Özellikle Güvenlik ve Güncelleştirme

kara_kartallar
28-04-2007, 16:37   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
142 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

Güvenlik Merkezi hangi virüsten koruma ve güvenlik duvarı programlarını algılar?Güvenlik Merkezi, bilgisayarınızda güvenlik duvarı veya virüsten koruma programı kullanıp kullanmadığınızı algılayabilir. Ancak, güvenlik duvarı ve virüsten koruma çözümlerinin bazılarını algılayamaz.

Güvenlik Merkezi'nin hiç algılayamadığı bazı virüsten koruma ve güvenlik duvarı çözümleri vardır. Ağ yönlendiricileri gibi tüm donanım güvenlik duvarları bu gruba girer. Daha fazla bilgi için İlgili Konular'ı tıklatın.
Bazı virüsten koruma ve güvenlik duvarı programları, programlar hakkındaki bilgilerin Güvenlik Merkezi'ne raporlanması sağlanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu tür programlar, durumları hakkında, bir virüsten koruma imza dosyasının güncel olup olmaması gibi belirli bilgileri sağlayabilirler.
Güvenlik Merkezi, durumları hakkında bilgi vermeseler bile diğer bazı güvenlik duvarı ve virüsten koruma programlarının varlığını algılayabilir. Ancak, Güvenlik Merkezi yalnızca böyle bir programın bilgisayarınızda yüklü olup olmadığını algılayabilir; durumunu raporlayamaz.
Virüsten koruma veya güvenlik duvarı çözümünüzün durumundan emin değilseniz veya Güvenlik Merkezi'nden yanlış görünen bir uyarı aldıysanız, çalıştırdığınız virüsten koruma veya güvenlik duvarının Güvenlik Merkezi tarafından desteklenip desteklenmediğini öğrenmek için yazılım satıcınıza danışın.

Not

Bilgisayarınız bir etki alanının (ağdaki bir grup bilgisayar) parçasıysa, normal olarak güvenlik ayarlarınız ağ yöneticiniz tarafından yönetilir. Bu durumda, Güvenlik Merkezi güvenlik durumunuzu görüntülemez ve uyarılar göndermez.


2.konu

Windows Güvenlik Duvarı nedir?Güvenlik duvarı bilgisayarınızın daha güvenli olmasına yardımcı olur. Başka bilgisayarlardan bilgisayarınıza gelen bilgileri kısıtlayarak, bilgisayarınızdaki veriler konusunda size daha fazla denetim sağlar ve bilgisayarınıza davetsiz olarak bağlanmaya çalışan kişi veya programlara (virüsler ve solucanlar dahil) karşı bir savunma hattı kurar.

Güvenlik duvarını, Internet'ten veya bir ağdan gelen bilgileri (genellikle trafik denir) denetleyen ve daha sonra, güvenlik duvarı ayarlarınıza bağlı olarak, onu geri çeviren veya bilgisayarınıza geçmesine izin veren bir engel olarak düşünebilirsiniz. Aşağıdaki çizime bakın:


Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2) için Windows Güvenlik Duvarı varsayılan olarak açıktır. (Ancak, bazı bilgisayar satıcıları ve ağ yöneticileri güvenlik duvarını kapatmış olabilir.) Windows Güvenlik Duvarı'nı kullanmak zorunda değilsiniz; seçtiğiniz herhangi bir güvenlik duvarını yükleyebilir ve çalıştırabilirsiniz. Diğer güvenlik duvarlarının özelliklerini değerlendirin ve daha sonra hangi güvenlik duvarının gereksinimlerinize daha uygun olduğuna karar verin. Başka bir güvenlik duvarı yüklemeyi ve çalıştırmayı seçerseniz, Windows Güvenlik Duvarı'nı kapatın.

