Nokia N8 vs. iPhone 4

Karub
20-09-2010, 11:27   |  #1  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009


 
 Sanırım uzatmama gerek yok :) Herkes izleyebilsin  diye farklı bir yerden video ekledim. Sonuç ortada...
iPhone 4'ün ekranı, N8'e göre çok sarımsı kalıyor belki ayarlaması vardır bilinmez ama görünce insan N8 daha iyi diyor ama web konusunda Nokia'nın biraz çalışması gerekli diye düşünmekteyim.
 
İzlemek için TIKLAYIN

bilgehankalkan
20-09-2010, 14:45   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
197 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

http://www.youtube.com/watch?v=ivXuBxRNujo
vidyoyu burdan seyredebilirsiniz. Eğer genel performansı öyleyse N8'in iPhone'ye zor rakip olur iPhone haritayı şak diye açıyor ama N8 için beklemek lazım. Kalınlıkta ise iPhone 4 daha kibar. Fiyat olarak ta 600 $'dan fazla olursa gereksiz olur bu telefon için.

CarlJohnson
20-09-2010, 17:10   |  #3  
CarlJohnson avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,081 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

n8 yerine samsung galaxy s veya htc modelleri karsılastırma olarak daha denk olabilir sanırım belki motorola droid..

uGuR.uK
20-09-2010, 17:20   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

akıllı telefonlarda kesinlikle nokia seçmem, dokunmatiği ortada birkere son derece zayıf. arabirim ve kullanım zaten çok kötü, symbian eskidi artık kabul etmedi gitti nokia bunu. internet kullanımına gelince oda malum, ama ekranda bir gariplik var gibi, o telefonu canlı canlı kullandımda ben birinde görünce, ekran hiçte öyle değildi. ya adamın kamerasında birşey var yada çekim açısından dolayı öyle. sağa sola yatırınca iphone'u cünkü o netlik kayboluyor direk bakmak lazım :)

Karub
20-09-2010, 18:21   |  #5  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Tabiki... N8 gelsin bizzat kendim iki modelide karşılaştırcam ama iPhone alınmaz Türkiye şartlarında

uGuR.uK
20-09-2010, 20:41   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007
Alıntı: Karub  
Tabiki... N8 gelsin bizzat kendim iki modelide karşılaştırcam ama iPhone alınmaz Türkiye şartları
tabiki alınmaz bizim şartlarda, kaç kat fiyat biniyor üstüne :) ama alternatifide n8 değil bence, bir samsun galaxy s veya motorola milestone xt720/droid x daha uygun fiyatlı ve baya güçlü aletler.

Karub
20-09-2010, 23:46   |  #7  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Samsung.... Bilemiyorum uzun vadede nasıl olur :)

salimsahin
21-09-2010, 09:33   |  #8  
salimsahin avatarı
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

İyi günler ben Iphone 3 GS aldım cok memnunum.Hele de wifi olayında bir kere ayar yaparsanız bir daha size sifre sormuyor...Resimler de fena degil..

Sebahattin Dündar
21-09-2010, 10:01   |  #9  
Sebahattin Dündar avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
203 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

güzel olmasına güzelde be kardeşim çok pahalı ya iphone u almak herkezin harcı değil valla alternatiflere bakıcaz macburen açıkcası n8 uygun bi fiyatta gelirse alırım ama iphone un fiyatı belli :)) imkansız :D

Karub
21-09-2010, 10:16   |  #10  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Aldık diyelim...(iPhone 3GS veya 4) çizildi, düştü, ekranı çatladı.. O anki ruh halimi düşünemiyorum :D
 
--
Şifre sormama olayı 5800da bile var. Hepsinde olacağını umuyorum.

Son Düzenleme: Karub ~ 21 Eylül 2010 10:32
NoteBook
21-09-2010, 11:56   |  #11  
NoteBook avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
658 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

Karşılaştırmaya konu olan telefonların oldukça büyük farkları var,derinlemesine incelersek.Belki en nihayetinde aynı işi yapıyorlar ama bu işi yapmak için ortaya sunulmalarına kadar olan süreçteki farklılıklar oldukça fazla. 
  
