Önbellek Ram farkı?

enomen
14-02-2019, 19:19   |  #1  
enomen avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2019

Ön bellek nedir? RAM ile farkı? Bir telefonda yaklasik ne kadar olur? Ayarlar>Uygulamalar>Herhangi bir uygulama > Depolama > ön bellek< yazan yerdeki ön bellek RAM mi demek?      (kafam karıştı).   Elektrik kesilince içindekiler gider mi? Telefonu kapatıp açınca gitmiyor:(

Bu sorunun kabul edilmiş çözümüne hemen ulaşmak için tıklayın
Sistem Bilgilerim
klyglsn
14-02-2019, 22:42   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 90
728 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2017

önbellek ram depolama alanındaki önbellek yazan yerde çalıştırdığın sistem ve uygulamaların nekadar olduğunu gösteriyor sen uygulamaları kapatır yada açarsan ramde kullanılan miktar değişir elektrik kesintisiyle telofonun ne işivar tedaşamı bağlı sen kapattığın zaman zaten güç kesilmiyormu senin kafan karışmış benimkinide karıştıracan şimdi. dahili alan depolama alanın kayıtlı veri ordan sadece formatla yada telefon bozulduğunda gider

White-Fox
15-02-2019, 00:16   |  #3  
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010
Alıntı: enomen  
Ön bellek nedir? RAM ile farkı? Bir telefonda yaklasik ne kadar olur? Ayarlar>Uygulamalar>Herhangi bir uygulama > Depolama > ön bellek< yazan yerdeki ön bellek RAM mi demek? (kafam karıştı). Elektrik kesilince içindekiler gider mi? Telefonu kapatıp açınca gitmiyor:(
 

Detaylıca açıklayalım ,

RAM=Random Access Memory 

Ram nedir ? Kullandığınız programlar bir arayüze sahiptir bu arayüz sayesinde kullanıcı ile etkileşim halinde olabilirler.Bilgisayar programcıları arka planda dolaylı olarak işletim sisteminize bazı bellek bölgelerinin tahsisi için talimat verir.

Örnek verelim sizin bir programınız var bu program kdv hesaplıyor olsun yüzde 18.Sizi ilgilendiren şey sizin girdiğiniz değer ve aldığınız çıktı ancak arka planda şu olur.Girdiğiniz değer 18 ile çarpılıp 100 e bölünür bu ifade bir değişkene atılır (sonucun tutulduğu bir bellek bölgesine) sonra ana paranızla toplanır +kdv li fiyatınız bulunur.

Şimdi biz bu ara işlemleri Belleğe yazmış olsaydık büyük vakit kaybederdik , bu yüzden bize bu işlemleri yapabilmek için bir karalama tahtası lazım.İşte o tahta RAM oluyor , bize random olarak alan tahsis ediyor.Böylece daha hızlı uygulamalar geliştirilebiliyor.

Ancak RAM içerisindeki veriyi güç kesilinceye kadar tutacaktır , elektrik gittikten sonra içerideki veri silinir işte bu yüzden genelde bir şey düzgün çalışmayınca kapatıp açmak işe yarar bir yol gibi görünür , sorun olan çakışan veriler silinecektir çünkü başlarken düzgün bir şekilde açılması beklenir.

Peki neden kalıcı değil ? Zaten kalıcı olmasını istemediğimizden bu bir (çünkü bu veri yönetimi problemlerini yanında getirir), ikincisi de fiziki bir etki söz konusu değil.

Gelelim diğerine Bellek ;

Bellek bizim kalıcı verilerimizi depoladığımız yerdir.Manyetik işlemlerle vs veriniz belli bir düzüne göre görece fiziki bir değişim ile depolanır.Bu yüzden de zaten en çabuk eskiyen bilgisayar parçasıdır HDD ler.Güç kaynağını kesseniz bu bellekteki veriler kaybolmayacaktır çünkü belleğin fiziki hali değişmiştir.Kazınmış gibi hayal edin...

