nerede oldugunu nasil biliyorlar

Mammoth
09-02-2007, 00:28   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
44 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2005

Arkadaslar Turkiyede varmı bilmiyorum ama Hollandada bir arkadaşın telefonunda şöyle bir marifet gördüm. Olay şu: Hollandada yollar çok sıkı trafiklidir İstanbul gibi ve kar yagarsa ulaşım daha da zorlaşıyor. Biz bir yere çıkacaktık ve arkadaş internete bakıyım hangi yol daha az trafikli oldugunu öğreneyim dedi. Doğal olarak yolların bir kamera gibi bir şeyle izlenen sitesi oldugu aklıma geldi. Ama işin içinde telefon operatoru varmış. Operator telefonun yolda ilerlediği hızlara dayanarak yolların ne kadar trafik oldugunu söylüyor. Yani yolda duruyormusun veya çok hızlı ilerliyormusun anlıyor.  Telefonlarda GPS gibi bir şey yok. Sistem çok çok güzel çalışıyor ve tam bilgi veriyor. Yani yüzde 99% tutturuyormuş. Acaba nasıl olruda operator benim her 50 metreden nerede oldugumu anlayabilir ve bu sistem nasıl bilgileri bu kadar doğru analizleyebiliyor. nasıl çalıştıgını bilen varmı.

fahr_i
09-02-2007, 01:18   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
110 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2006

bilseydik bu ülkede uygulardık

viking20
09-02-2007, 10:27   |  #3  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

yanılmıyorsan bu uygulamaya isteyen bizde de geçebiliyor,çünkü fuarda tanıtıldı ve TV den de nasıl uygulamaya geçileceği gösterilmişti,ek donanımlarla haliyle.Yanılıyorsam düzeltin ltf.

Caner Güral
09-02-2007, 11:51   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
663 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Operatörün, abonesinin nerede olduğunu saptaması zor değil.O trafik yoğunluğunu anlayan cihazlardaki mantıkta herhalde radarlardaki gibi.Neticede aynı teknolojiyi bizim karayolları da kullanıyor ama telefonlara kadar gelmiş değil;

Optik fareleri hatırlayın.Bilmem daha önce içini hiç açtınız mı ama; orada fotosel gibi bir cihaz vardır ve arasından geçen çentikleri sayıyor ve ona göre monitörde kursörü oynatıyor.
Trafikteki o gözetleyiciler de fare gibi iki taraflı olmasa da bazı sinyallerde önünden ne hızla arabaların geçtiğini kavrayabiliyor.Radarlardaki sinyalin nasıl olduğunu bilmiyorum ama sanırım radyo sinyalleri gibi sinyallerin alışverişiyle oluyor.

Ee tabi bu gözetleyicilerin de belli koordinatları var.GSM operatörü bunları karayollarından veya gözetleyicileri koyan şirket herneyse onların koordinatlarını alıp, abonesinin telefonda nerede olduğunu anladıktan sonra karşılaştırıyor ve kendine ait yazılımla nerede olduğunu gösterebiliyor.
En basit mantığıyla ip-adress.com.Sizin ip'nizi saptadıktan sonra o ip'nin hangi koordinatlarda olduğunu gösteriyor ve ona göre o koordinatlara gidip bağlı olduğunuz portu/santrali gösteriyor.

Tahminimce böyle bir radar-sunucu-istemci ilişkici var diye düşünüyorum.

Hoşçakalın.