Online alışverişe tartışılacak vergi indirimi

CHIP Online
11-12-2008, 16:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Online alışverişin önünü açmak için fiyatlardan KDV kaldırılıyor. Ama her şey toz pembe değil!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Onli ... -indirimi_9983.html

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda yapılan satışlara yönelik özel bir katma değer vergisi düzenlemesine gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğünün üzerinde çalıştığı model ile "hemalhemsat.com" ve "gittigidiyor.com" gibi sanal ortamda alışveriş yapılan sitelerin önü açılıyor. Ancak bu durum büyük ihtimalle ikinci el satışı yapan ya da satışları açık artırma yoluyla gerçekleştiren sitelere yarayacak.

Yıl sonuna yetişecek
İnternet ortamındaki elektronik ticareti yeni esaslara bağlayacak düzenlemeyle satılan eşyayla ilgili "ticari olan" ve "ticari olmayan" şeklinde ikili bir tanımlamaya gidilecek. Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çalışmaları da dikkate alınarak gerçekleştirilecek düzenlemede ticari olmayan eşyalar KDV kapsamından çıkarılacak. Bu durumda eşya yerine sadece sitenin elde ettiği komisyona KDV uygulanacak. Yeni sistemde satılan eşyaya "eski-yeni" ayrımı da gelecek. Vergilemede satışı yapan kişinin ticari şirket veya şahıs olması da belirleyici olacak. Maliye yetkilisi, getirilecek yeni düzenlemeye ilişkin çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını da belirtti.

E-ticarete destek
Bu arada konuyla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, İngiltere'de sanal ortamdaki satışlar konusunda son derece iyi işleyen bir sistem kurulduğunu, bu ülkede ticari şirketlere KDV uygulandığını, şahısların ise KDV kapsamı dışında bırakıldığına dikkat çekerek, "Bizim KDV kanunumuzda müzayede mahalinde yapılan satışların tümü KDV'ye tabi. Burada ne satıldığı önemli değil" dedi.


Tüm konu: Online alışverişe tartışılacak vergi indirimi


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce yeni tasarı neden sıfır ürün satışlarını kapsamıyor?

Fattur
11-12-2008, 23:19   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Arabasını satan kişiye KDV yok ama eşyasını satana KDV var.


Araba bir eşya değilmi?
Yoksa eşyadan kastı başkı birşeymi?

eolos
11-12-2008, 23:49   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,036 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

çünki ikinci el satışlara yöneltilmeye çalışılıyor  zaten dünyanın en yüksek kdv oranlarıyla yaşamaya alışmış bir ülkede yaşıyoruz gerek yok bence indirime felan