Nasıl çalışır?
Internet'teki veya ağdaki herhangi bir kişi bilgisayarınıza bağlanmaya çalıştığında, bu girişimi "istenmeyen istek" olarak adlandırırız. Bilgisayarınız istenmeyen bir istek aldığında, Windows Güvenlik Duvarı bağlantıyı engeller. Internet'ten veya ağdan bilgi alması gereken anlık ileti programı gibi bir program çalıştırır veya çok oyunculu bir ağ oyunu oynarsanız, güvenlik duvarı bağlantıyı engellemek mi, yoksa bağlantıyı kaldırmak mı (izin) istediğinizi sorar. Bağlantıya izin vermeyi seçerseniz, o programın gelecekte bilgi alması gerektiğinde güvenlik duvarının sizi rahatsız etmemesi için Windows Güvenlik Duvarı bir özel durum oluşturur.

Örneğin, size bir dosya (örneğin bir fotoğraf) göndermek isteyen biriyle anlık ileti değiş tokuşu yapıyorsanız, Windows güvenlik duvarı, bağlantı engelini kaldırmak ve fotoğrafın bilgisayarınıza erişmesine izin vermek isteyip istemediğinizi sorar. Arkadaşlarınızla Internet üzerinden çok oyunculu bir oyun oynamak istediğinizde de, güvenlik duvarının, oyun bilgilerinin bilgisayarınıza erişmesine izin vermesi için, oyunu bir özel durum olarak ekleyebilirsiniz.

Windows Güvenlik Duvarı'nı belirli Internet ve ağ bağlantıları için kapatabilmenize karşın, bu yapıldığında, bilgisayarınızın güvenliğinin tehlikeye girme riski artar.

Windows Güvenlik Duvarı'nın yaptıkları ve yapmadıkları
Bunları yapar: Bunları yapmaz:
Bilgisayar virüsleri ve solucanlarının bilgisayarınıza ulaşmasını engellemeye yardımcı olma. Bilgisayarınıza daha önceden ulaşmış olan bilgisayar virüslerini ve solucanları algılama ve devre dışı bırakma. Bu nedenle, virüslerin, solucanların ve diğer güvenlik tehditlerinin bilgisayarınıza zarar vermesini veya başkalarına virüs yaymak için sizin bilgisayarınızı kullanmasını engellemeye yardımcı olmak için virüsten koruma yazılımı da yüklemeniz ve onu güncel tutmanız gerekir.
Belirli bağlantı isteklerini engellemek veya engeli kaldırmak için izninizi isteme. Tehlikeli ek içeren e-postayı açmanızı engelleme. Tanımadığınız kişilerin gönderdiği e-posta eklerini açmayın. E-postanın kaynağını tanıyor ve bu kaynağa güveniyor olsanız da, dikkatli olun. Tanıdığınız biri size e-posta eki gönderdiğinde, eki açmadan önce konu satırını dikkatle inceleyin. Konu satırında saçma veya anlamsız bir şey varsa, iletiyi açmadan önce gönderenden ileti hakkında bilgi alın.
İsterseniz, başarılı ve başarısız bilgisayarınıza bağlanma girişimlerini kaydeden bir kayıt (güvenlik günlüğü) oluşturma. Bu, bir sorun giderme aracı olarak yararlı olabilir. Windows Güvenlik Duvarı'nın güvenlik günlüğü oluşturmasını istiyorsanız bkz: Güvenlik günlüğü seçeneklerini etkinleştirme. İstenmeyen veya istekte bulunulmamış e-postanın posta kutunuzda görünmesini engelleme. Ancak, bazı e-posta programları bunu yapmanıza yardımcı olabilir. Daha fazla bilgi almak için e-posta programınızın belgelerine bakın.

3.Konu

Otomatik Güncelleştirme

Microsoft önemli güncelleştirmeler sunar; bunlar güvenlik güncelleştirmeleri ve diğer önemli güncelleştirmelerdir ve Internet veya bir ağ yoluyla yayılabilen yeni virüslere ve güvenlik açısından sorun oluşturabilecek diğer tehditlere karşı bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olur. Diğer güncelleştirmeler arasında çeşitli yenilikler, örneğin bilgisayarınızın daha düzgün çalışmasına yardımcı olan yükseltmeler ve araçlar sayılabilir. Microsoft yazılımı ile ilgili farklı türden güncelleştirmeler nelerdir?

Bilgisayarımın sürekli olarak güncel kalmasını nasıl sağlayabilirim?

