Ne Zaman Sınıf, Ne Zaman Nesne? (OOP)

Morgengabe
04-09-2009, 20:52   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

Merhaba,
Bu sıralar C# çalışıyorum. Tam güzel gidiyorduki sıra statik metotlar, statik değişkenler (özellikler) konusuna geldi. Burada da anlatılan şu: "statik metot ya da değişkenlere sadece sınıf adıyla ulaşılır, nesneler üzerinden ulaşılamaz."

Böyle olunca yanıtladığımı sandığım sorunun aslında yanıtlanmadığını öğrendim.

Ne zaman nesne oluşturacağız, ne zaman direkt classlarla çalışacağız? Buna yukarıdaki gibi "statik metot oluşturduğun zaman classlarla çalışacaksın." demeyin lütfen. Bunu biliyorum.

Benim anlamadığım "neden nesne oluştururuz? Neden sürekli classlarla çalışmayız? nesne oluşturmak bize ne kazandırır? çünkü oluşturduğumuz nesne class'ın aynısı oluyor."

Bunu neden sorduğumu da açıklayayım. Çünkü kafam sürekli yapısal programlamaya kayıyor. Diyorum ki "bir function'u direkt kullanıyoruz. classlar da bir nevi function. peki bu nesneler neyin nesi? ben nasıl bir function'u direkt kullanıyorsam, classları da direkt kullanabilirim. peki nesne oluşturma ihtiyacı neden kaynaklanıyor?"

Programlama dillerinde class oluşturmayı öğrenmek basit. ama bunun mantığını öğrenmek zor. zaten o mantığı öğrendiğimizde OOP'yi öğrenmiş oluyoruz. Veritabanı oluşturma mantığını öğrenmek gibi. tablo oluşturmak kolay ama asıl öğrenilmesi gereken birbiriyle ilişkili tabloları oluşturma için gereken mantık.

Umarım anlatabilmişimdir derdimi ve umarım soruma açıklayıcı bir cevap gelir de bende şu OOP'yi öğrenmiş olurum artık...

Morgengabe
05-09-2009, 11:02   |  #2  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

Sorumu bir örnekle açıklamaya çalışayım.

Diyelimki bir kredi kartı class'ı oluşturduk. Özellikleri:

Kart Sahibi
Kart No
Limiti
Borç

bunun bir tane de metodu olsun:

Borç_Hesapla

Normalde bu class'tan herkes için bir sürü nesne oluşturulur. Bir nesne X kişisinin, bir nesne Y kişisinin vs. özelliklerini tutar. Sonra örneğin X.Borç_Hesapla metodunu çalıştırırız ve kişinin borcunu hesaplayıp Borç özelliğine aktarırız.

Buraya kadar problem yok. herşey olması gerektiği gibi. Ama biz bir bankanın müşterilerinin bilgilerini veritabanında tutarız. İşte o zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor:

Hiç nesne oluşturmamıza gerek yok. Kredi kartı sınıfının özelliklerine -bir döngü oluşturarak- sırayla herkesin verisini aktarıp Borç_Hesapla metodunu çalıştırarak borcu hesaplarız, sonra hesaplanan borcu Borç değişkenine aktarırız, oradan da veritabanına işleriz.

İşte burada da nesne oluşturmaya hiç gerek duyulmuyor. Sadece class işimizi görüyor.

Umarım sorumu daha iyi açıklayabilmişimdir...

HakkyX
06-09-2009, 04:54   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Arkadasım [email=eser.hakki@hotmail.com]eser.hakki@hotmail.com[/email] ekle beni sana video atıcam o videoda işin mantıgı var.. adama neler anlatmıssınız zaten kafası karışmış :D

Morgengabe
06-09-2009, 15:43   |  #4  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

@PcMaker,

cevabın ve ilgin için çok teşekkür ederim ama HakkyX doğru söylemiş. benim sorduğum başka birşey. senin söylediklerini zaten biliyorum ve aynı şeyler her kitapta var. Ayrıca onunda anlamadığını falan sanmıyorum. bence o da benim farklı birşeyden bahsettiğimi anlatmaya çalışıyor.

