınmasındaki çanta ebatı + ağırlığı ve hem de kullanırken sağladığı hız/esneklik ve güncel aynasızlardaki yeteneklerin de üstünlüğü (Gövdede 5 eksenli IS ile bir çok d-slr'dan daha iyi fotoğraf çekmenize imkan verir) ile bunu bizzat defalarca yaşadım ve gördüm.

Yukarıdaki eşit ışık ortamında çekilen fotolardan soldakisi gövdede 5 eksenli IS'i olan bir model. Görüyorsunuz 1/3 ile elde iso 400'de bu fotoyu size veriyor.
Sağdaki de "Ouuu ama sensörü büyük , ouuu ama APS-C veya awww hele hele Full Frame (tam kare) sensörlü diyebileceğiniz gövdede 5 eksenli IS'i olmayan makinalarda denk bir model. Aldınız koca aleti elinize ve ilk anda düşündüğünüz "Öff be işte d-slr'ım var benim" oldu. Çektiniz 1/50 de titretmeden net bir foto alabilmek için ISO 6400'de ve buyrun sizin elinizdeki "Öff be d-slr'ım var benim" in size verdiği. Tabi bu örnek 7 gün 25 saat hayatımızda hep yaşanacak bir durum değil. Yani her zaman bu durumda kalınır ve bu koşullarda kazanan ve kaybeden budur demiyorum.

Fakat adam sana gövdede 5x is yok, bir sürü yeteneği eksik, 1/4000 perde hızına sahip(mesela 2.200 liralık OM-D E-M10 Mark II'de bile 1/16.000 elektronik perde var, 5x IS gövdede var) bir makinayı satıyor.



Bilin istedim sadece. Şu bu daha iyidir diye değil. Çünki kiminin vakti vardır, imkanı vardır alır Full Frame aleti taşır tripodunu falan muhakkak bu gövdedeki 5 eksenli IS'e hiiiç ihtiyaç duymaz çok iyi fotoğraflar çeker. Bir başkası kapalı ortamlarda (düğün, basket-futbol-hentbol maçları vs.) hareketi dondurmak zorunda olduğundan fotolar çekmek için yüksek iso'da temiz foto verecek tamkare gövde almak zorundadır falan yani o durumlar için de başka çaresi yok, zaten profesyonel fotoğrafçılıkta diyorlar ki müşteri alete bakıyor, "çıkar bakayım büyük mü" diyor büyük olana iş veriyor gibi diyorlar. Gerçi öte yandan düğünkafalara hizmet vermeyen bu m43 gövdeler ile de profesyonel işler yapanlar çok. Olmuyor gibi de bir durum yok yani.  

Ayrıca şunu da belirteyim...
2 arkadaşıma d-slr önerdim. Hem de buralarda halen ve zamanında ağızları köpüre köpüre hani aksini önereni dövüyorlardı :) o modellerden önerdim ve aldılar. Canon 600D ve 650D. Bu arkadaşlarıma kullanmasını, fotoğrafçılığın başlangıç düzeyinde temel tekniklerini vs. göstermeye çalıştım. 2 arkadaşımın da o zamandan beri çektiği 30 tane fotoğrafını göremedim !.. Hatta geçen 3-4 ay önce bana birisi bir fotoğrafını yolladı. Şunu biraz rötüşla falan güzelleştirir misin diyor :) yolladığı foto cep telle çekilmiş evde. Hani dışarıda beklenmedik bir anda birşey olur da çekerisn cep telle kim ne diyecek de... Dedim "Sende 650D vardı ne oldu sattın mı yoksa ?" , "Yoo burada duruyo dolapta" !.. "Abi beni niye bu noisa ve optik zavallısı foto ile uğraştırıyorsun, çeksene onunla da yolla bir fotoğraf yapayım. Uğraştığıma değer bir şey olsun hani." , dedi ki "Yaa şimdi boşver onu kim uğraşacak. Sen şunu öyle modellik ajansı fotosu gibi demiyorum işte bi efektle falan bişeyler yap"

2 arkadaşım 3.000'er lirasını gömdü resmen. Başlarına bunlar gelmesin diye de ben o kadar kendi işimi-gücümü bırakıp bunları motive edici falan dürtüklemeler, bilgiler, kaynaklar vs. paylaştığım halde. Hani öneren bizdik suçluluk hissediyor insan ister istemez eğer memnun olmadılarsa. Neyse ki çevrdeki sürüye göre aleti eline alıp "eline aldığında d-slr'ım var" dedirten bir model almış olduklarından benim yönlendirmem hakkında hiç negatif birşeyler de düşünememişlerdir. Kaldı ki satış sonrası servis hizmetinden bile daha ilgili oldum.  

Ne demişler "Gezen tilki yatan arslandan yeğdir"...

Solda Olympus OM-D E-M10 Mark 2+14-42 EZ kit lens - Sağda Canon 70D + 18-55 kit lensli. Haydi size iyi
gezmeler, iyi fotoğraf çekmeler. Ha Canon 70D ile akşamüstüne falan kalır yada o saatlerde çıkarsanız bu gördüğünüzün yanına 1 de tripod taşıdığınızı hayal edebilirsiniz veya yukarıdaki gibi bol ISO'lu fotolarla eve döndüğünüzü hayal edebilirsiniz ! Tercih sizin...
 

Bir de bu sensördeki algılayıcı pixel pitch - pixel büyüklüğü önemli diye birşeyler çıkartıp kıvırmaya çalışanlar oluyor. Bakınız şurada bunun kıyaslaması da var. Buna göre Olympus OM-D E-M10 Mark II, gerçi önceki M10, PEN E-PL5 ve hatta PEN E-PM2 modelleri de aynı sensörlü olduğundan Canon EOS 70D'den bile daha iyi sensöre sahipler !.. Karşılaştırma sonucunda da Olympus OM-D E-M10
Mark II 12 üstünlüğe karşı 9 üstünlük ile Canon 70D'den daha iyi görünüyor.

İşte kaynak : https://www.apotelyt.com/compare ... m10-ii-vs-canon-70d

Son Düzenleme: qukamber ~ 21 Ocak 2018 19:47 Neden: Yeni kaynak ve bilgiler eklendi...
mertobur
21-01-2018, 10:09   |  #2  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2018

REİS ACİL BİR SORUM VAR AMA SORU SORAMADIM YA ÇOK KARIŞIK SİTE NASIL SORACAĞIM? ÖZELDEN YAZAR MISIN*

qukamber
21-01-2018, 19:41   |  #3  
qukamber avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Ben de bulamadım ki özelden... Bakalım... Çırpınıyorum bulsam yazıcam...

qukamber
21-01-2018, 19:42   |  #4  
qukamber avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2017

Buradan sorun, özel mesaj ya yok yada bize kapalı sanırım. Boşverin, işimize bakalım, özel mesaj olmasın... Yazın buradan...

Şuradan konu altına da mesaj atabilirsiniz, 

http://fotoptik.blogspot.com/201 ... llframetamkare.html

Bu da blogum...

Son Düzenleme: qukamber ~ 21 Ocak 2018 19:49
grezimonk
22-01-2018, 16:54   |  #5  
grezimonk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 37
4,195 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2012

diyaframı enstantene ayarını düzgün yapmazsan tabi iyi çekmez ne olursa olsun...