Otomatik Güncelleştirme'yi etkinleştirme: Güvenlik güncelleştirmelerini ve diğer önemli güncelleştirmeleri içeren, otomatik olarak bilgisayarınıza depolanan ve sizin ayarlayacağınız bir zamanda bilgisayara kurulan yüksek öncelikli güncelleştirmeleri edinin. Otomatik Güncelleştirme'yi etkinleştirin ve Sistem'i açıp Otomatik Güncelleştirme sekmesini tıklatarak bir ayar seçin. (Windows 2000 kullanıyorsanız, Başlat’ı tıklatın, Ayarlar’ın üzerine gelin, Denetim Masası’nı tıklatın, ardından Otomatik Güncelleştirme’yi çift tıklatın.)
Windows Update Web sitesini(() ziyaret edin: Bu adresi düzenli şekilde ziyaret ederek bilgisayarınıza uygun yüksek öncelikli ve isteğe bağlı güncelleştirmeleri edinin.
Otomatik Güncelleştirme'yi neden kullanmalıyım?

Otomatik Güncelleştirme'yi etkinleştirmek, bilgisayarınızı devam eden ve yeni ortaya çıkan saldırılara karşı korumanın en kolay yoldur. Otomatik Güncelleştirme'yi etkinleştirdiğinizde, Windows bilgisayarınıza gerekli olan güncelleştirmelerin olup olmadığını anlamak için Windows Update Web sitesini düzenli olarak denetler. Bu güncelleştirmeler arasında güvenlik güncelleştirmeleri, sistem için hayati önem taşıyan güncelleştirmeler ve hizmet paketleri sayılabilir. Windows siz çevrimiçi çalışırken Windows güncelleştirmeleri geri planda karşıdan yükler. Güncelleştirmeler başka karşıdan yükleme işlemlerine veya sizin çalışmanıza engel olmaz.

Windows önemli güncelleştirmeleri sizin yerinize bilgisayarınıza otomatik olarak kurar, ancak bazı durumlarda bir Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ni (EULA) kabul etmeniz veya işlemi tamamlamak üzere bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir. Güncelleştirmeler sizin ayarladığınız bir zamanda kurulur. Bu şekilde, Windows Update Web sitesinde yeni güncelleştirmeleri aramanız veya önemli bir şeyin gözden kaçırılmış olup olmadığı endişesine kapılmanız gerekmez. Hazır olan güncelleştirmeleri kendiniz karşıdan yükleyip bilgisayarınıza kurmak istiyorsanız, Otomatik Güncelleştirme'yi size yalnızca güncelleştirmelerin hazır olduğunu bildirecek şekilde ayarlayabilirsiniz.

Otomatik Güncelleştirme nasıl çalışır?
Güncelleştirmeler nasıl karşıdan yüklenir?

Internet'e bağlandığınızda, Windows bilgisayarınızın kurulumuna ilişkin bilgileri Windows Update Web sitesine gönderir, böylece bilgisayarınıza hangi güncelleştirmelerin yüklenmesi gerektiği belirlenir. Windows adınızı, adresinizi, e-posta adresinizi, sizi tanımlayacak veya sizinle iletişim kurulmasına olanak verecek türden başka bilgileri göndermez. Hazır güncelleştirmeler varsa, siz çevrimiçi iken geri planda karşıdan yüklenir. Bu işlem başka karşıdan yükleme işlemlerine veya sizin çalışmanıza engel olmaz.

Bir geniş bant bağlantısı kullanıyorsanız, siz Internet'i etkin şekilde kullanmıyor olsanız dahi günceleştirmeler karşıdan her zaman yüklenebilir. Çevirmeli bağlantı kullanıyorsanız, güncelleştirmeler ancak siz Internet'e bağlandığınız zaman yüklenebilir. Güncelleştirmelerin karşıdan yüklenmesi tam olarak bitmeden Internet bağlantınız kesilirse, yükleme işlemi Internet'e bağlandığınız bir dahaki sefer devam eder.

