Öğretmenler için test hazırlama yazılımı

CHIP Online
28-01-2013, 00:01   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Öğretmenlerin yazılılar için test soruları hazırlaması bu Türkçe yazılımla artık daha kolay!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ogr ... yazilimi_38355.html

Bu yazılım, öğretmenlerin yazılı sorusu ve ya test gibi öğrencilerine hazırladıkları bu tür belgelerin daha kolay, daha hızlı bir şekilde yapmalarına olanak sağlar. Öğretmenler bu yazılımı kullanarak öğrencilerine hem hazırladıkları soruların çıktısını verebilirler hem .exe (uygulama dosyası) olarak kaydederek bilgisayar ortamında öğrencilerin bu soruları çözmelerini sağlayabilirler hem de .html web sayfası şeklinde kaydederek internette yayınlayarak herkesin bu dosyaya internetten ulaşıp soruları çözebilme fırsatı tanıyabilirler.


İtest programını kullanarak hazırladığınız soruları dosya şeklinde kaydederek öğrencilerinize kolay bir şekilde ulaştırabilirsiniz. Programın demo sürümünde bazı özellikleri kısıtlandırılmıştır. Fakat tam sürümünde tüm özellikleri kullanabilme hakkına sahipsiniz. Programın tam sürümü ise sadece 10TL.


Programın kullanımı


Programı ilk açtığınızdan kullanıcı adı ve şifre sorar. Varsayılan kullanıcı adı: hoca şifre:123 tür.


Programa bu şekilde girdikten sonra menüden "kullanıcılar" düğmesine(insan resmi) tıklayarak kullanıcı işlemleri penceresini açıp kullanıcı adı ve şifrenizi buradan değiştirebilirsiniz. Demo sürümde buna izin verilmemektedir.


1.Soru Hazırlama İşlemi


Soru hazırlamak için menüden "Yeni Test Hazırla" butonuna tıklayın. Menüdeki ilk buton. Açılan pencerede kaç seçenekli soru hazırlamak istediğinizi bilgisayara bildirmek için "Seçenek Sayısı" isimli grupta bulunan radyo düğmelerinden birini işaretleyin program yukarıdaki tabloda seçtiğiniz düzeni oluşlturacaktır. Yalnız dikkat edin eğer tabloda yazdığınız sorular varsa ve seçenekleri sonradan değiştirirseniz yeni seçim düzeni oluşturulacağı için verilerinizi kaybedebilirsiniz. Seçimlerinizi yaptıktan sonra sorularınızı hazırlamak için tabloda "Sorular" başlıklı alana sorunuzu yazın. Sonra A – B – C – D – E ya da 1 – 2 - 3 – 4 - 5 isimli alanlara seçeneklerdeki cevapları yazın. Sonra bilgisayarın öğrencinin sorulara doğru cevap verip vermediğini anlaması için "Doğru Seçenek" isimli alana o sıradaki sorunun Doğru seçeneğini yazın meslela "B" gibi. Yazdığınız doğru cevap öğrenci testi bitirmek istemediği sürece bilgisayar doğru cevapları öğrenciye göstermeyecektir. Süre ekleme hazırladığınız testi exe dosyasına dönüştürmeden önce süre belirlemek isteyebilirsiniz. Bunu için süre alanına dakika cinsinden sayı girin. Mesela 10 soru hazırladınız süreye de 10 yazarsanız bu test 10 dakika sonra sona erip öğrencinin başarısı ekranda gösterilecektir. Eğer süre belirtmek istemezseniz süre alanını 0 olarak bırakabilirsiniz.


1.2.Testi Kaydetme


Eğer testi hazırlayıp bitirdiyseniz önce programın kendi hafızasına yani veritabanına kaydetmeniz önerilir. Bunun için aynı pencereden(Test Hazırla penceresi) disket resmine tıklayıp test ismini girdikten sonra kaydedebilirsiniz. İşlem sonunda "İşlem başarılı" mesajını almış olmalısınız eğer herhangi bir sepekten bu mesajı alamazsanız veritabanında aynı isimde başka bir test olmadığından emin olun ve işlemi tekrar edin.


Bu aşamadan sonra öğrencilerinize hazırladığını soruları dijital ortamda verebilmek için size iki seçenek sunduk.


Birincisi exe yani direkt çalıştırılabilir uygulama dosyası olarak diğeride html web sayfası şeklinde:


1.2.1.Exe – Uygulama Dosyası Olarak Kaydetme


Bu işlemi gerçekleştirmek için "Test Hazırla" penceresinden, eğer hazırladığınız sorular yerinde duruyorsa direk "Uygulama Dosyası Yap (Windows penceresi şeklindeki resim)" isimli butona tıklayıp Testin başlığını girmelisiniz. Sonra açılan diyalog pencersinden sorularınızı dosya şeklinde kaydetmek için kaydetmek istediğiniz klasörü seçip "Kaydet" butonuna tıklayıp kaydedebilirsiniz. Eğer "Test Hazırla" penceresini açtığınızda hazırladığınız soruları göremezseniz daha önce veritabanına kaydetmiş olduğunuz testi açmak için "Yükle (Klasör şeklindeki resim)" butonuna tıklayarak açılan pencereden "veritabanından" isimli seçeneği işaretleyerek "Tamam (Tik işaretli resim)" butonuna tıklayın. Karşınıza çıkan listeden testinizi seçin ve yine "Tamam" butonuna tıklayın. Hazırladığınız sorular tabloda görünecektir. Kaydetmek için yine "Uygulama Dosyası Yap" butonuna tıklayarak aynı işlemleri yaparak dosyanızı elde edebilirsiniz.


Tüm Konu: Öğretmenler için test hazırlama yazılımı

Kaynak: www.chip.com.tr