norton ghost 6 veya 10 nasıl kullanılır?

blg
09-04-2007, 22:19   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
92 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

norton ghost nedir? bu nortonları kullanımı nasıl oluyor yani  cd varsa bunu nasıl, bilgisayarda kurulu varsa  nasıl kullanabılrım?[:I]

erkanc
10-04-2007, 00:05   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

Son zamanlarda virüs, truva atı, keylogger, spy derken internet çok güvensiz bir yer oldu. Bilen insanlar bir şekilde başlarının çaresine bakıyor ama bilmeyenlerin ikide bir format atması gerekebiliyor. İşyerinde durum bundan farklı değil. Ben de herkese Ghost’u tanıtmak üzere bir yazı hazırlamaya başladım. Bir örneğini de buraya yapıştırmak yararlı olacaktır. Aslında bunu geçmişte de yapmıştım. Ama ne sitede ne de kendi dokümanlarımda onu bulamadım maalesef. Elinde olan varsa buraya ekleyebilir mi ? Hani Ghost’un disketle kullanımı anlatılırdı. O zamanlar bir çok kişinin arşivine eklediğini biliyorum. Neyse, başlayalım.

Ghost iki şekilde kullanılabilir. Windows içinden ve Disketle…
Aslında aralarında zahmet açısından fark yoktur.
Aşağıda Windows içinden yedek almak anlatılıyor.
Daha sonra yedeği açmak ve aynı işleri disketle yapmayı da ekleyeceğim.
Atladığım bir şeyler görürseniz siz de ekleyin.

İlk menü

Backup Yedekleme işlemini başlatan düğme
Restore Yedeği açma işlemini başlatan düğme
View Log önemsiz düğmedir.

Yedek almayı öğrendiğimize göre Backup’ı tıklayacağız
Gelen bölümü İleri ile geçin

Sorce ve destination :

Source’da sadece yedeğini alacağımız bölüm © seçilmiş olmalı. Bir kez onun üzerini tıklayın yeter

Destination’da file (yani sabit diskteki başka bir bölüme mi) Recordable CD or DVD (yani optik bir medyaya mı) yedekleme yapmak istediğiniz sorulur.

Biz file’ı seçelim. Bunun için sabit diskimizin en az iki parçaya bölünmüş olması gerekir. (Bu durumda ileride yedeğimizi yazmak için D’yi seçeceğiz demektir)

Daha önce halledilmemiş ise Add Ghost disk identification yazan bir pencere açılır. Okey’le geçin.

Şimdi gelen menüye yedeğimizi (imajımızı) nereye ve hangi isimle yedekleyeceğimiz soruluyor.
İmage file name yazan satırın sonundaki Browse’a tıklayın.
Gelen menüden (belgelerim yazan satırın bitimindeki aşağı gösteren oku tıklayarak) açılan pencereden seçmek suretiyle D’yi açın ve Dosya adı satırına imajın adını yazın (bunun için o günün tarihinden faydalanmak yararlıdır. 10Ags04 gibi. Türkçe karakter kullanmayın. Çok da uzun bir isim olmasın.

Kaydet deyip devam edin. Önceki tabloya geri döndük ama bu kez satırda bizim seçimimiz olan bölüm ve ghost ismi yazıyor D:\10Ags04 gibi…

İleriye tıklayın

Advanced settings bölümüne geldik. Bu yazının üzerini tıklayın.

İlk sekmede external Storage var. Eğer bilgisayarınıza USB üzerinden bağlanabilen başka bir diskiniz varsa USB 2.0 drivers’ı
Firewall girişi üzerinden bağlanabilen bir diskini z varsa Firewire support’u seçebilirsiniz (yanındaki dairenin içini tıklamak suretiyle) Böylece bu harici disklere de kopya alabilirisiniz. Ghost bunları da tanımaya başlayacaktır.

CD Drivers’a geçip buradaki kutucuğu da işaretleyin ki Ghost optik medyalarınızla da haberleşebilsin.

İmage Password
Alınacak image ileride üzerine tıklanmak suretiyle açılabilir ve içi aynen Windows gezginindeki gibi gezilebilir olacaktır. İmajınızı başkalarının kurcalamasını istemezseniz buradan parola koymanız mümkün.