Güncelleştirmelerin bilgisayarınızı korumaya yardımcı olabilmesi için bilgisayarınıza kurulmaları gerektiğini unutmayın. Otomatik (önerilen) ayarını kullanmadığınız takdirde, yalnızca Yöneticiler grubunun üyesi olarak oturum açtığınızda Windows tarafından güncelleştirme uyarıları verilebilir. (Yalnızca yöneticiler program ekleyip kaldırabilir. Buna güncelleştirmeler de dahildir.) Uyarı olarak, bildirim alanında Windows Update simgesi belirir ve görüntülenen uyarıda karşıdan yüklenmek üzere hazır durumda yeni güncelleştirmelerin bulunduğu belirtilir.

Önemli güncelleştirmeler bilgisayara nasıl kurulur?

Güncelleştirmelerin kurulma biçimi sizin seçtiğiniz Otomatik Güncelleştirme ayarlarına bağlı olarak değişir. Otomatik (önerilen) ayarını kullanırsanız, güncelleştirmeler sabah saat 03.00'da bilgisayara kurulur. Ancak zamanlanmış güncelleştirmelerin saatini veya sıklığını kendinize en uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Bilgisayarınız zamanlanmış bir güncelleştirmenin saati geldiğinde kapalı olursa, güncelleştirmeler bilgisayarınızı açtığınız zaman kurulur.

Bazen güncelleştirme bir Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ni (EULA) kabul etmenizi isteyebilir. Böyle durumlarda, Windows bunu size bildirir. Bir güncelleştirmenin tam olarak kurulabilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerektiğinde, Windows güvenlik bakımı için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerektiğini bildirir. Üzerinde çalıştığınız işi sık sık kaydetmeyi unutmayın ve özellikle de zamanlanmış kurulum saatlerinden önce kullanıcılarınıza çalıştıkları işleri kaydetmelerini hatırlatın.

Otomatik (önerilen) ayarını kullanmadığınız takdirde, yalnızca Yöneticiler grubunun üyesi olarak oturum açtığınızda Windows tarafından güncelleştirme uyarıları verilebileceğini unutmayın. (Yalnızca yöneticiler program ekleyip kaldırabilir. Buna güncelleştirmeler de dahildir.) Uyarı olarak, bildirim alanında Windows Update simgesi belirir ve görüntülenen uyarıda yeni güncelleştirmelerin bilgisayara kurulmak üzere hazır olduğu belirtilir.

Güncelleştirmelerin bilgisayarınıza kurulması için Internet'e bağlanmanız gerekmez.

Otomatik Güncelleştirme dosyaları ile Windows Update Web sitesindeki güncelleştirme dosyaları aynı mı?

Evet. Ancak Otomatik Güncelleştirme bilgisayarınızın virüslere ve güvenlik açısından tehlike oluşturan tehditlere karşı korunmasına yardımcı olmak üzere yalnızca en son önemli güncelleştirmeleri sağlar. Bu güncelleştirmeler arasında güvenlikle ilgili güncelleştirmeler, sistem için hayati önem taşıyan güncelleştirmeler ve hizmet paketleri sayılabilir, bunlar piyasaya çıkar çıkmaz bilgisayara kurulmalıdır. Diğer türden güncelleştirmeleri (örneğin, bilgisayarınızın performansını iyileştiren yükseltmeler ve araçları) bilgisayarınıza kurmak üzere karşıdan yüklemek için Windows Update Web sitesini (() düzenli olarak ziyaret edin.

Bir güncelleştirmenin karşıdan yüklenmesi veya kurulması ne kadar sürer?

Yükleme/kurulum süresi sahip olduğunuz Internet bağlantısının türüne ve karşıdan yüklenen veya bilgisayara kurulan güncelleştirmelerin boyutuna ve sayısına bağlı olarak değişir. Karşıdan yükleme işlemlerinin ilerleyişini bildirim alanında beliren Windows Update simgesinin üzerine gelerek görebilirsiniz. Güncelleştirmelerin geri planda yüklendiğini unutmayın, böylece çalışmanız hiçbir şekilde bölünmez. Güncelleştirmeler bilgisayarınıza kurulurken, kurulum işleminin ilerleyişi ile ilgili ayrıntıları Windows Update simgesini tıklatarak görebilirsiniz. Çok sayıda güncelleştirme varsa ve kesintili veya yavaş bir Internet bağlantısından dolayı karşıdan yükleme işlemi uzun zaman alacaksa, Windows size karşıdan yüklenmesi başarıyla tamamlanan güncelleştirmeler hakkında da her gün en az bir defa bilgi verir.