İşletim sistemi : Iphone ile Nokia’nın işletim sistemlerinin ortaya çıkardıkları sonuç temel mantık olarak aynı.Yani ikisi de telefon ve ikisinin de yaptığı iş aynı.Ama biri Mac Os biri Symbian^3.Kodlar farklı şekil şemal farklı her şey farklı.Ama sonuç ikisi de işletim sistemi.Mac Os burada biraz daha artı puan kazanıyor.Çünkü Mac Os işletim sisteminin çökmesi Symbian^3 işletim sistemine göre daha zordur.Ama çökerse işiniz zor. Symbian^3 işletim sisteminin çökmesi de kolay yüklenmesi de kolay.Bunun hem artı hem eksi yönleri var.Bir işletim sistemi ne kadar kolay çöker ve tamir edilirse zamanla programsal olarak eksiklikler başlar.Kaba bir tabirle yalama olur.Ama bunun artı yönü kullanıcının verilerini kaybetmeme şansı yükselir.İşletim sistemi ne kadar zor çöker ve tamiri zor olursa veri kaybı daha yüksek olur.Sonuç olarak Mac Os işletim sistemi Symbian^3 ‘e göre bakış açısına göre hem iyi hem kötü. 
  
Media Özellikleri : Elinize aldığınız telefonda media özelliklerini çok fazla kullanıyorsanız Nokia her zaman daha iyidir.Çünkü Nokia cep telefonları son yıllarda gençlere yönelik yani media özelliklerine önem veren kesime yönelik yapılmakta.Bu da telefonun daha sağlam olması demek.Bu durumda elinizdeki telefona sürekli resim müzik video yükleyip bunlar ile uğraşıyorsanız Nokia tercih etmeniz gerekir.Çünkü Iphone media konusunda sınır koymuştur kendisine her zaman.Benim istediklerimi yükle ben de sana mükemmel bir media ortamı sunayım demiştir.Nokia ise sen yükle ben her türlü keyif yaşatırım demiştir.Eğer elinizdeki telefona 2000 TL gibi bir para verip bir AAC formatındaki videoyu oynatamıyorsanız verdiğiniz para boşa gitmiş demektir.Buradaki AAC formatı örnektir.Belki Nokia da AAC formatındaki videoyu oynatamaz ama en azından Nokia ‘ya 2000 TL para vermemişsinizdir.Iphone 5 Mp kamera özelliği sunuyor, Nokia N8 ise 12 Mp kamera özelliği sunuyor.İlk bakışta Nokia , 12 Mp kamerası ile önde gibi görünse de, çekilen resim ve videolar olarak karşılaştırılma yapıldığında Iphone ‘un 5 mp ‘lik kamerası daha iyi diyebiliriz.Çünkü Nokia N8’in 12 mp ‘lik kamerasının da temeli aslında 5 mp ‘lik kamera gibi.Arttırılmış ek özelliklerle 12 Mp ‘ye çıkartılmış diyebiliriz.Ses özelliği olarak uzun zamanda yani örneğin 5 saatlik bir müzik dinleme durumunda Nokia biraz daha iyi.Konuşma süresi bekleme süresi birbirine yakın iki telefonda.Sonuç olarak media özellikleri olarak iki telefonun birbirinden az – çok bir farkı yok. 
  
Fiziki Donanım : İki telefonun birbiri ile tam olarak karşılaştırılabileceği bir bölüm.Iphone’un genel olarak Nokia’ya göre bir avantajı var.O da parça sayısının az olması.Yani telefonu oluşturan parçalar.Bu parçalar ne kadar tek ve bütün olursa telefonun fiziki ve programsal özellikleri o derece artar.Bunun en iyi örneği Noka 5800 XM’dir.Bu telefon tam bir plastik yumağı ve çok fazla küçük parçalar barındırmakta.Bu durumda telefon belirli bir zaman sonra şıngır şıngır oynamaya başlıyor.Iphone ise bu yönde Nokia’ya fark atmış durumda.Telefonu ilk elinize aldığınızda sanki tek parçadan oluşan dökme kalıp gibi bir telefon görüyorsunuz.Bu hem size fiziki güven veriyor hem de karizma sağlıyor.Nokia ise bunun tam tersi.Telefonu ne tarafa çevirirseniz çevirin mutlaka 2-3 tane parça görüyorsunuz.Ve de acaba bu parçalar yerinden oynar mı sorusu aklınıza geliyor.Çünkü elinize aldığınız telefonu 24 saat boyunca kristal içinde elinizde taşımayacaksınız.Cebinize , masanın üstüne aklınıza gelebilecek her yere koyacaksınız bu telefonu.Çizilme, kırımla, parça oynaması, boya çıkması vs.. gibi riskler mutlaka yaşanacak olan riskler.Bu riskler Iphone’da daha az.Sonuç olarak Iphone daha sağlam bir yapıya sahip. 
  