Compression
En önemlisi belki de budur. Bu sekmeye gidin ve high seçeneğini işaretleyin. Böylece alınacak imajınız gerçek boyutun (yani C bölümünüzün tamamının) neredeyse %3-40 daha küçük boyutta olacaktır. Sorunsuz çalışır korkmayın.

Burada bahsetmediğim ayarların ne işe yaradıklarını ben de bilmiyorum. Muhtemelen ağ üzerinden yedek almak ve açmakla ilgili şeyler. Hiç ihtiyacım olmadı. Bilen birileri varsa buradaki boşluğu doldurabilir.

Tamam’a basıp o bölümden çıkın. Eski tablo ile baş başa kaldık.
İleriye basın.

Şimdi bir bilgilendirme tablosu geldi. Important Information yazıyor. Oradaki resim birazdan DOS ortamına geçildiğinde karşımıza çıkacak olan programın arayüzü. Bu tablonun önemi yok. Bir daha gösterilmemesini sağlamak üzere en alttaki kutucuğu işaretleyip yola devam edelim.

Şimdi disaster recovery başlıklı bir kutucuk açıldı. Açılış disketi hazırlamanın önemi ve yolunu anlatıyor. continue’ya basıp burayı es geçeceğiz. Zaten burada disket hazırlanmıyor. O işi Ghost’un ana menüsü üzerinden yapabiliriz. Es geçtiğimiz bu bölüm de bize o işi nasıl yapacağımızı anlatan bir yardım sadece.

Son menüye geldik.
Burada Run Now’a basın ve olacakları seyretmeye başlayın. Artık sadece bitmesini bekleyeceğiz. Bastığımızda bilgisayarın kapatılıp tekrar açılacağı uyarısı gelecek. Tamam deyin ve arkanıza yaslanın.

Bilgisayar kapanacak.
Dos modunda tekrar açılacak
İşlemler yapacak. Daha önce bize o resmi gösterilen ara yüz çıkacak, bir çubuk ilerleyecek, bittiğinde yeniden Windows’a dönecek (tabi eski haline)
Bunlar olurken siz hiç dokunmayın

Eski imaj gelir gelmez ilk iş olarak antivirüs, firewall ve spyware’leriniz güncelleyin.

Yalnııız !

Eski imajı açmak bir çok dertten kurtarır ama aceminin başına da bir çok yeni dertler açabilir. İmaj açmadan önce başka bazı şeyleri daha kurtarmak gerekir. Bir kere tüm dosyalarınızı daima D’de tutumayı alışkanlık haline getirmek gerekir. Belgelerim’i falan hep D’ye boşaltın. Yetmez.

Mailler falan da kaybolacaktır. Ben maillerim için depo klasörü olarak D’de yeni bir klasör yarattım. Hepsi otomatik olarak orada toplanır. Outlook Express’i açın, Araçlar/Seçenekler/Bakım/Depo Klasörü butonuna tıklayın ve örneğin D bölümünde oluşturduğunuz adı mail olan yeni klasörü hedef gösterip çıkın. Bilgisayarınızı bir kez açıp kapattığınızda her şeyin oraya taşınmış olduığunu görürsünüz. Artık mailler de güvende.

Aslında bu klasöre iki şeyi daha yedeklemek iyidir. Hesaplar ve adres defteri.

Outluk Express’i açın Araçlar/Hesaplar’a gidin. Burada kaç ayrı hesap kullanıyorsanız (kullanmadıklarınızı silin zaten) her birini seçip (bir kez tıklayıp sağdaki menüden Ver… komutuna basın. Çıkan menüde D bölümünde hazırladığımız Mail klasörünü gösterin ve tamam’a basın. Ohesap yedeklendi. İleride başka bilgisayarda bile bu hesabı (aynı yöntemle fakat bu kez Al… komutuna basarak) oluştumak artık bi tıklık iş.

Adres defterini yedeklemek için:

Outlook Express/Dosya/Ver/Adres Defteri şeklinde gidebilirsiniz. Aynı yolla da (bu kez Al diyerek) geri alabilirsiniz.

