Raid 0 için güvenilir hard disk

HPQ-User
22-01-2009, 12:19   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

taner sormuş:
Sistemimi RAID 0 olarak 2 adet Seagate hard disk üzerine kurulu.
Daha önceden normal seagate hard disk modeli ile Raid 0 olarak kullanıyorum ama hard disklerden bir tanesi durmadan Raid array hatası vermeye başladı yani hard disk'lerden bir tanesi sorun çıkarmaya başladı. Bende o zamanlar Raid için uygun olması için Seagate'in ST3500320NS modelini bulmuştum 500 GB olarak.
Burada bu hard disk'in teknik özelliklerini görebilirsiniz: http://www.seagate.com/ww/v/inde ... M100000f5ee0a0aRCRD

Bu hard diskleri kullanalı 7-8 ay olmuştur, hiç sorun yoktu. Fakat şuan sistem kilitleniyor kalıyor donuyor, intel'in console management programı bazen Raid array error hatası veriyor, bazen bozuk olduğunu düşündüğüm hard disk çalışırken sistem direk reset atıyor vb. Ufak bir not sistemimde 2 adet Windows XP kurulu ikisinde de reset atma sorunu yapıyor yani yazılısam bir sorunla alakası olduğunu düşünmüyorum. Zaten öyle olsa intel'in hard disk kontrol program Raid array hatası oluşturmaz.

Şimdi size sormak istediğimiz bu hard disk raid için yapıldığını iddia ediyor ama bu kadar kısa sürede ikinci kez seagate hard disk'lerde bu tarz bozulmalar denk geliyor başıma. Sizinde bildiğiniz gibi Raid 0'da bir hard disk bozulursa tüm bilgilerde bozulmuş oluyor. Hard disk'leri değiştirmem için 2 işletim sistemimi tekrardan kurmam vb. bir sürü uğraşmam gerekiyor.

Geleyim soruma, lütfen bana özellikle raid için güvenirliği ve sağlamlığı yüksek bir hard disk markası ve modeli söylermisiniz tercihim 500 GB veya 750 GB olabilir. İkinci bir sorum internetde araştırdığım birkaç hard disk clone programları var, bunlar windows versiyonlarında var, bunlarla komple raid 0 olan hard disk'lerimi birebir 2. bir raid 0 oluşturduğum hard disk'lere clone'layabilirmiyim. Diğer türlü sıfırdan 2 işletim sistemini ve içindekileri kurmak çok uzun zaman alacak.

Şuan benim için en önemli olan güvenirliliği tam bir hard disk.
Seagate 'in teknik özellikler sayfasına bakarsanız şu ibare var:
Write Same command for efficient RAID initialization

Ben bunu göze olarak bu hard disk modellerini seçmiştim raid 0 için.

Ayrıca, 24x7 operation and 1.2 M hrs. MTBF

1.2 milyon saat çalışma vermişler ama bu kadar kısa sürede bozulması hiç hoşuma gitmedi, tamam elektronik cihazların ne yapacağı belli olmaz ama ikinci kez aldığım seagate hard disk'in bozulması iyi moralimi bozdu.

Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
3 GB - 800 Mhz ram
intel E6600
MSI P35 Plantinum anakart
2 adet 500 GB seagate ST3500320NS hard disk (RAID 0)
1 adet 750 GB w.digital hard disk
2 adet LG dvd-rw
1 adet asus dvd-rw
720W Enermax infiniti P.supply
APC korumalı priz

İnternet Tarayıcı: Opera/9.63 (Windows NT 5.1; U; en) Presto/2.1.1

onurcelebi1
22-01-2009, 16:40   |  #2  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
82 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007

Arkadaşım tam olarak emin olmamakla birlikte seagate in bu harddisklerinde sorun olduğunu düşünüyorum modeli nette araştırırsan bazı şikayetlerle karşılaşırsın arada bi donma ve nedensiz yere çökme gibi sorunlardan bahsediliyordu. Bende bu harddiskten alacaktım bu sorunları görünce vazgeçtim. HDD olarak Western Digital markası hddlere bakabilirsin

taneramos
22-01-2009, 18:40   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

hiç sorma ya, önceden Seagate 'in ST3500320AS modeli vardı onlarda raid 0 'lı kullanıyordum ama belli zaman sonra yine hard disk'lerden bir tanesi bozuldu. ST3500320AS olan modeli normal masaüstü sistemler için, ST3500320NS olan modeli ile server vb. sistemler için ama ne yazık ki gördüğünüz gibi aynı sorun yine başıma geldi. Sanırım Seagate'lerin verimlilik ve güvenilirlik bakımından çok kötüler. Herkes işte şu kadar hızlı dosya kopyalıyor işte şu kadar erişim süresi var diye araştırıyor peki süper bir arabanız var ama olduğu yerde kalıyorsa hızın bir önemi varmı ki ?