Bilgisayarımı yeniden başlatmam gerekecek mi?

Duruma bağlıdır. Bazı güncelleştirmeler bilgisayar yeniden başlatılana kadar tam olarak kurulamaz veya etkinleşmez. Bu tür güncelleştirmeler söz konusu olduğunda, Windows güvenlik açısından bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerektiğini bildirir. Bilgisayarınızda yönetici iseniz, yeniden başlatma işlemini erteleyebilirsiniz. Değilseniz, Windows sizi uyarır ve bilgisayarınızı sizin yerinize yeniden başlatır. Üzerinde çalıştığınız işi kaydetmeyi unutmayın ve özellikle de zamanlanmış kurulum saatlerinden önce kullanıcılarınıza çalıştıkları işleri kaydetmelerini hatırlatın.


Bir Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ni (EULA) kabul etmem gerekecek mi?

Bazen. Bazı güncelleştirmelerin bilgisayarınıza kurulabilmesi için bir EULA'yı kabul etmeniz gerekir. Bu tür güncelleştirmeler bilgisayara otomatik olarak kurulamaz ve bildirim alanında Windows Update simgesi  belirerek size güncelleştirmelerin kuruluma hazır olduğu bildirilir. Bu tür güncelleştirmelerin EULA'sını okuyup kabul etmek için simgeyi tıklatın, ardından bilgisayara kurun.

Bilgisayarda kurulu bulunan güncelleştirmeleri nasıl öğrenebilirim?

Bilgisayarınıza kurulu durumdaki güncelleştirmelerin listesini görmek için Windows Update Web sitesine(() gidin. Sol bölmede, Diğer Seçenekler altından Kurulum geçmişini görüntüle'yi tıklatın. Microsoft Windows XP Service Pack 2 (SP2)'de, Denetim Masası'ndan Program Ekle veya Kaldır'ı açıp Güncelleştirmeleri Göster onay kutusunu seçebilirsiniz.

Kurulacak güncelleştirmelerin güvenli olduğundan nasıl emin olabilirim?

Windows sistem bilgilerinin aktarımını şifrelemek için Güvenli Yuva Katmanı (SSL) kullanır ve bilgisayarınız ile Windows Update Web sitesi arasında güncelleştirmeler yapar. Otomatik Güncelleştirme yöntemini kullanarak karşıdan yüklediğiniz her dosyanın Microsoft'tan verilmiş bir dijital imzası vardır. Dijital imzalar imzalanan dosyaların kimliğini ve bütünlüğünü sağlamak için tasarlanmıştır. Otomatik Güncelleştirme doğru dijital imzaya sahip olmayan dosyaları bilgisayara kurmaz.

Otomatik Güncelleştirme yöntemini kullanmanın maliyeti nedir?

Bu hizmet ücretsizdir. Microsoft güncelleştirmeleri, Windows kullanıcıları için bakım ve destek hizmetinin bir parçası olarak ücretsiz olarak sunulur. Bilgisayarınızda ne yapıyor olursanız olun, Microsoft bilgisayar ortamınızı korumak üzere her tedbiri almaya çalışmaktadır. Internet bağlantınıza bağlı olarak, standart yerel ve uzak mesafe telefon ücretleri ve Internet hizmeti ücretleri uygulanabilir.

Güncelleştirme işlemi sırasında Microsoft'a ne tür bilgiler gönderilir?

