Online insan avı tehlikeli boyutlara ulaşıyor

CHIP Online
12-11-2008, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Web üzerinde başlayan online insan avı gerçek hayata da sıçramaya başladı, tartışmalar alevlendi...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Onli ... -ulasiyor_9542.html

Aslında herşey 2001 yılında çok masum bir şekilde başlamıştı. Çin'in popüler internet sitelerinden biri, içeriğini insanların oluşturduğu bir arama motorunu hizmete sunarak kullanıcılarının filmler, şarkılar ve benzeri konularda ilginç bilgiler ve dedikodular girebilecekleri bir sistem kurdu. Kullanıcılar eğer iddiaları doğruysa karşılığında site üzerinden harcayabilecekleri sanal bir para ödülü de kazanabiliyorlardı. Fakat zaman içinde işler değişmeye başladı.

Çin'de 2007 yılında intihar eden bir kadının, binanın 24. katından kendisini atmadan önce internet günlüğüne ölümünden kocasını sorumlu tuttuğuna dair yazdığı bir yazı ilgi çekti ve internet kullanıcıları kocasının gerçekten suçlu olup olmadığını araştırmaya başladılar. Bir kaç gün içinde binlerce gönüllü insan avcısı türedi ve ölen kadının kocasının yaşamı tüm detayları ile internete düştü. Daha sonraki aylarda adam ve tüm ailesi ölüm tehtidlerine varan bir kabusla karşı karşıya kaldılar.

O günden sonra Çin'de internet üzerinden gönüllü insan avı hızla popüler oldu. Bugün kedi yavruları öldüren bir kadın veya evlilik dışı bir ilişki sürdüren bir erkek kolaylıkla online avcıların hedefi olabiliyor. Son derece ısrarcı olan bu gönüllü avcılar eğer bir kez kafayı birine takarlarsa, peşini kolay kolay bırakmıyorlar. İnternet üzerindeki en ufak ipuçlarını bile bir dedektif gibi inceleyerek, suçlu olduğunu düşündükleri kişinin izini sürüyorlar.

Tüm konu: Online insan avı tehlikeli boyutlara ulaşıyor


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce internet üzerinde insanların gönüllü olarak suçluları takip etmeye çalışması tehlikeli sonuçlar mı doğurur, güvenlik güçlerinin işlerini mi kolaylaştırır?

physfg
12-11-2008, 00:53   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,686 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

insan bu iyiye de kullanır zaptedemezsen kötüye de...illaki içinden psikoları çıkar ...

Fattur
12-11-2008, 17:03   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

net üzerinde insanların gönüllü olarak suçluları takip etmeye çalışması tehlikeli sonuçlar doğurur.....