Sonra Belgelerim’deki “sık kullanılanlar”ın da D’ye alınması ve imaj açıldıktan sonra tekrar yerine konulması gerekir. Yoksa son imajdan beri sık kullanılanlara attığınız adresler kaybolacaktır.

Genellikle unutulur, oyun save’lerini de D’ye atmak gerek yoksa bir oyundaki geldiğiniz yeri kaybedip baştan başlayabilirsiniz.


Ghost Yedeğini (imajı) Windows içinden geri açmak

Ghost programını açın. Menü tanıdık. Bu kez restore (eski haline getirmek) düğmesine tıklıyoruz.

Restore wizard başlıklı ilk menüyü ileri'ye basarak geçiyoruz.

Select image başlıklı ikinci menüde hangi imaj dosyasını çalıştırmak istediğimiz ve onun nerede olduğunun gösterilmesi isteniyor. Browse butonunu tıklıyoruz. Burada D bölümümüzü açıyor ve oradaki 10Agu04 ismini verdiğimiz dosyayı çift tıklıyoruz.

İleriyi tıklıyoruz.

Select source and destination başlıklı menüye geldik. Source image bölümünde alttaki (sonu Data ile biten) bölümü tıklıyoruz. Destination bölümünde ise C’yi tıklayacağız

Overwrite partition warning isimli bölüme geldik. Burada sadece uyarılıyoruz. Devam edersek C’deki her şeyin silinip imaj ile yer değitirileceği söyleniyor. Overwrite Windows ibaresinin yanındaki kutucuğu dolduruyor ve ileri diyoruz.

Settings ile işimiz yok. İleriye basarak devam.

Gelen menüde artık Run Now komutuna basıyor çıkan son uyarıyı da Tamam diyerek kabul ediyor ve yine olanları seyretmekle yetiniyoruz.

Windows yeniden açıldığında her şey yedeğini aldığımız gündeki gibi.

Disket Hazırlamak:

Bazen ( Windows çöktüğünde) eski yedeğimize ancak DOS modunda ulaşabiliriz. Bunun için önceden Ghost’un DOS disketlerinden bir tane hazırlamış olmamız gerekir.

Boş bir disket takın ve Ghost menüsünü açın.
Buradan Ghost Utilities’e geçin ve orada Norton Ghost Boot Wizard’a tıklayın.
Gelen menüde görebildiğiniz gibi size dört farklı boot disketi hazırlama seçeneği sunuluyor. Bunlardan ilki Standart Ghost Boot Disk bizim kullanacak olduğumuz disket türü. Bunu tıklayacağız. Standart disket ile sabit diskimizdeki imaj dosyalarını açabilecek veya imaj alabilecek olduğumuz gibi aynı işlemi boot özelliği de olan optik medyalarla çalışırken de kullanabileceğiz (diğerleri sırasıyla ağ üzerinden başka bilgisayara yedek açmak için, üçüncüsünü bilmiyorum, dördüncüsü de CD, DVD gibi optik medya üzerindeki yedekleri açabilmek için hazırlamamız gereken ama ghost boot özelliği olmayan medya üzerindeki imajı kullanabilmek üzere hazırlayacağımız diskler)

Standart Ghost Boot Disk seçeneğini tıklayıp ileri diyeceğiz.

Ağ üzerinde ve kullanmak istediğimiz USB üzerinden bağlanan harici bir diskimiz varsa USB Support kutucuğunu tıklayabiliriz. USB türünü ise hemen sağındaki tablodan seçebiliriz.
LPT desteğinin anlamını bilmiyorum. Hiç kullanmadım.
Firewire üzerinden bağlanan ve kullanmak istediğimiz bir diskimiz varsa Firewire Support kutucuğunu tıklayabiliriz.

SCSI CD/DVD seçeneğini de ben hiç kullanmadım. Bunlar örneğin ofis ortamında ağ üzerinden sistem yöneticilerinin kullanması için yararlı şeyler ama ev kullanıcısı için gerekli değiller.