Windows Update size en iyi hizmeti verebilmek üzere, bilgisayarınıza uygun güncelleştirmeleri belirlemek amacıyla bazı sistem yapılandırması verilerini toplar. Bu bilgiler şunlardır:

Bilgisayarın üreticisi ve modeli
Windows sürüm numarası
Internet Explorer sürüm numarası
Güncelleştirmeleri bulunan diğer Microsoft yazılımlarının sürüm numaraları
Donanım aygıtlarının Tak ve Kullan Kimlik numaraları
Bölge ve Dil ayarı
Genel Benzersiz Tanımlayıcı (GUID)
Ürün Kimliği ve Ürün Anahtarı
BIOS adı, değişiklik numarası ve tarihi
Microsoft gizlilik haklarınızı korumak için elinden geleni yapmaktadır. Windows Update adınızı, adresinizi, e-posta adresinizi veya sizi kişisel olarak tanımlamaya yarayan diğer bilgileri almaz. Windows Update sitesine bağlandığınızda Internet Protokolü (IP) adresiniz kaydedilir, ancak bu adres yalnızca genel istatistikler oluşturmak için kullanılır. Bilgilerin nasıl korunduğuna ilişkin daha fazla bilgi için Windows Update gizlilik açıklamasına bakın. Gizlilik açıklamasını her zaman Windows Update Web sitesinde(() bulabilirsiniz.

Ya bunlar …?
Bilgisayarımda yönetici değilsem ne olur?

Bilgisayarınızın korunmasına yardımcı olacak Otomatik (önerilen) ayarını kullanın. Bu ayar yeni güncelleştirmelerin olup olmadığını araştırır ve siz veya kullanıcılarınız bilgisayarda yönetici olmasanız dahi bunları otomatik olarak karşıdan yükleyip bilgisayarınıza kurar.

Yalnızca yönetici ayrıcalıklarına sahip kullanıcılar program (ve Windows güncelleştirmelerini) ekleyip kaldırabilirler. Bilgisayarınızda yönetici değilseniz, yönetici olan bir kullanıcıdan Otomatik Güncelleştirme ayarlarınızı önerilen ayara getirmesini istemeniz gerekir.

Yönetici ayrıcalıkları gerektiren işlemler yapmadığınız zamanlar bilgisayar yöneticisi hesabını kullanmamanız önerilir. Bilgisayarınız bir virüsün veya kötü niyetli bir kişinin tehdidi altında iken yönetici olarak oturum açmış olursanız, saldırı çok fazla zarar verebilir. Örneğin, sabit diskinizi yeniden biçimlendirebilir, tüm dosyalarınızı silebilir veya yeni bir yönetici hesabı oluşturabilirler. Böylece saldıran kişi bilgisayarınızı ele geçirebilir. Kullanıcı hesapları ve bilgisayarınızı neden yönetici olarak kullanmamanız gerektiği konusunda daha fazla bilgi için Yardım ve Destek bölümüne bakın.

Bir güncelleştirme karşıdan tam olarak yüklenmeden önce Internet bağlantım kesilirse ne olur?

Güncelleştirmelerin karşıdan yüklenmesi tam olarak bitmeden Internet bağlantınız kesilirse, yükleme işlemi Internet'e bağlandığınız bir dahaki sefer kaldığı yerden devam eder. Çevirmeli bağlantı kullanıyorsanız, Windows uygulanabilir tüm güncelleştirmeleri karşıdan yükleyene kadar bağlı kalmaya çalışmanızı öneririz. Güncelleştirmeleri bilgisayara kurmak için Internet bağlantısı gerekmez, bağlantı yalnızca karşıdan yüklemek içindir.

Otomatik Güncelleştirme seçeneklerim neden kullanılamayan gri renkte?

Bilgisayarınız bir ağın parçası ise, ağ yöneticiniz Otomatik Güncelleştirme seçeneklerinizi sizin yerinize yapmış olabilir. Ağın düzgün şekilde çalışmasını sağlamak ve güncelleştirme gibi değişiklikler uygulandığında ağı daha güvenli kılmak için ağ yöneticilerinin çoğunlukla sistem çapında değişiklikler yapması gerekir. Bilgisayarınızda yönetici olmadığınız durumda da seçenekleriniz kullanılamayan gri renkte olabilir. Yalnızca yöneticiler program ekleyip kaldırabilir, buna güncelleştirmeler de dahildir.

