Nett-work hakkında Bilmeniz gerekenler özet

muhip21
13-05-2008, 22:36   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
18 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Şimdi güvenlikle ne alakalı demeyin Çünkü Network Güvenliğğin anasıdırBeğendim

NETWORK ;

Network birbirine kablolarla bağlanmış server, printer, pc, modem gibi bircok haberleşme ekipmanının en ekonomik ve verimli yoldan kullanılmasıdır. Network insanların bireyselce değil, ortak çalışmalarını sağlar.

Network, veri, yazılım ve ekipman paylaşımıdır. Küçük bir ağ iki bilgisayardan oluşabileceği gibi, büyük bir ağ binlerce bilgisayar, fax-modem, cd-rom sürücü, printer ve bunun gibi ekipmanlardan oluşabilir.

Neden Network’e gereksinim duyulur?

network zaman ve para kazancı sağlar. Başarı için işletmenin sadece ofis içinde değil, tüm dünya ile haberleşmesi gerekir. Paylaşım söz konusu olduğundan donanım tüm personel tarafından kullanılabilir, herbir birey için extra printer, modem, disk ünitesi gerekmez. Internet erişimi de bir ağ üzerinde paylaştırılabilir.

Örnek Bir evdeki Network modem >>> muhip'in bilgsiyarı >>>Abisinin bilgsiyarı gibi :)


Network Nasıl Çalışır?

Ethernet en genel networking sistemidir. Ethernet standardlarıyla birlikte gelmiştir. Ethernet ağından gönderilen tüm mesajlar diğer bir ekipmanın alabileceği standart kodlardan oluşur. İlk olarak XEROX tarafından bulunmuş ve daha sonra DEC, Intel ve XEROX tarafından formulize edilip belirli metodları kullanıp saniyede 10 Mbit veri transfer edebilen bir sistem olarak ortaya çıkmıştır.

3 çeşit Tür varır bunlar.

+star
+bus
+ring


star ve bus n çok kullanılandır.

Star yapı :

Adından anlaşılabileceği gibi yıldız mimarisindedir. Yani yıldızın merkezinde bir hub veya switch, bunlara bağlı olan tüm noktaları birbirine bağlar (UTP kablo ile). Kablonun bir ucu network adaptör kartına bağlı iken, diğeri hub veya switch’e takılır.

Star Networkün Avantajları

· Ekonomik kablolama

+ Hızlı kurulum
+ Kolay genişletilebilirlik
+ Switch veya bridge ile genişletilmesi network performansını arttırır.
+ Bağlantıda meydana gelebilecek kopukluk , tüm ağı etkilemez .
+ Huba yapılan bağlantılar hub üzerindeki bağlantıların durumunu gösteren ışıklar sayesinde durumları anlaşılır ve arıza tesbiti kolaylaşır. whistle.gif

Dezavantajları icon4.gif

· + Hub ile hub arasındaki bağlantıyı sağlayan kablonun uzunluğu 100m yi geçemez


BUS YAPI :
Bus yapı, ben omurgaya benzetiyorum :). Ağ üzerindeki tüm node’lar tek bir hat üzerindedir. Veri bu node’lardan geçerek istenilen node’a ulaşır.

Ağ bağlantısı tek bir koaksiyel kablo ile yapılır. Bu kablonun uçlarına BNC denilen konnektörler bağlanır.


Bus Yapının Avantajları

· Guvenilir kablo kullanır (koaksiel kablo).

+ Basit network genişlemesi sağlar.
+ Hub veya benzeri merkezi ağ ekipmanı gerektirmez.

Bus Yapı Dezavantajlarıicon4.gif

· + Standardları 30 node’tan fazlasına izin vermiyor.

+ Ağın toplam uzunluğu 185 mt.’yi geçemez.
+ Herhangi bir node’un bağlantısının kesilmesi tüm ağı etkiler.
+ Arıza tesbiti zor.

Server: Server, dosya depolamak ve bu dosyalara ağ üzerinden erişmek için kullanılan basit bir sistem olabileceği gibi, birçok hard-disk içeren, yedekleme üniteleri ve cd-rom sürücüleri olan kompleks sistemler olabilir. Printer, fax makinaları, modemler, internet erişimi, vs. gibi kaynakların ağ üzerinde paylaşılmasına yardımcı olur. Server’a bağlanan bilgisayarlara istemci (client) denir. Sunucular genelde, veritabanı dosyalarını, birçok yazılım istemcisinin erişimine sunar. ( Alıntıdır burası

Hub: Hub’ın görevi kendisine ulaşan sinyalleri alıp yine kendisine bağlı olan ağ ekipmanlarına dağıtmaktır. Hub bu işlem sırasında bir tekrarlayıcı görevi görür ve sinyali güçlendirir.

Mbps: Saniyede 10 milyon bit (Millions of bits per second)

Switch: Switch’ler daha kompleks ve daha verimli hublardır. Portları arasında direk kanal oluşturma yeteneği vardır. Network performansını arttırır.

Node: Bir network ekipmanı (hub veya switch gibi) ile haberleşebilen, server, printer, fax makinası, vb.

Workgroup: Küçük haberleşebilen bir grup oluşturabilmek için, tek bir switch veya hub’a bağlı node’lara denir.

10BASE-T Kablo: Her iki ucunda RJ-45 konnektörü bulunan, Kategori 3 kablolamayı destekleyen 10 Mbps ethernet standardının kablosu.

bir kısmı alıntı bir kısmı kendim yazdım :icon_wink:

saygılarla muhip21

Gayet basitce anlatım umarım anlamışsınızdır.