Hafıza : Kapasite olarak iki telefonun birbirinden pek farkı yok.Dahili ve harici olarak toplamda iki telefona da aynı şeyleri sığdırabilirsiniz.Ancak burada önemli ve büyük bir fark var.Iphone ‘un harici hafızası olmaması.Bu durum bir çok kullanıcı için sorun teşkil etmese de aslında büyük bir sorun.Iphone belki kolayına çökmeyecek programsal bir yapıya sahip olabilir ama çökmeyecek diye bir şart yok.Düşünün 32 GB ‘lik veri alanını doldurdunuz ve sizin için çok önemli veriler var.Telefon çöktü.Ne olacak.Tamam telefonun içerisinde verilerin depolandığı yer ile programların depolandığı yerler bilgisayarlarda olduğu gibi farklı bölümlerde olabilir ama verilerin depolandığı bölüm zarar görmeyecek diye bir şart yok değil mi.Mesela bilgisayarı düşünün.Bir hard diskiniz var ve 2’ye böldünüz.Bir bölüme işletim sistemini yüklediniz diğer bölüme belgelerinizi.Ve bilgisayar virüs girdi.Virüs sadece işletim sisteminin olduğu bölüme girer diye bir kural yok.Özellikle belgelerin bulunduğu bölümleri tahrip edep virüsler epeyce mevcut sağolsunlar.Bu durumda belgelerin olduğu hard disk bölümüne de format atmanız gerekir değil mi.Şimdi bunu bir de Iphone ‘da düşünün.Virüs girdi ya da başka bir programsal sorun çıktı ve belgelerinizin olduğu bölüme ulaşamadınız.Ne olacak.Elveda belgeler.Nokia ise bu durumda artı bir özelliğe sahip.Çünkü harici hafıza kartı seçeneği var.Nokia çökse bile harici hafıza kartındaki belgelere çoğu zaman bir şey olmuyor.Tamam virüs harici hafıza kartındaki belgelere giremez diye bir şey yok.Ama en azından Iphone’a göre riski az.Sonuç, hafıza bölümünde Nokia daha iyi. 
  
Fiyat : İki telefonun fiyatı arasında epey fiyat farkı var.Iphone 4 2000 TL , Nokia N8 1500 TL civarında.Aradaki fark 500 TL.Bu aradaki fark ile sıkı bir telefon alınabilir.İki telefonun özellikleri ile fiyatlarını karşılaştırdığımızda, iki telefon da özelliklerine göre çok pahalı.Yani Iphone 4’e 2000 TL çok.Aynı şekilde Nokia N8’e de 1500 TL çok.Çünkü sundukları özellikler bu fiyatları hak etmiyorlar. Mesela Nokia 5800 XM şu anda 500 TL civarında ve N8’e göre birkaç özellik yönünden eksiklikleri var.Bunun dışında aradaki 1000 TL ‘lik fark çok gereksiz bir fark.Aynı şekilde Iphone 4 , Iphone 3G ‘den aradaki 1000 TL’ye yakın fiyat farkını hak edecek bir özelliğe sahip değil aslında. 
  
Sonuç : Bu iki telefondan hangisini alayım derseniz , eğer aylık geliriniz çok ise Iphone alın derim.En azından karizmanız olur.Ama aylık gelirim çok değil derseniz Iphone’a o kadar para verilmez derim. 
  
