oyunlarda işlemcinin rolü

cemakkartal
28-04-2008, 12:39   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

günümüz oyunlarında işlemcinin rolü nedir? model veya markalar hakkında bilgim olmadığı için kesin bir örnek veremeyeceğim ama; mesela en hızlı ekran kartı, nispeten yavaş ve eski teknoloji bir cpu'yla kullanıldığında oyun performansı ne kadar düşer?

soulmy
28-04-2008, 17:45   |  #2  
soulmy avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
1,939 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

sistem kurarken dengeli seçim yapmak gerekir. Yani en hızlı işlemciyi alıp orta seviyede bir işlemci almak mantıklı değil. Çünkü ekrankartı çok hızlı çalışacak ama işlemci onun hızına yetişemeyecek ve performans düşecek.

frkn_ua
28-04-2008, 22:18   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
893 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

donanımlar arasında darboğaz oluşacağı için donanım seçnilerini dengeli yapmak gerekir.Ayrıca oyunlarda ekran kartının rolü kadar işlemcinin rolüde çoktur işlem yapabilme hızı açısından.zaten bunu donanım testlerinde de görebiliyoruz.(örn:3dmark06 işlemci testi)

Alibaba
29-04-2008, 12:50   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
427 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

oyunda ekran kartının yüklendiği 3D canlandırma dışında da yoğun hesaplama varsa işlemci önemli olacaktır. bu hesaplamalar görüntü sürücüsü hesaplamaları, oyunun senaryo hesapları, yapay zeka, fizik hesapları, donanımlar arası veri aktarımı vb. işlemci oyun sırasında fazla bir iş yapılmıyor olsa da diğer bütün yüklü proseslere de asgari bir zaman ayırmak zorundadır yani işletim sistemi ve onun yüklerini her zaman taşır. bazı oyunlar bellek yoğun bazıları da hesap yoğun olabilir. bellek hızları arasında korkunç bir fark yoktur, hızlı diye satılan belleklerin frekansı yüksek olsa da bekleme süreleri de yüksektir. yani performans çok bilinmeyenli bir denklemin sonucudur, sadece işlemci ve ekran kartına bağlı değildir. en hızlı bir bilgisayara yüzeyi bozuk zor okunan bir optik medya taktığınızda nasıl felç olduğunu çoğu kişi görmüştür. optik sürücü gibi sistemi bu şekilde rahatsız ve meşgul eden bir sürü görünen ve görünmeyen cihazdan oluşur bilgisayar. bunların çoğu işlemciye az bağımlı ve etkin üretilmişse bazı durumlarda sıradan bir işlemci bile harika iş çıkarabilir.