Gizlediğim bir güncelleştirmeyi daha sonra kurmak istersem ne yapmalıyım?

Gizlenmiş tüm güncelleştirmeleri kurmak için Sistem'i açıp, Otomatik Güncelleştirme sekmesinde Gizli güncelleştirmeleri geri yükle'yi tıklatabilirsiniz. (Windows 2000 kullanıyorsanız, Başlat’ı tıklatın, Ayarlar’ın üzerine gelin, Denetim Masası’nı tıklatın, ardından Otomatik Güncelleştirme’yi çift tıklatın.) Internet'e bağlandığınız bir dahaki sefer Windows bilgisayarınıza uygun, eski veya yeni güncelleştirme bulunup bulunmadığını araştırır.

Bilgisayara kurmak istediğiniz güncelleştirmeleri seçmek için Windows Update Web sitesine(() gidin ve Özel Yükleme'yi tıklatın. Sol bölmede Diğer Seçenekler altından Gizli güncelleştirmeleri geri yükle'yi tıklatın, sonra karşıdan yüklemek ve bilgisayara kurmak istediğiniz güncelleştirmeleri seçin.

Bir güncelleştirmeyi neden gizleyemiyorum?

Bilgisayarınız bir ağın parçası ise, bir ağ yöneticisi o güncelleştirmenin güvenlik bakımı nedeniyle bilgisayarlara kurulması gerektiğine karar vermiş olabilir. Güncelleştirme ağ yöneticisinin ayarladığı zamanda kurulur. Nadir de olsa bazen Microsoft, Windows Update Web sitesinin veya Otomatik Güncelleştirme özelliğinin nasıl çalışacağına ilişkin çok önemli güncelleştirmeler yayınlar. Bu güncelleştirmeler gizlenemez ve Otomatik Güncelleştirme hizmetini kullanmaya devam edebilmeniz için karşıdan yüklenmek veya bilgisayara kurulmak üzere hazır oldukları her zaman bildirilir.

Bir güncelleştirmeyi neden kaldıramıyorum?

Yalnızca yöneticiler program ekleyip kaldırabilir, buna güncelleştirmeler de dahildir. Bilgisayarınızda yönetici değilseniz, güncelleştirmeleri yönetmesi için bir yöneticiye başvurmanız gerekir. Bilgisayarınız bir ağın parçası ise, bir güncelleştirmeyi kaldırdığınızda ağ yöneticiniz onu sistem çapında güvenlik veya bakım kurallarının gereği olarak yeniden kurabilir. Nadir de olsa bazen, bazı güncelleştirmeler kaldırılamayabilir.

Bir güvenlik paketindeki güncelleştirmelerden bazılarını kaldırmak istersem ne yapmalıyım?

Bazı güvenlik güncelleştirmeleri paket olarak karşıdan yüklenip kurulabilen birden fazla güncelleştirme içerebilir. Bir güvenlik paketi içinde bulunan güncelleştirmelerden bir kısmını kaldıramazsınız, tüm paketi kaldırmanız gerekir.

Gizli güncelleştirmelerimi geri yükledim, ancak istediğim güncelleştirmeyi neden bulamıyorum?

Windows Update Web sitesine(() gittiyseniz ve Gizli güncelleştirmeleri geri yükle listesinde istediğiniz güncelleştirmeyi bulamıyorsanız, o güncelleştirme artık bilgisayarınıza uygun değil demektir. Sistem için hayati önem taşıyan başka bir güncelleştirme, güvenlik güncelleştirmesi, hizmet paketi veya başka türden bir güncelleştirme bilgisayarınıza uygun aynı çözümü içeriyorsa ve yeni olan güncelleştirme kurulu durumda ise eski güncelleştirmeler artık uygulanmaz.

Bilgisayarımı başka kullanıcılarla paylaşıyorum, aynı güncelleştirmeleri mi ediniyoruz?

Evet. Güncelleştirmeler ayrı ayrı kullanıcı hesaplarına uygulanmaz, bilgisayara uygulanır. Bir güncelleştirme bilgisayara kurulduktan sonra, o bilgisayardaki tüm kullanıcılar için geçerlidir. Aynı şekilde, bir güncelleştirmeyi reddeder veya kaldırırsanız, diğer kullanıcılar tarafından da kullanılamaz.