Benim sorduğum şey neden nesne oluşturayım? Ben direkt class'la çalışarak da istediğimi yapabilirim. O zaman nesne oluşturmaya niçin ihtiyaç duyuluyor? Yani:

class sahib
{
public string ad{get;set;}
public string soyad{get;set;}
public string dogumtarihi{get;set;}
}

class kredikarti : sahib
{
public long kartno{get;set;}
public int kartguvenlikno{get;set;}
public DateTime kartsonktarihi {get;set;}
}

kredikarti.ad="PCMaKeR";
...

şeklinde yazarakta işimi görebilirim. O zaman

kredikarti kart=new kredikarti();

bunun ne anlamı var? niye kullanılıyor?
diye soruyorum.

HakkyX
06-09-2009, 20:27   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

PcMaker benden büyüksün abimsin saygım sonsuz ama söylediğin kelimeler çok yanlıs o gittiğin yere bir gün beraber gidelimde kim önce dönüyormuş görelim..

Morgengabe
06-09-2009, 23:28   |  #6  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004
Alıntı: PcMaKeR  
sen nesneyi anlamamışsın herkitapta var diyorsun.
 
nesne tabanlı programlamada (oop) classlar ve miras alma olayları en önemli nedenlerdir.
 
sen boşver class ı sen ilk önce miras almayı öğren. Miras almayı öğrendiğinde classlar ve diğerleri gelir.
 
Sizden rica ederiyorum yazdıklarımı düzgün ve sindire sindire okuyun...
çok ilginç. class nasıl oluşturulur, nesne nasıl türetilir, miras alma nasıl yapılır tüm kitaplarda var evet. şu kodları yazın class oluşturun, şu kodları yazın nesne türetin, şu kodları yazın miras alma olayını gerçekleştirin. bunlar her kitapta var PcMaKeR. Ben bunları sormuyorum. yukarıdaki mesajında da bundan başka birşey yok.
Bak şimdi, "Herbert SCHILDT - C++ Temel Öğrenim Kılavuzu" kitabından:
Sayfa 4:
...
Her ne sebeple olursa olsun, nesne, kullanıcı tarafından tanımlanan tipte bir değişkendir. Kodu ve verileri bağlayan nesneyi değişken olarak düşünmemiz size garip görünebilir. Fakat nesnel programlamada durum kesinlikle bu şekildedir. Nesne tipi tanımladığımızda aslında yeni bir veri tipi oluşturuyoruzdur. Bu veri tipi de bileşik bir değişkendir.
...
Sayfa 17:
...
Sınıf bildirimleri yeni tipleri tanımlayan soyut kavramlardır. Bu tipte bir nesnenin ne şekilde olacağına karar verirler. Nesne bildirimleri, nesnenin tipinde fiziksel bir büyüklük oluştururlar. Yani nesne bellekte yer kaplar, fakat bir tip tanımlaması kaplamaz.
...
Benim sorduğum buydu işte. nasıl bir int veri tipini kullanabilmek için bir değişken oluşturmam gerekiyorsa, bir class'ın özellik ve metodlarını kullanabilmek için de (class'ta bir veri tipi olduğu için) nesne oluşturmam gerekiyor.

Bu kitapta static metot ve değişkenleri de çok güzel açıklamış. benim çalışmakta olduğum C# kitabı ise kesinlikle yanlış anlaşılmalara yol açıyor. Buradan anladığım da şu:

Static metot ve değişkenlere sadece sınıf adıyla ulaşılır diye birşey yok. nesneler üzerinden de ulaşılabilir. Yalnız şöyle bir fark var.

Diyelimki kredikarti sınıfımızın adi isimli normal bir değişkeni var. Ben bundan 2 tane nesne türettim diyelim.

kredikarti kart1=new kredikarti();
kredikarti kart2=new kredikarti();

sonra

kart1.adi="Morgengabe"
kart2.adi="PcMaKeR"

olarak isimleri atadım. kart1 nesnesinin adi değişkenini ekrana yazdırdığımda Morgengabe yazar.

Şimdi diyelimki adi değişkeni static. Aşağıdaki atamaları yapıp,

kart1.adi="Morgengabe"
kart2.adi="PcMaKeR"

kart1 nesnesinin adi değişkenini ekrana yazdırırsam PcMaKeR yazar.