Genel olarak bu şekilde.Aslında birde registerlar var da girmeyelim oraya :D

enomen
15-02-2019, 20:03   |  #4  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2019

Elektrik kesintisi derken telefonu kapatmak , bataryayi cikartmak

enomen
15-02-2019, 20:06   |  #5  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2019

Ben bellek dememistim ön bellek(cache) demiştim.

enomen
15-02-2019, 20:10   |  #6  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2019

Ön bellek Mesela : 


BX80684I59400F

93220

Intel Core i5 9400F Socket 1151 2.9GHz 9MB Önbellek 14nm İşlemci


Sadece İşlemcide mi bulunur?  9MB gibi küçük sayılarla ifade ediliyor ama telefonda bir uygulama 500 MB önbellek kapladığı oluyor.  Ön bellek elektrikle çalışıyorsa telefonu kapatıp açınca uygulamaların önbellek kullanımları büyük oranda düşmesi lazım değil mi?

White-Fox
15-02-2019, 21:32   |  #7   ÇÖZÜM
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010
Alıntı: enomen  
Ön bellek Mesela :


BX80684I59400F

93220


Intel Core i5 9400F Socket 1151 2.9GHz 9MB Önbellek 14nm İşlemci


Sadece İşlemcide mi bulunur? 9MB gibi küçük sayılarla ifade ediliyor ama telefonda bir uygulama 500 MB önbellek kapladığı oluyor. Ön bellek elektrikle çalışıyorsa telefonu kapatıp açınca uygulamaların önbellek kullanımları büyük oranda düşmesi lazım değil mi?

Ön bellek demek RAM manasına geliyor , buda telefonlarda 1-2 gb bilgisayarlarda 2-4-8-16-32 gb gibi ya da daha fazla birimlere ulaşabilir.

İnsanda da iki türlü hafıza vardır kısa süreli 7-11 saniyelik , birde uzun süreli.Gördüklerinizi algılayabilmeniz için hafızaya ihtiyacınız var.Eğer sizde kısa süreli hafıza olmasa gördüğünüz her şeyi unutmamanız gerekir ki buda hiç hoş bir şey değil.Bu yüzden elektronik cihazlarda bir ara bellek/RAM/Ön bellek birde kalıcı bellek / HDD/SSD/Disk/Hard disk bulunur.

Yukarıda bahsettiklerim üst katmandadır genelde bu bellek bölgelerini en çok işletim sistemi kullanır(sizin talepleriniz doğrultusunda).

Birde alt katman vardır.bilgisayarınızın yada telefonunuzun işlemcisi işlem yaparken de bellek bölgesine ihtiyaç duyar.Bu durumda iki seçenek de işlemci için sunulur.

1-Registers

2-Caches

9 mb diye bahsettiğiniz şey cache belleğidir.9 mb az gibi geliyor olabilir ancak bir işlemci için oldukça fazla sayılabilir.Çünkü bir metin belgesi oluştursanız içine sadece yazı yazarak 9 mb boyutuna ulaşmanız oldukça zordur çok fazla şey yazmanız gerekir.Lafıda çok uzatmadan;

Sizin telefonunuzda Ön bellek diye gördüğünüz şey RAM dir.Elektrik ister bataryadan ister kablodan isterde başka bir güç kaynağından gelsin kesildiğinde RAM deki bilgiler silinir.

Diğer soruya gelince ; 

"Ön bellek elektrikle çalışıyorsa telefonu kapatıp açınca uygulamaların önbellek kullanımları büyük oranda düşmesi lazım değil mi?"

Telefonu kapadınız ama pili sökmediniz , elektriği kesmiş sayılmazsınız yinede işletim sistemi kapandığı için bazı uygulamaları bellekten atacaktır(dispose) ancak işletim sistemi açılırken ekranınız yüklenecek simgeler gelicek vs derken yine ön belleği kullanacaksınız.

Ayrıca bir not düşeyim , Android işletim sistemi RAM yönetimini ne android üzerine program yazan kişilere nede siz kullanıcılara bırakır.Android işletim sistemi hangi nesnenin bellekte kalacağına ve hangisinin dispose edileceğine kendi karar verir ve onu bir şeyleri dispose etmesi içinde çağıramazsınız.

White-Fox bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 2 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]