Netbook markası: Senin-Benim kavgası bitti!

CHIP Online
04-06-2009, 10:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Intel vs Psion: Dünya'nın en ilginç davalarından birine neden olan "Netbook" ismi artık özgür.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Netb ... si-bitti_13136.html

Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları

Intel ve Psion arasında uzun zamandır devam eden netbook kavgası nihayet sona erdi. Netbook kelimesinin marka tescili yaptırmış olan Psion, Intel'e açtığı davada firmanın ürünlerinin isimlerinde netbook kelimesini kullanmamasını ve şimdiye kadar kullanımlarının açtığı zararların karşılığı olarak da 1,2 milyar dolar istiyordu.

Netbook kelimesini 1999 yılında tescil ettirmiş olan Psion, netbook'un kendi markası olduğunu iddia ederken, Intel ise marka tescilinin 2003 yılında süresinin dolduğunu iddia ediyordu. Psion ayrıca gelecekte hiç bir üreticinin de bu kelimeyi ürün isimlerinde kullanmamalarını istiyordu.

Bu uzun süredir devam eden dava nihayet sonuçlandı ve Psion davadan vazgeçtiğini açıkladı. Anlaşmanın detayları hakkında basına bilgi verilmedi ama tahminler Intel'in Psion'u bu kararından vazgeçirmek için yüklü bir ödeme yaptığı yönünde.


Tüm konu: Netbook markası: Senin-Benim kavgası bitti!

İzleyin: Intel'in rock yıldızı!

Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce bu kadar yaygın kullanılan bir kelime marka olarak tescil ettirebilir mi?

Süleyman.
04-06-2009, 10:37   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Bunun bizcesi yok aslında; hukuku, tam oturmamış olsa da kanunları var. Tabi yaygınlaşmadan önce tescil ettirdiği için durum biraz farklı. Üstelik 1999'da tescil ettirilen bir markanın süresi 2003 yılında dolmaz. Orada Intel'in itirazı; markanın o süre boyunca kullanılmadığı üzerinedir büyük ihtimalle. Ülkemizde tescil edilen bir mnarka eğer beş yıl kullanılmazsa, dava açıldığı takdirde tescil ettirenin marka üzerindeki hakkı iptal oluyor... Karışık tabi, kimbilir daha neler söz konusudur...