Pre alpha, alpha, beta...

CHIP Online
07-10-2013, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Son zamanlarda çok sık duyduğumuz bu sürüm isimleri, aslında ne anlama geliyor?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/pre-alpha-alpha-beta_43024.html

Resimlerle: İşini 1 dakikada gören 35 harika araç!

Farklı yazılımların "beta sürümleriyle" sıkça karşılaşıyoruz. Beta yazılımlar belki birkaç sene önce bu kadar yaygın değillerdi, ancak şu sıralar oyunlardan web uygulamalarına, işletim sistemlerinden programlara her yerde "beta" etiketini görmeniz mümkün.


Kısaca açıklamak gerekirse beta, bir ürünün geliştirme süreçlerinden bir tanesidir. Yazılımlar geliştirilirken pre-alpha, alpha, beta ve release candidate (yayın adayı) gibi aşamalardan geçerler. Yazılımlarda alpha ve beta etiketlerinin kullanılması 1950'lerde IBM ile başlamıştı.


Beta sözcüğünü şimdiye kadar sık sık duymuş olabilirsiniz, ancak isterseniz bu terimlerin ne anlama geldiğine ve her aşamada yazılımdan neler bekleyebileceğimize biraz daha yakından bakalım.


Pre-Alpha aşaması


Pre-alpha aşaması, ilk test aşamasından önceki geliştirme aşamasıdır. Normal şartlarda bu aşamada da yazılım test edilir, ancak pre-alpha "resmi" test aşamasının başlamasından önceki her şeyi kapsamaktadır.


Pre-alpha aşamasında pazar araştırmasından veri toplamaya, gereksinimlerin analiz edilmesinden yazılım tasarımı ve mühendisliğine birçok farklı aktivite gerçekleşebilir. Hayal edebileceğiniz gibi pre-alpha aşamasının geçilmezi uzun zaman alabilir.


Bir firma pre-alpha sürümünü herkese açık olarak yayınlamışsa, tüm beklentilerinizi sıfıra düşürmelisiniz. Örneğin blok dizme oyunu Minecraft'ın pre-alpha sürümü hatalarla dolu olduğu gibi işlevler konusunda birçok eksiğe sahipti.


Tüm Konu: Pre alpha, alpha, beta...

Resimlerle: İşini 1 dakikada gören 35 harika araç!

Kaynak: www.chip.com.tr