Primolut Ve Tarlusal Nedir? Etkileri Nelerdir?

preator1986
11-07-2018, 16:45   |  #1  
preator1986 avatarı
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2017

Primolut Nedir?

            Primolut adet geciktirici özelliğe sahip bir hormon ilacıdır. Kadınlarda her ay düzenli bir şekilde görülen adet kanamalarında, kanamanın ertelenmesini sağlamak için kullanılır. Primolut kullanımı ile vajina içindeki kanaldaki salgılamada ve rahim üzerinde bulunan astarda değişime sebep olur. Özellikle, adet dönemine denk gelen zamanlarda, düğün, tatil, iş gezisi gibi durumlarda adet görme tarihinden üç gün öncesinden başlayarak her gün düzenli kullanıldığında, adet kanaması ertelenir. İlacı kullanmayı bırakıldığı zaman adet kanaması yeniden etkisini gösterir.
 
Primolut’un Sakıncaları Nelerdir?
 
            Primolut kullanım sırasında da adet sancısına benzer ağrılar ve şişkinlik görülebilir. Primolut gebelik durumu söz konusu ise kesinlikle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bebek üzerinde kalıtsal hastalıklara yol açabilmektedir.  Adet görmeyi geciktirici özelliğe sahip olan Primolut etkisi en fazla 7gün sürmektedir. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa kullanılır. Normal kullanımlarda Primolut un herhangi bir yan etkisi ve zararı olmadığı gibi yine de kadın doğum uzmanı tarafından kullanılması tavsiye edilir. Kişinin durumuna göre alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Primolut kullanımı sırasında bazı durumlarda şiddetli baş ağrıları olduğunda da hemen doktor iletişime geçilmelidir.
 
Tarlusal Nedir?
 
            Tarlusal adet söktürücü özelliğe sahip bir hormon ilacıdır. Genellikle adet düzensizliklerinin olduğu durumlarda kullanılır. Normal döngüsel adet kanamalarının dışında görülen az veya çok kanamalardaki düzenliliği sağlamak için kullanılması tavsiye edilir. Kadınlarda görülen östrojen salgısının çok yoğun olması sebebi ile oluşan adet düzensizliği veya hiç adet görülmemesi durumunda (gebelik söz konusu değilse) kullanılır. Ayrıca erken menopoza giren kadınlarda yeniden adet döngüsünü sağlayabilmek için Tarlusal kullanılır.

            Bunun dışında adet kanaması haricinde rahim içinde görülen kanamaların durdurulması için de kullanılır. Adet düzensizliğinin olduğu durumlarda, adet döneminin 16. Gününde tarlusal kullanılmaya başlanır. Kullanım süresi 8-10 gün arası sürebilen ilaç kullanımı bırakıldıktan sonra adet kanaması normal bir şekilde görülür.  5mg olan özelliğe sahip bu ilaç doktor kontrolü ile günce kaç defa alması gerektiği belirlenir. Gebeliğin ilk aylarında düşük tehlikesi ve kanama görülebilir. Tarlusal olağan dışı kanamayı durdurmak için mutlaka doktor kontrolüyle kullanılmalıdır.
 
Tarlusal Kullanımının Sakıncaları Nelerdir?
   
            Tarlusal
kullanımın herhangi bir zararı bulunmamakla birlikte bazı kullanımlarda kişiye göre değişebilen etkileri olabilmektedir. Nadir de olsa yumurtalık kistine veya kansere yol açabilir. Bilinçli kullanılması gerekmektedir. Tarlusal yan etkilerinin başında, çift görme, beyin rahatsızlıkları, migren veya görmeyi etkileyecek durumlar olabilir. Bu gibi durumlarda ilaç kullanımı bırakılmalı ve doktor kontrolü neticesinde gerek görüldüğünde kullanılmalıdır.

Kaynaklar:

https://www.abcsaglik.xyz/2017/0 ... dir-tarusal-ne.html

https://www.abcsaglik.xyz/2017/0 ... nedir-primolut.html