Bu tercihlerimizi de yaptıktan sonra (veya yapmaksızın, her şeyi default ayarlarında bırakarak) ileriyi tıklıyoruz.

Use PC-DOS seçeneğine dokunmadan bir kez daha ileri diyoruz.

Gelen menüyü de (Ghost executable location) hiçbir şeye dokunmadan ileri ile geçin.

Destination Drive başlıklı menüyü de dokunmaksızın ileri diyerek kabul edin. Burada eğer formatlanmamış bir disk kullanmakta iseniz formatlanmasını isteyip istemediğiniz konusunda uyarılıyorsunuz. Bırakın formatlasın.

Review başlıklı menüyü de ileri ile geçiyoruz.

Formatlama uygulamasını başlatacak olan menü açıldı. Başlat deyin.

Bir uyarı çıkacak ve disketteki önceki verilerin kaybolacağını söyleyecek. Tamam diyoruz. Formatlama kısa sürede tamamlanacak. İşlemin bittiğine dair şıkan kutuyu da tamam ile kapatıyoruz. Biçimlendirme menüsü hala onu kaptmamızı bekliyor. Kapat deyin.

Bu komutla birlikte, disketimiz bir Ghost Boot disketi olarak hazırlanmaya başlayacak. 30 saniye içinde işlem tamam.

Menüleri kapatalım ve disketimizi çıkarıp üzerine “Ghost standart” benzeri bir ibare yazalım. Bu disketi (ve hepsini) cep tel, radyo, hoparlör gibi manyetik alanlardan uzakta koruyalım)


Disketle çalışmak

Bilgisayarı kapatın. Diski yerleştirip tekrar çalıştırın.

Dos modunda bir çok yazılar geçecek. Gözünüze sık sık “error”, “fail” türünden kelimeler çarpabilir. Teleşlanıp süreci durdurmaya gerek yok, hepsi normal. Kısa süre sonra mavi zeminli Ghost menüsü ekrana gelir. Burada mouse kullanabilirsiniz.

About Norton Ghost başlıklı ilk menüyü “OK” ile geçiyoruz.

Local yazan tuşun üzerinde mouse’un imlecini biraz tutunca (veya direk tıkladığımızda) sağa doğru ikinci bir menü açılacak. Burada imleci partition üzerinde beklettiğimizde de bir üçüncü menü gelecek.

Buradaki iki komut ile ilgiliyiz: Eğer diskimizin bir yedeğini (imajını) almak istiyorsak to image’ı, yok eğer mevcut bir imajı geri getirmek (açmak) istiyorsak from image’ı tıklayacağız.

Eski imajı getirmek :

From image’ı tıklayın. Gelen menüde hangi imaj dosyasını istediğimiz ve onun nerede olduğu soruluyor.

A:Local Drive yazısının sağındaki siyah üçgeni tıklayınca bilgisayarımızın içeriğine (diskler ve optik sürücülere) ulaşabileceğimiz menü açılacak. İmajımız hangi diskte veya optik sürücüde ise onu tıklayıp içeriğini göreceğiz. İmaj dosyamız sarı ikonuyla hemen kendini belli edecektir. (zaten başka tür dosyalar gösterilmez)

Yalnız Ghost’un bu DOS modunda disk bölümlerimiz artık C, D gibi harflerle değil, örneğin, 1 . diskin 1 . partisyonu (bölümü) anlamına gelmek üzere 1 : 1 şeklinde veya 2 . diskin 1 . bölümü anlamına gelmek üzere 2 : 1 şeklinde sıralanmıştır. Örneğin, bende iki sabit disk vardır. Bunlardan birincisi (primary olanı) ikiye bölünmüştür (C ve D olarak). İkinci sabit diskim ise olduğu gibi E’dir ve imaj dosyalarımı da genellikle burada tutarım. Bunlar Ghost’ta sırasıyla

1 : 1
1 : 2
2 : 1 olarak görünürler ve imajım E’de yani 2 : 1 ’dedir. Ben onu tıklarım.