Benim şahsi görüşüm : Bu iki telefona da bu kadar para verilmez (: 

Son Düzenleme: NoteBook ~ 21 Eylül 2010 11:57
CarlJohnson
21-09-2010, 13:24   |  #12  
CarlJohnson avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,081 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

notebook hocam eline saglıkta gözünü seviyim bir kere kısa birsey yaz yaw xD aydınlanmaktan ampule donduk sayende :D

mancukya
21-09-2010, 14:30   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Neyi karsilastirma yapicaz burda ?
ios 100000 lerce program database sahip ve oturmus sistem
symbian3 hic bir sey sahip degil daha tel cikmadan symbian4 yada maemo falan düsünmeye baslamis Nokia
islemci hizlari 1 ghz karsi 600 mhz ama nokiada gpu hizlandirici var var ama symbian3 ne kadar bunu kullanabilecek bilmiyoruz
Cözünürlük zaten Nokia madem 680 330 kalicaksa s60v5 cikarsaydi bu teli daha iyidi en azindan 1000lerce program mevcuttu.
 2 telofon su haliyle karsilastirma yapmak ayip Apple sevmem aslada almam ürünlerini ama dogruya dogru Nokia bu modeli Cözünürlük sonrasinda n9 anansu ve n9da baska sistem vs vs ile ne oldugu belli satildigi kadar satar mantigi ama 2 teli karsilastirma yapmak gercekten bence hakeretden öteye gitmiyor.

mugez76
21-09-2010, 15:02   |  #14  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010

10 yıldır standart cep telefonu kullanıyom. Faturam belli. Neden çünkü sadece arama yapıyom arada sms atıyom. Ama artık herkesin elinde iphone var. Çoluk çocuk bile iphone kullanıyo, internet için tık tık, oyun için tık tık... Mis gibi iphone 4 geliyormuş. Ben de alacam. Zaten Turkcell’e geçecektim. bu bahaneyle 1 taşla 2 kuş XD

bilgehankalkan
21-09-2010, 17:35   |  #15  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
197 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2009

iPhone donanım olarak bile üstün. iPhone 3G ile karşılaştırılırsa onu geçeceğini tahmin ediyorum yoksa 3 Gs ve 4 fark atar. Nokia bir türlü vageçemedi yada yenileyemedi Symbianı.

infoman
21-09-2010, 19:25   |  #16  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,884 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Nokia Symbian ile 5 para etmez, malzemeside 150 TL lik nokialardan bile kat kat kötü. Garantisi bitmeden değiştirmek isteyeceğiniz kesin.Birde nokia  zırt bırt işletim sistemi değiştiriyor. Her modele farklı symbian yüklüyorlar, bu nedenle yazılım üretmek artık çok zor.  1 yıl sonrada yazılım güncelleme desteğini kesiyor, Samsung ise iyi güzel hoşta beni şüpheye düşüren mevzu, telefonlarında 4 çeşit işletim sistemi kullanması (bada, android, windows mobile, sanırım birde symbian kullandı önceden) Mesela galaxy S in kamera flashı yok:) komedi valla:) Samsung wave gerçekten çok güzel telefon ama işletim sistemi android olsa çok ama çok daha güzel olurdu.
Bendeki Nokia N85 5 defa Antalya, İzmir, Ankara ve İstanbul servislerine gitti ve her defasında yeni yazılım yüklendi, test ok, sorun yok dendi. En son kvk ile görüştüm "tekrar servise götürün" dedi, genpayla görüştüm "nokia ile görüşün" dedi, nokia ile görüştüm "tekrar servise götürün" dedi. Götürdüm servise:) Yeni yazılım yüklendi, TEST OK, SORUN YOK:=) ama hala telefon açılırken tuş takımı ışıkları yanmıyor, hala menülerde gezerken ışık yanıp sönüyor :) Birde telefon acayip yavaş :D Tüketici heyetine gittim fiyatı bizim bakabileceğimizden fazla mahkemeye git dediler, mahkemeye başvurdum 3 ay sonra lehime sonuçlandı ama 3.5 aydır nokianın telefonu geri alıp para iadesi yapmasını bekliyorum, şimdi telefonun garantiside bitti mahkeme kararı olduğu için telefonu da satamıyorum:) Umuyorum benim başıma gelenler NOKIA FANATIKLERININ başına da gelir anlarlar neyin ne olduğunu:) </

