Önbellekler

HPQ-User
22-12-2007, 19:03   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

İsimsiz Kahraman sormuş:
Arkadaşlar aynı çekirdek hızlarında farklı önbeleklere sahip işlemciler gördüm,biliyorum performans çekirdek hızıyla ilgili değildir ama bu performans platormunda önbelleklerin yeri sizce ne kadardır ?


Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows Vista
Sistem Özellikleri:
P35neo2-fr

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 2.0.50727)

Sefa Adak
22-12-2007, 22:05   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,824 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2007

Merhaba

Önbellek(Cache)'in işlemcideki yeri büyüktür.İşlemcinin daha hızlı çalışabilmesi için tasarlanmıştır.L1 ve L2 olarak 2'ye ayrılır.(Bazılarında L3 var)Bunların içinde en hızlısı en önde olduğu için L1'dir.

Sıralama şöyle:

Level 1

Level 2


Yukarıda da göründüğü gibi iki tane bellek var.Örneğin bir tane program çalıştırıyorsunuz.Bu programın dosyaları Ram'den alınıp hemen Önbellek'e yükleniyor.Sonra işlemci önbelleğe alınan verileri işliyor.Daha sonra tekrar aynı programı açtığınızda işlemci Hd ve Ram'e gitmeden veriyi direk içindeki önbellekten aldığı için daha hızlı oluyor ve bu da performans artışı sağlıyor.

Mesela az önce açtığımız program değil de başka bir program açıyoruz.Bu sefer de veriler en başta olan L1'e yükleniyor.Diğer programdaki veriler L2'ye aktarılıyor.Sonra yine başka bir program açtınız,yine üstteki aşağı iniyor,yeni açtığınız programın verileri en üste çıkıyor.

Yani önbelleğin işlemcideki rolü büyük.Bu yüzden işlemci alırken önbelleğin yüksek kapasiteli olmasına önem vermeliyiz.


blackhawkmilan31
22-12-2007, 22:17   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

tamda şu an pc başında şu makaleyi okuyordum,sorduğun sorunun cevabı burda;


sakin_insan
23-12-2007, 11:58   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
508 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007

Önbellek nedir, bilgisayarın hızı üzerindeki etkisi nedir?

Bilgisayarlar son derece yüksek hızlarda çalışır. Günümüz CPU’ları saniyede 400 milyon ve hatta daha fazla dönüş hızında çalışmaktadır. Bu da, her 2,5 nanosaniyede bilgisayarın eksiksiz bir işlem döngüsünü gerçekleştirebilmesi demektir. Günümüz bilgisayarlarında bunun anlamı bir veya iki komutun yerine getirilmesi demektir. Örneğin bir Pentium III 400 model bilgisayarın iddia edilen hızı budur.
Burada sorun, bilgisayarın, bu hızda çalışırken, program ile verileri başka bir yerde uygulatmaya gerek duymasıdır.
Bu da şöyle gerçekleşir; program ile veri hard disk’ten RAM’e yüklenir. RAM’den önbellek RAM’ine yüklenir ve CPU tarafından burada uygulamaya sokulur.
Hard disk’ler CPU’larla karşılaştırıldığında çok yavaştır, RAM hard disk’e göre çok daha hızlı olmasına karşın CPU’dan 4-5 kat daha yavaştır. Ayrıca, güç kesildiğinde RAM silinir. Önbellek RAM’i ise son derece hızlıdır, CPU ile neredeyse aynı hızda veri alabilmektedir.
Önbellek RAM’i ile normal RAM’in çalışma biçimleri birbirinin neredeyse aynıdır, ancak önbellek çok daha hızlıdır ve pahalıdır. Işte bu nedenle önbellek RAM’leri az kullanılmaktadır, çok pahalıdırlar. Bilgisayarların maliyetini düşürmek amacıyla, çok büyük miktarda veriler hard disk’lerde saklanır, çünkü bunlar çok ucuzdur.
Mühendisler, bilgisayarların maliyetini düşürmek üzere RAM’de veri ve komutlara gereksinim duyulduğunda bunları hard disk’ten yükleyen kontrol ediciler tasarlamıştır. Bunlara RAM’de gerek duyulmadığında, başka birşey yüklenir. Ardından, bilgisayar çalıştıkça, o an için neye gerek duyuluyorsa önbelleğe yüklenir. Kontrol edici neye gerek duyulduğunu başarıyla öngörebilirse, bilgisayar en yüksek hızda çalışabilir.
Soruya gelirsek, önbellek bilgisayarın uygulamaları için gerek duyduğu programı ve veriyi aldığı yerdir. Eğer önbellek CPU’nuzdan yavaşsa, bilgisayarınız yavaşlayacaktır; ancak, eğer hızlıysa, bilgisayarınız hızlanmayacaktır. Dolayısıyla önbelleğin bilgisayarınız için yeterince hızlı olmasına dikkat etmeniz yeterlidir, fazla hızlı önbellek almak paranızı sokağa atmaktır.
İkinci olarak, önbelleğin miktarı bilgisayarınızın hızını etkiler; önbellek ne kadar büyükse bilgisayarınız o kadar hız kazanacaktır. Dolayısıyla, bilgisayarınızın alabileceği kadar önbeleğe sahip olmasına çaba gösteriniz.