osmanlıda 4 mustafa var 2. orhan yok?!

theironman
02-06-2016, 11:20   |  #1  
theironman avatarı
OP Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 63
8,347 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

bilindiği üzere osmanlı devletinin kurucusu osman bey'in oğlu orhan bey 2. osmanlı padişahıdır. babası osman bey'den sonra tahta geçince osmanlı devlet teşkilatının temellerini atmıştır. bazıları:

ilk düzenli orduyu kurması, ilk tımar uygulaması,ilk saray yapımı, ilk medrese, ilk cami, ilk tersane, ilk vezir ataması, ilk iskan politikası, ilk divan kurulu, ilk müderris ataması, bursa'nın fethi, ankara'nın alınması, karesioğulları beyliğini alıp ilk kez anadolu türk siyasi birliği çalışmalarını başlatması ve denizclikle uğraşmaya başlandı vs vs vs

bu ve daha fazlası orhan bey döneminde olmuşken; ne oğlu 1. murat, ne torunu bayezid, ne çelebi mehmet hiç biri dedeleri olan orhan ismini yakıştırmamışlar evlatlarına. hal böyleyken 15. osmanlı padişahı 1. mustafa'dan sonra toplam 4 tane mustafa ortaya çıkıyor.

kimdir bu 4 mustafa?

1. mustafa : 15. osmanlı padişahı. deli. toplam hüküm süresi 1 yıl bile değil.

2. mustafa : 22. osmanlı padişahı. osmanlı devleti'nin tarihi boyunca imzaladığı en ağır antlaşma olan karlofça antlaşması 'nı imzalıyor. devletin anasını siktiği yetmiyormuş gibi, çükünün zevkinde hayat sürmeye devam ediyordu.

3. mustafa : 26. osmanlı padişahı. osmanlı devletinin karlofça antlaşması'ndan sonraki en ağır 2. antlaşması olan küçük kaynarca antlaşması 'nı imzaladı. ilk kez bir müslüman türk toprağını kabettik ( (bkz: kırım) ). karadeniz türk gölü olmaktan çıktı. ruslara kapitülasyonlar verdik. kısacası osmanlı devleti dağılmaya yaş antlaşmasından önce, bu adamın zamanında başladı.

4. mustafa : 29. osmanlı padişahı. hakkında olumlu tek bir şey söyleyemicem. tam bir pislik. resmen osmanlı devleti içindeki açık ara en başarısız ve en kötü padişah. belki de tek iyi yönü şu olabilir: bu adamla ilgili tek bi tane bile kpss'de soru çıkmaz.

kıssadan hisseye deveye diken yarıyor lafını atalarımız boşuna dememiş.