Karub
21-09-2010, 19:43   |  #17  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009
Alıntı: bilgehankalkan  
iPhone donanım olarak bile üstün. iPhone 3G ile karşılaştırılırsa onu geçeceğini tahmin ediyorum yoksa 3 Gs ve 4 fark atar. Nokia bir türlü vageçemedi yada yenileyemedi Symbianı.
Şöyle bilip bilmeden konuşmayın bir kerede... 3G mi kaldı?... 3G,3GS veya 4> N8'e fark mark atamaz atarsa çok büyük fark, adresimi vereyim gel yüzüme tükür hatta ben geleyim evine sen orada tükür.
Birde symbian yenilendi haberiniz vardır umarım ^3 ile daha hızlı bir ruh haline büründüğü yazıyor. Kimisi N8 için dokunmatiği kötü der bilmem ne.. Herhalde bunları diyenlere NOKIA tarafından özel cihazlar geliyor test amaçlı... İsmini karalamayın, 5800 gibi ilk deneyim değil bunlar. iPhone 4 çok süper bilmem ne diyenlerde önce bir araştırma yapsınlar sonra alsınlar bakalım nasılmış. 3GS bile 4'ten daha iyi durumda bunu test ederek söylüyorum dikkat çekerim.
Nokia N8 çıkmadan nereden biliyorsunuz ki?
4 ve N8'in özelliklerini karşılaştırın bakalım ne kadar üstün
 
Kahkaha

Son Düzenleme: Karub ~ 21 Eylül 2010 20:00
infoman
21-09-2010, 20:23   |  #18  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,884 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

özellikler iyi olabilir ama kullanılışı berbat. Adı symbian olan hiçbir işletim sistemi adam gibi değildir. Bu güne kadar symbian kaç defa yenilendi hep aynı.

Karub
22-09-2010, 10:34   |  #19  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Hatırlatmada fayda var diye düşünüyorum> iPhone 4 tam olarak yayılınca zaten MediaMarkt'da var kullandım. Tamamen Türkiye genelini sarınca belki 3GS'ler ucuzlar :P

mertozay
22-09-2010, 15:21   |  #20  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010

iphone özellikleri açısından hiç bir telefonla kıyaslanamaz bence. Hem de iphone4 hiç kıyaslanamaz gibi geliyor. Turkcell ile iphone4 geliyormuş yakında zaten. Oyun desen oyun internet desen internet. Sürekli online olmak için ideal resmen. Ben açıkcası uygun bir fiyatla geliceğini düşünüyorum. Hem konuşurum hem iphonumu da alırım Turkcell'den. Hadi bakalım, az kaldı, heycanla bekliyoruz :)

Karub
22-09-2010, 17:08   |  #21  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

iPhone 4'ün fiyatı MediaMarkt'da 1500 küsür lira.. Ucuz geliyorsa alınız tabiki :D

uGuR.uK
22-09-2010, 18:01   |  #22  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007
Alıntı: Karub  
iPhone 4'ün fiyatı MediaMarkt'da 1500 küsür lira.. Ucuz geliyorsa alınız tabiki :
3gs'ler o paraya satılıyor hala çoğu yerde, 4. iphone yine 1500 civarına satılıyorsa iyi yani. hayır bana uygun geldiğinden değil yine kaçıncı seri olursa olsun iphone için verilmez o para bile ama öteki yerlerde 2000e yakın hatta üstü fiyatlarda satıldığından daha iyi gelir :)

Karub
22-09-2010, 18:15   |  #23  
Karub avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,652 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Sanırım 16GBlığıydı tam bilmiyorum hafızasını zaten görünce hemen koştum yanımdakileri bırakıp :)
Ama N8 düşünmekteyim.

infoman
22-09-2010, 18:51   |  #24  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,884 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Ben toptan ürün satan bir mağaza olan METRO da 2500 TL fiyat gördüm ( iphone 4 )

NoteBook
22-09-2010, 20:00   |  #25  
NoteBook avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
658 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008
Alıntı: CarlJohnson  
notebook hocam eline saglıkta gözünü seviyim bir kere kısa birsey yaz yaw xD aydınlanmaktan ampule donduk sayende :
 
Yıllarca Nokia başta olmak üzere bir çok telefon kullandım ve de telefon manyağı oldum çıktım (: İnsan bu kadar telefonu kullanırken çektiği sıkıntıları gözünün önüne getirdiğinde cep telefonu ile ilgili bir yardım isteyen gördüğünde aman benim çektiklerimi çekmesin diye yazdıkça yazası geliyor (: Sıkıyorsam kusuruma bakmayın olur mu (: