Oyundayken Bilgisayarım Kilitleniyor

OsmnZeki
16-11-2019, 19:46   |  #1  
OsmnZeki avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2019

Merhaba herkese iyi günler, bundan yaklaşık 4 ay önce bilgisayar topladım lakin derdi tasası asla bitmedi. İlk haftalarda asla bir sorun teşkil etmiyorken sonradan sıkıntılar çıkmaya başladı. MSI Afterburner ile sürekli sıcaklığı kontrol ediyorum ve maksimum gördüğüm sıcaklık GPU için 77 °C, CPU için ise 88 °C gördüğüm oldu fakat 80 üstüne çıktığı zaman anlık olarak 70-80 arasına geri düşüyor. GPU ise sabit artıyor. Bilgisayar kilitlendiği zaman ise hiçbir şekilde mouse ve klavyeyi kontrol edemiyorum, o anki ses ne ise takılı kalıyor kısacası reset atmadan düzelmiyor. Takıldığı zaman gördüğüm sıcaklık ise GPU için 74-73°C, CPU için 77 °C falan oluyor halbuki daha öncesinde 88 °C görmüşlüğüm var.

Herhalde sorun sıcaklık değil ben de bilgisayar içerisinde içime sinmeyen parçaları değiştirmeye başladım. PSU yetersiz geliyor olabilir dedim, PSU'yu değiştirdim (şu anda 750 80+ PSU kullanıyorum) ama o da düzeltmedi. HDD'de bir sıkıntı mı var acaba dedim, (HDD çalışmayı durduruyorsa belki Windows vs hepsi çöktüğü için) SSD aldım ve Windows'u, oynadığım oyunları oraya kurdum ama sorun devam etti (bilgisayara da format atmış oldum böylelikle). Bu parçaları değiştirirken kasayı da değiştireyim dedim lakin değiştirdikten sonra donma sorunu daha erkene çekildi. Önceden 2-3 saat hatta bazen hiç donma yapmadan bilgisayarı kapatabiliyordum. Şimdi ise 5 dk içerisinde sıcaklıklar yükseliyor ve kilitleniyor bilgisayar.

Ben de bir gün kasanın yan kapağını açtım ve 0 donma oldu. Şimdi sorunu böylelikle algılamış oldum. Ve bu sıkıntıyı nasıl aşabilirim 4 aydır bütün tadımı tuzumu kaçırdı.

NOT: Bilgisayarı uzun bir süredir yan kapağı açık kullanıyordum uzun bir süredir donma yapmıyordu lakin kingdom come deliverence oynarken CPU 66 derecede iken tekrardan dondu.

NOT: CPU stress testine ve memtest86 testini yaptım bir sorun çıkmadı.

Ekran kartı - NVIDIA ASUS RTX 2060 Dual
İşlemci - Intel i7-9700K
Anakart - MSI Gaming Plus Z390
İşlemci soğutucusu - Cooler Master Hyper Boost 212
RAM- Kingston HyperX Fury Black 16[url=]gb[/url]3200MHz DDR4

Kasa içerisinde 4 tane fan var. 3 tanesi önde, 1 tanesi ise arka tarafta.

Arkadaşlar sadece arızanın nerede olduğunu bulabilsem garantiye yollayacağım lakin bulamıyorum lütfen yardımcı olun.

Son Düzenleme: OsmnZeki ~ 16 Kasım 2019 19:52 Neden:
excel_mustafa
16-11-2019, 22:32   |  #2  
excel_mustafa avatarı
Genel Denetmen
Teşekkür Sayısı: 545
4,443 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2012

sistemi kasadan çıkarıp dışarda kurarak çalıştır. olmazsa ekran kartını çıkarıp onboardla kullan. halen sonuç alamadıysan sorun anakarttadır. sistemi toplarken anakart veya herhangi bir parça vücudundaki statik elektriğe maruz kaldıysa zarar görür. pc yle uğraşırken kendini ve pc yi topraklayarak çalış.

klyglsn
17-11-2019, 00:54   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 90
728 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2017

sisteminizde hiç uyumsuz birşey gözükmüyor lakin işlemciniz [url=]Maks Turbo Frekansı[/url]4,90 GHz çıkıyormuş bu çok kaliteli soğutma ister şunun gibi https://www.hepsiburada.com/cool ... magaza=Elmac%C4%B1k yada tüm donanımları garantiye yollayın yenilesinler 15 binlira para harca 15dk çalışmasın öyle şey olurmu

zombi
17-11-2019, 11:57   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 106
1,026 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

1. si ram yetersiz gelebilir. bu durumda böyle saçma salak sorunlar çıkar. çok yerde yazdım artık windows güncellemeleri vs rami şişiriyor. 16 gb bu tür bi sisteme özellikle son oyunlarda sorun çıkarttırabilir. hele yayın açıyorsanız zaten bu kaçınılmaz olur. tabii cs go oynuyorsanız bu sistemde bilemem.

2. si 750 w 80 falan demişsiniz de onlar etiket reklam amaçlı. ben çok öyle psu gördüm-ürününüzü kötüleme amacında değilim- ama o pluslar falan bi ifade etmez. önemli olan kısa devre korumaları ve filtreleme düzenekleridir. bu da direkt markasına bağlıdır. yani şimdi everest in de o güçte psu su var hadronun da fsp de. o nedenle markasını öğrenebilir miyiz?

3. sü sisteminizde driver kaynaklı olabilir. pek çok arkadaşım hala driver booster gibi uydur kaydır programlardan medet umuyor. daha geçen gün amd alan biri bu program yüzünden pc yi kitlemişti sizin gibi. meğersem programın indirdiği driver gpu yu çalıştırmamış. o nedenle sitesinden mi indirdiniz driverleri diye sormalıyım.

4. sü cidden donanımsal sıkıntı varsa da başka çalışan bi sistemde parçalar teker teker denenmeli. o şekilde adam gibi sonuca varılabilir. ancak -yılın bu zamanında bulunduğunuz bölgeye değişmekle beraber- bu sıcaklıklar bana yüksek gibi geldi.