Overclock nedir-nasıl yapılır

CoRTeZ_Tr
16-12-2009, 11:35   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
19 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

bilgisayar meraklıları her zaman için mevcut sistemlerini biraz dahahızlı ve performanslı çalıştırmayı istemişlerdir.Forumumuzda daoverclock bölümü oldukça ilgi görmektedir.Dolayısıyla overclock işineilgi duyanlar her geçen gün artmaktadır.Bu işe yeni merak saranlarsürekli overclock'un ne olduğunu nasıl yapıldığını sormaktadırlar.Tektek herkese cevap vermek mümkün olmadığından, overclock işine yenibaşlayan yada başlamak isteyipte yeterli bilgi ve tecrübesi olmayanlariçin yararlı olacağını düşündüğüm bu çalışmayı hazırladım.Mümkünolduğunca sade anlatmaya çalıştım.Umarım faydalanılır.

Yalnız şunu unutmayalım; overclock, yapan kişinin sorumluluğualtındadır ve doğabilecek sorunlardan dolayı hiç bir şekilde editörlerve site sahipleri sorumlu tutulamaz.

-----------------------------------------------------------------------

Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır?

Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hızaşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısacaoverclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde birfrekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.

Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var bizbunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmışoluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Frontside bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yoludiyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanındaher işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve buçarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuşoluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan3000 mhz dir.

Şimdi önümüzde toplam mhz i arttırmak için 2 yol bulunduğunu öğrendik.

Birinci yol Fsb hızını arttırmak,

Daha detaylı bilgi için

GameRMan
16-12-2009, 11:47   |  #2  
GameRMan avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,045 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2009

Ben P4 3.00 800 mhz işlemciyi 6 ay kadar 3.73 ghz de kullandım. Hiç de sorun yaşamadım. OCZ harici soğutucu ile tabiğki