Bir ev ağım var, tüm bilgisayarlara aynı güncelleştirmeler mi gidiyor?

Şart değil. Bir ev ağında dizüstü bilgisayarları dahil birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız, her bilgisayarın Internet erişimi olması ve Otomatik Güncelleştirme işlevini her bilgisayarda ayrı ayrı etkinleştirmeniz gerekir. Ayrıca bilgisayarlardan birinde Windows'un farklı bir sürümü yüklüyse, başka bir güncelleştirme gerekir.

Tüm bilgisayarlarda Otomatik (önerilen) ayarı kullanılması uygun olur, böylece Windows sürümünün her an güncel kalmasını sağlayabilir ve bilgisayarı kim kullanırsa kullansın ev ağınızın korunmasına yardımcı olursunuz. Ağınızdaki tüm bilgisayarlarda Otomatik (önerilen) ayarını kullanmazsanız veya bir etki alanı denetleyicisi kullanarak ilkeleri ayarlarsanız, güncelleştirmelerin her bilgisayar için ayrı ayrı yüklenip kurulduğundan emin olmanız gerekir.

Bilgisayarım zamanlanmış bir güncelleştirme işleminin saati geldiğinde hazırda bekleme veya bekleme modunda olursa ne olur?

Güncelleştirmeler zamanlanan saatte bilgisayara kurulamaz. Bunun yerine, bilgisayarınızı başlattığınız bir dahaki sefere kurulur. Yani bilgisayarınızı kapatmanız, hazırda bekleme ya da bekleme konumunda tutmamanız, sonra güncelleştirmelerin kurulabilmesi için yeniden başlatmanız gerekir.

Bilgisayarınızda yönetici iseniz ve genellikle hazırda bekleme durumuna ya da askıya alıyorsanız, varolan güncelleştirmeleri hazır oldukları anda bilgisayara kurabilirsiniz. Güncelleştirmeler karşıdan tamamen yüklenip bilgisayara kurulmaya hazır olduğunda bildirim alanında Windows Update simgesi  belirir. İsterseniz, simgeyi tıklatarak yeni güncelleştirmeleri zamanlanan saatten önce kurabilirsiniz.

Bilgisayarım zamanlanmış bir güncelleştirmenin saati geldiğinde kapalı olursa ne olur?

Karşıdan yüklenen güncelleştirmeler bilgisayara kurulamaz. Bunun yerine, bilgisayarınızı başlattığınız bir dahaki sefere kurulur. Bilgisayarınızda yönetici iseniz, güncelleştirmeler kuruluma hazır olduğunda bildirim alanında Windows Update simgesi  belirir. İsterseniz, simgeyi tıklatarak yeni güncelleştirmeleri zamanlanan saatten önce kurabilirsiniz.

Bilgisayarımı hiç kapatmazsam ne olur?

Otomatik (önerilen) ayarını veya zamanlanmış güncelleştirmeleri kullanıyorsanız, Windows yeni güncelleştirmeleri siz Internet'e bağlandığınızda karşıdan yükler. Bilgisayarınız kapalı olmadığı sürece, güncelleştirmeler zamanlanan saatte bilgisayara kurulur. Bir güncelleştirme bir Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi'ni (EULA) kabul etmenizi gerektiriyorsa, Windows size bunu bildirir ve güncelleştirmeler siz sözleşmeyi okuyup kabul edene kadar bilgisayara kurulmaz.

Bazı güncelleştirmeler siz bilgisayarınızı yeniden başlatana kadar kurulamaz. Bu tür güncelleştirmeler söz konusu olduğunda, Windows güvenlik bakımı için bilgisayarınızın yeniden başlatılması gerektiğini bildirir. Bilgisayarınızda yönetici iseniz, yeniden başlatma işlemini erteleyebilirsiniz. Değilseniz, Windows sizi uyarır ve güncelleştirmelerin bilgisayarınızı korumaya yardımcı olabilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatır.

3 Konu SİZİ NASIL ektiledi