Benim anlamadığım bunlardı işte. Şimdi anlattıklarından hangisi bunları anlatıyor söyleyebilirsin istersen, ama ben bunlara benzer birşey göremiyorum.

Yine de ilgin ve üşenmeyip cevap yazdığın için çok teşekkür ederim. Yukarıda anlattıklarımda yanlışım varsa lütfen belirtin.
Saygılarımla...

Son Düzenleme: Morgengabe ~ 06 Eylül 2009 23:29
Morgengabe
07-09-2009, 12:02   |  #7  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

Eğer yukarıdaki mesajımda bir yanlışlık varsa de ki "şurası yanlış, öyle değil böyle". Boşuna uzun uzadıya şeyler yazıyorsun. C++ ile C#'ı karşılaştırdığım falan yok dikkat edersen. C++ hakkında da tek kelime etmedim o mesajımda (C# hakkında da tek kelime etmedim). OOP'nin mantığı hakkında adamın söylediklerini aktardım. OOP'nin mantığı dilden dile değişiyormuş gibi konuşmuşsun.

Basit ve net: class oluştururken aslında bir veri tipi oluşturmuş oluyoruz.

Bu yanlışsa doğrusunu anlat. ama kodlarla değil, kelimelerle lütfen.

Burada ters şeyler söylemek istemiyorum. Konuyu kapatsak iyi olacak dostum. Ben bilmem gerekeni öğrendim.
Teşekkürler...

Morgengabe
07-09-2009, 15:25   |  #8  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

çok ilginç ya.
OOP'nin mantığı dilden dile falan değişmiyor. sadece bazı diller OOP'yi tam olarak desteklemiyor o kadar. Aynen her browser'ın her standartı desteklememesi gibi birşey bu.
pyton'dan falan bahsetmişsin. yukarıdaki neredeyse tüm mesajlarımda söyledim. miras alma, çok biçimlilik vs. yapılma şekli dilden dile farklı olabilir. sen bundan bahsediyorsun. ama her dilde miras alırsın, aşırı yüklersin vs. hep aynı şeyleri farklı şekillerde yaparsın. birişletim sisteminde bir klasörü açabilmek için 10 yere tıklaman gerekir, başka bir işletim sisteminde tek bir tık yeter, ama sonuçta aynı işi yapmış olursun.  aynı class'ı bir C#'ta yap bir de pyton'da. belki tamamen farklı şekilde hazırlarsın ama yaptıkları iş birebir aynı olur.

her zaman söylediğim birşey var: programlama dili bilmek programcı olmak değildir, programcılığın mantığını kavramak gerekir.

ayrıca kesinlikle vb'ci falan değilim. ben bilgisayar programcısıyım. OOP öğrenmek için C#'ı seçtim. ve bu konuda sorduğum soruların cevabını aldıktan sonra OOP'nin temel mantığını da kavradım. bundan sonrası gerekli kodları öğrenmeye kalırki en basit işte budur.

Aslında konu oldukça güzel bir tartışmaya döndü ama bu gidişle birbirimizi kıracağız gibi geliyor bana. konuyu kapatsak güzel olacak...

PcMaKeR
07-09-2009, 15:51   |  #9  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005

https://www.chip.com.tr/forum/vb. ... lir-mi_t116345.html
https://www.chip.com.tr/forum/sorgu-cok-karmasik_t112754.html
https://www.chip.com.tr/forum/sorgu-cok-karmasik_t112754.html
https://www.chip.com.tr/forum/sorgu-cok-karmasik_t112754.html
https://www.chip.com.tr/forum/sl- ... atarim_t111063.html





bu konuları ben mi açtım ?

Hepside VB.Öğrendiği dili reddeden birini ilk defa gördüm.

Nasıl biliyorsan öyle yap bana mı çalışacaksın bana mı öğreneceksin. Bu forumda kime yol gösterdiysem o yoldan gittiler.

Sen nasıl devam ediyorsan et.
Yazdığım bütün mesajları siliyorum bu topiğe.

Okuduğun kitaplardan devam et.

Son Düzenleme: PcMaKeR ~ 07 Eylül 2009 15:54
HakkyX
07-09-2009, 20:39   |  #10  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

((: ne olmus buraya Böyle ((: Morgengabe Video da istediğin olay mevcutmu ??