İmajımızı bulup tıkladığımızda bu defa haklı olarak bu imajı hangi bölüme (partisyona) açmak istediğimiz soulacak. Çoğu defa default olarak sistem partisyonunu içeren disk ve onu takip edecek olan bölümler menülerinde mavi renkle belirlenmiş olan satırları okey ile kabul etmek yeterlidir. Yani sırasıyla önce hangi disk, sonra da disk üzerindeki hangi partisyon (bölüm) için menüler gelecek. Sistem partisyonunuz C ise hep en baştaki satırlar tıklanacak veya zaten seçili oldukları için okey’lenecek demektir.

Yedeğin açılacağı partisyonu da bu şekilde belirledikten sonra bu kez “işlem başlatılsın mı” anlamına gelen bir uyarı ile karşılaşacağız. Buna da yes diyecek ve arkamıza yaslanacağız. Bir durum çubuğu ilerlemeye başlayacak.

Bittiğinde son bir kutucuk çıkacak ve ne yapmak istediğimiz sorulacak. Eğer Ghost menüsünden çıkmadan önce başka işlemler yapacak isek continue’yu seçip ilk menüye döneceğiz. Ama çoğu kez işimiz artık bitmiş olacağı için reset computer’i tıklamamız gerekecek. Eğer reset computer’i tıklamış isek içerideki disketi de hemen çıkarmamız gerekir ki yeniden Ghost’a dönmeyelim.

Yedeğiniz karşınızda
Afiyet olsun.
Eğer C’deki önemli dosya, mail veya oyun save’lerinizi bir kenara atmayı unuttuysanız da geçmiş olsun !

t_s
10-04-2007, 05:16   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
56 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

PEki aldıgımız yedek 1 DVD sıgmassa 2 DVD yedek yapabilirmiyiz...

asimileci
10-04-2007, 08:12   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

yapabilirsin

burdada ghost 2003 ün anlatımı var
ama ghost 8.0 da 11 de de kullanımı aynıdır.
ben ghost 11 çok seviyorum..


Son Düzenleme: asimileci ~ 10 Nisan 2007 08:15
blg
10-04-2007, 10:24   |  #5  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
92 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

bu notrton ghost cd içinde ve buradan kurulum yapacağım ... ayrıca d' de yedek yok ve cd içinden yedekler var ...
yedek almadan sadece kurulum nasıl olacak bu arada makine bayağı eski... win98  kuracağım ve ram'i 32 mb bişey olmaz dimi

blg
10-04-2007, 10:41   |  #6  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
92 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

birde sistemin geri yüklemek için illa ghost disketimi yapmak lazım eğer gerekiyorsa ghost disketi nasıl yapılır???

asimileci
10-04-2007, 13:55   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

yok ghostu cd ye atıyosun cd den açılış veriyosun image alırkende yüklerkende o cd yi kullanıyorsun...
istersen dvd ye at istersen cd ye at windows 98 olsun çalışır.
eger diski 2 ye bölmüşsen diğer kısmada image alabilirsin.

açıklama ve kullanımı burada arkadaşım...

blg
10-04-2007, 15:25   |  #8  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
92 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

tamam çok güzelde ben bu bilgisayara format attım ve elimdeki Cd'nin içinde norton ghost yüklü ama ben yedek filan almadım .. cd'ye norton ghost yüklü ya yani otomatik olarak yedek alınmış mı oluyor yani sizin deyişinizle image alamıyorum çünkü bilgisayar sıfırlandı sonuçta ve hdd'de C var sadece. ben bu norton ghost ile  direk windows kurulsun istiyorum ..
yukarıdaki internet sitesindekileri denedim olmadı
acaba ben win98 cd si mi lazım

asimileci
10-04-2007, 15:54   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

ya sen önce herşeyi kuracaksın
ghost c nin aynısını kopya alıyor
yani image denen şey bu
sen sonra birşeyi bozdun diyelim
image dan tekrar 5 dakikada eski haline getiriyosun.

yani herşeyi kurmak zorundasın.
harddiskini 2 ye böl diğer kısma at

image alırken
local-partition-to image seç

image yüklerkende
local-partition-from image seç

eğer 2 tane değil 1 tane sabit diskim var dersen

partition kısmı yerine diski seç gerisi aynı...