Morgengabe
07-09-2009, 22:12   |  #11  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

Dalga mı geçiyorsun ya? VB ile proje hazırlayan biri VB'ci mi oluyor? Ayrıca nerede öğrendiğim dili reddetmişim onu da göster. Senin gösterdiğin yoldan gidenlerin çoktan pişman olduklarına iddaaya girerim.
Sen programcı değil, sadece programlama dili bilen birisin sadece. çünkü programlama dili bilenler işi sadece kodla anlatabilirler, programcılar ise işin mantığını da kelimelerle açıklayabilirler.
Demek bundan sonra C# ile ilgili başlıklar açtığımda C#'cı olacağım, sonra Java'yla ilgili başlıklar açınca Java'cı olacağım. En iyisi sen o yoldan dönde benim gösterdiğim yoldan devam et. Biraz Oku. Belki o zaman -hiç sanmıyorum ama- programcı olursun.
Bundan sonra benim açtığım başlıklara da yanıt verme. hiçbir işe yaramıyorlar nasıl olsa. o örnek gösterdiğin başlıkları da birazcık incelersen hepsinde problemin çözümünü aslında kendi kendime bulduğumu görürsün.
Bu başlıktaki  belki her mesajımda dedimki: "bana şu yanlış, doğrusu böyle deyin." hangi mesajında var söylesene. Ben ne sormuşsam sadece kod yazıp durmuşsun. kod istemedimki hiç. o kodların hepsini kendim yazabiliyorum çok şükür. bana lazım olan o kodların arkasındaki mantık. Ezbere yazılan kod ne işe yararki...

HakkyX
07-09-2009, 22:32   |  #12  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Morgangabe video işine yaradımı !! xD artık birbirinize laf yapmaın lütfen yeter bu kadar :D

PcMaKeR
07-09-2009, 23:19   |  #13  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2005
Alıntı: Morgengabe  
Dalga mı geçiyorsun ya? VB ile proje hazırlayan biri VB'ci mi oluyor? Ayrıca nerede öğrendiğim dili reddetmişim onu da göster. Senin gösterdiğin yoldan gidenlerin çoktan pişman olduklarına iddaaya girerim.
Sen programcı değil, sadece programlama dili bilen birisin sadece. çünkü programlama dili bilenler işi sadece kodla anlatabilirler, programcılar ise işin mantığını da kelimelerle açıklayabilirler.
Demek bundan sonra C# ile ilgili başlıklar açtığımda C#'cı olacağım, sonra Java'yla ilgili başlıklar açınca Java'cı olacağım. En iyisi sen o yoldan dönde benim gösterdiğim yoldan devam et. Biraz Oku. Belki o zaman -hiç sanmıyorum ama- programcı olursun.
Bundan sonra benim açtığım başlıklara da yanıt verme. hiçbir işe yaramıyorlar nasıl olsa. o örnek gösterdiğin başlıkları da birazcık incelersen hepsinde problemin çözümünü aslında kendi kendime bulduğumu görürsün.
Bu başlıktaki  belki her mesajımda dedimki: "bana şu yanlış, doğrusu böyle deyin." hangi mesajında var söylesene. Ben ne sormuşsam sadece kod yazıp durmuşsun. kod istemedimki hiç. o kodların hepsini kendim yazabiliyorum çok şükür. bana lazım olan o kodların arkasındaki mantık. Ezbere yazılan kod ne işe yararki...
 
Ters ters konuşup adamın asabını bozma.
Programcılığımı sorgulama.
Gel antalyaya nasıl programlama yazılıyormuş göstereyim.
 
Kodları yazmayı biliyorsan mantığınıda biliyorsundur. Kodu kitaptan geçirip te yazıyorsan mantıksızsındır al sana cevap.
 
Bir daha benim programcılığımı sorgulama Kızgın.
 
Kodları anlamıyorsan niye programcılıkla uğraşıyorsun.
 
O sorduğun yerlerde örnek kodlar verdim. class mantığı gittim DAL açtım.
 
SEN KODUN MANTIĞINI KAVRAYAMIYORSAN SUÇ BENDE DEĞİL SENDEDİR. ADAM GİBİ KODLARIMI YAZDIM ORAYA İSTEDİĞİNİ ANLATTIM BANA ÇOK BİLMİŞLİK TASLAMA. DÜNKÜ ÇOCUK GELİP BENİMLE BÖYLE LAGA LUGA YAPAMAZ.
 
FORUMDA DESTEK VERDİĞİM ÇOĞU KİŞİ SENDEN BİLGİLİ DEĞİLSE ADIMI DEĞİŞTİRİRİM. DAHA KOD MANTIĞINI KAVRAMIYOR BANA ANLAT DİYOR ÇÖZÜMLE DİYOR. OKUL MU BURAYI. HEM ANLADIM DİYOR HEM ANLAT DİYOR. YA SEN KİMSİN Kİ BENİM PROGRAMCILIĞIMI SORGULUYORSUN. TUTMUŞ İKİ KİTAP OKUMUŞ BANA BURDA PEŞKEH ÇEKİYOR.
 
ADAM GİBİ ÖĞREN GEL. SONRA BENLE KAPIŞ. GEL ANTALYAYA KOD GÖR. ÇOĞU BİLGİSAYAR MÜHENDİSİNİN YAPAMADIĞI PROGRAMLARI YAZIYOR, ALGORİTMALARI HAZIRLIYORUM. TANIMADIĞIN ADAMLARI YARGILAMA. O AÇTIĞIN TOPİCLER VB.NET TE AÇILDI DOĞAL OLARAK SENİ C# ÇIMI DÜŞÜNECEKTİM HA.
 
O KİTAPLARIN YAZARLARINI ARA ADAM GİBİ AÇIKLASINLAR SANA.
 
SİNİRİMİ BOZDUN BENİM. NERELİSİN SEN ANTALYA DIŞINDAYSAN PARANI VEREYİM GEL YANIMA GÖR BAKALIM PROGRAMCI NASIL OLUYORMUŞ. BU FORUMDA KAÇ KİŞİ YANIMA GELDİ. C# A YENİ BAŞLAYAN ŞANLIURFALI BİR ÇOCUK BİLE ZİYARETİME GELDİ.
 
YENİ BAŞLAYAN KİŞİYE BİLE RAHATLIKLA PROGRAMLAMA ÖĞRETEBİLİYORUM SEN KİM OLUYORSUNDA BANA ÇIKIP ŞÖYLE PROGRAMCI OLUNUR BÖYLE PROGRAMCI OLUNUR DİYORSUN. KODSUZ AÇIKLANACAK TEK ÖRNEK ALGORİTMA GELİŞTİRME KİTAPLARINDA OLUR.
 
NE BEKLİYORSUN İKİ ELMA PARÇASINI TOPLAYIP KAÇ ELMA ETTİĞİNİ Mİ.
 
SEN BÖYLE DÜŞÜNÜRSEN ÇOK BURNUN SÜRTER.
 
O VB NETTEKİ ÇÖZÜMLERİNİ GÖRDÜK. BINDING NAVIGATOR İLE PROGRAM YAZAN ADAM. AFERIM. BENIM ÖĞRENCİM OLSAYDIN YADA BENİM ZAMANIMDA BENİM OKUDUĞUM OKULDA OLSAYDIN DERSEN KALMAN İÇİN ELİMDEN GELEN HERŞEYİ YAPARDIM.
 
HERŞEYE EYVALLAH DERİM AMA BENİM PROGRAMCILIĞIMI VE DÜŞÜNCELERİMİ BAŞKALARININ DÜŞÜNCELERİYLE KIYASLAMA.
 
C++ KİTAPINDAN ALINTI YAPIYOR AMA C++ KODLARIYLA HİÇ ADAM GİBİ PROGRAM YAZMIYOR
C# A YENİ GEÇİYOR BEN BU KODLARI BİLİYORUM DİYOR AMA STATİCİN ÇALIŞMASINI BİLMİYOR.
 
DÜZGÜNCE KODLA ÖĞRETİYORUZ KÖTÜ OLUYORUZ.
 
ZATEN İYİLİK YAPANDA KABAHAT SİZİN GİBİ İNSANLARA YARDIM EDECEĞİME KENDİMİ GELİŞTİRİRİM DAHA İYİ. ZATEN BİR SÖZ VERDİM BUNDAN SONRA PROGRAMLAMA BÖLÜMÜNE KARIŞMICAM ÇOĞU YANLIŞ BİLGİ VERİYOR ÖYLE DEVAM EDİN. SAYGI VE DEĞERDEN ANLADIĞINIZ YOK.

HakkyX
08-09-2009, 00:54   |  #14  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

PcMaker Usta Msn verirmisin ??

Morgengabe
08-09-2009, 19:51   |  #15  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2004

keşke  buradaki mesajlarını silmeseydin. istediğin kişiye gösterir sorardık, benim sorumun cevabı hangisinde, senin kodlarında mı, benim yaptığım alıntıda mı diye. 10 kişiden bir kişi senin kodlarında derse o zaman sana bir daha laf söylemezdim.
hala söylediğin şeye bak:
[quote]C++ KİTAPINDAN ALINTI YAPIYOR AMA C++ KODLARIYLA HİÇ ADAM GİBİ PROGRAM YAZMIYOR[/quote]
adam C++'a daha girmemiş bile. o kısımda sadece OOP'nin mantığını anlatıyor. bunu anlamıyorsun.
[quote]C# A YENİ GEÇİYOR BEN BU KODLARI BİLİYORUM DİYOR AMA STATİCİN ÇALIŞMASINI BİLMİYOR.[/quote]
static'in çalışmasını bilmediğimi hangi lafımdan çıkardın? VB'ci olduğumu çıkardığın gibi çıkardın değil mi? sorduğum şey static metotlara neden sadece class isimleriyle erişilir? buradan senin anladığın: "static'in nasıl çalıştığını bilmiyor." valla orada static'in çalışma şeklini yanlış anlattıysam doğrusunu anlat, ama kod yazacaksan sakın anlatma.
VB ile ilgili başlıklar açıyorum. Buradan senin anladığın VB fanatiği olduğum.
Kodsuz açıklanacak tek örnek algoritma geliştirme kitaplarında olursa benim alıntı yaptığım yerin neresinde kod var onu söyle. Ve orada anlatılan mantığı bilmeyenin ne kadar OOP öğreneceğini de. senin gibi ezbere kod yazabilir o ayrı mesele.
Şuraya bir sürü mesaj yazdın. tek bir yerinde "şu söylediğin yanlış, doğrusu böyle" diyemedin. "class'lar temelde bir veri tipidir" dedim, reddetmedin. "static benim çalıştığım kitapta kafa karıştırıcı anlatılmış, doğrusu böyleymiş" dedim. reddetmedin. benim sorduğum "static'e neden class ismiyle erişilir?"di. "static nasıl çalışır?" diye tek bir şey sormadım. cevap olarak "static'in çalışma mantığını bilmiyorsun." dedin. verdiğim örnek sadece static özelliklere nesneler üzerinden de ulaşılabileceği idi. static'in çalışma mantığıyla en ufak ilgisi yok. ama sen hem bunu reddetmedin, hem de tutup beni hiç bahsetmediğim birşeyle, "static'in çalışma mantığını bilmemekle" suçladın. sadece söyle, bunları nerden çıkardın böyle, hangi söylediğimden çıkardın?

sonra da tutmuş "dünkü çocuğa programcılığıma laf söyletmem" diyorsun. dünkü çocuk ben miyim sen misin?

senin yapabileceğin şey şu: şu işlem hangi kodlarla yapılır diye bir başlık açılırsa oturur yazarsın, ama bu başlıktaki gibi kodların arkasındaki mantık soruları senin işin değil.

ve evet haklısın: KENDİNİ GELİŞTİRMEYE DEVAM ET.

SENİN GİBİ PROGRAMCI OLACAKSAM PROGRAMLAMAYA BUNDAN SONRA ELİMİ BİLE SÜRMEM BEN.

@HakkyX,
sana özelden cevap yazacağım...

Biri de bu başlığı silse çok iyi olacak. chip foruma yakışmayan bir başlık oldu bu. gerçi kitaptan alıntı yaptığım mesaj OOP'ye yeni başlayacak olanların çok işine yarardı ama olsun, silinsin bu başlık...