Banned
22-01-2009, 18:55   |  #4  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Bence artık satalarda bitmiştir. Raidinde saa disklerinde ne kadar güvenli olduğu malumunuz.Bence en güzel yapacağınız iş iyi bir SSD hardisk alıp sistemi ona kurup gerekli yazılımları onda kullanmak, mevcut hardisklerinizide depo amacıyla kullanmak olacaktır. Böylece hem bu tür sorunlara, hem sata ve rad sıkıntılarına veda edersiniz hemde raidden çok daha fazla performansı çalışan ileriye dönük hardiskniz olur. Linkteki hardiski düşünmenizi almaya karar verirseniz fiyat araştırması yaparak almanızı öneririm.


Hıza bakarmısınız 155 mb/sn okuma 90 mb/sn yazma hızına sahip.  Bu hızları raidde yakalayabiliyormusnuz ?

sihirbaz_
22-01-2009, 22:22   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
298 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

ilk olarak yıllar evvel 80 Gb iki Maxtor ile raid çalıştırmıştım. şimdide çok zor bulabildiğim 250 Gb iki Maxtor kullanıyorum.

her iki sistemimde de en küçük bir sorunla karşılaşmadığım için gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. ancak Maxtor ülkemiz piyasasında zor bulunan bir marka...

ayrıca raid'in güvenilirliği ve performasının HDD dışında anakartta kullanılan chipset ilede çok ilgili olduğunu unutmayın lütfen...

taneramos
23-01-2009, 11:49   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

SSD 'ler guzel ama şuan için çok pahalı bir seçenek. Birde SSD'leri düşündüğümde flash bellekler aklıma geliyor, bir takıyorsun, flash bellek bozulmuş :) Yeni çıkan ürünlere hemen almak bence mantıksız, iyice piyasaya oturması ve iyice test edilmesi şart. Ürünler teknik özelliklerini yazdığı 1.5 milyon saat çalışma vb. anlamak için aradan şöyle 1-2 sene geçmesi lazım ki iyice anlaşılabilsin. Bunun en güzel örneği benim başıma gelenler, hard disk'lerin ömürlerini yazarken bu kadar saat test ediyorlar mı acaba ?

-----

Hard disk'lerin ortalama ömürleri (MTBF) 1 - 1,5 milyon arası genelde ama gelin görün ki birçoğu daha garantisi bitmeden bozuluyorlar. İnanırmısınız bir sistemimde 15 GB Maxtor ve bu zamana kadar hiç bozulmadan duruyor :) O zaman ki bu ürünün ömrü şuan yeni olan ürünlerle kıyaslanamayacak kadar düşük fakat elektronik iyice küçüldükçe hard disk kapasiteleri büyüdükçe ürün ömürleri yazıldığı gibi bilmam kaç milyon saate gelmeden bozuluyorlar.

Benim en hoşuma gitmeyen Seagate'in NS modeli raid ve server vb. sistemler için tasarlanmış yani durmaksınız veri işlemek için tasarlanmış. Nasıl oluyorda bozulabiliyor, hayret doğrusu. Seagate markasından iyice soğudum, ikidir aynı şey oluyor.

Siz hangi markayı tercih ederdiniz ?
Hitachi
W.Digital
Samsung

Markayı seçtikten sonra raid veya server pc'ler için tasarlanmış modellerinden bir tanesi seçeceğim.

Cevap veren arkadaşlara teşekkürler.

Son Düzenleme: taneramos ~ 23 Ocak 2009 11:55
taneramos
23-01-2009, 13:47   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
TBCMagic
MTBF 1,2 milyon saat = 50000 gün; buda yaklasik 137 yil.

Fakat bu sayfada da ilginc bilgiler var:

"Temperature" basligin altina bir bakin. 25 derecede bir HD'nin MTBF'i 232,140 verilirken, 1 derece artmasiyla sayi 220,533 olarak degisiyor. 25 dereceden 50 dereceye cikmasi MTBF'i yaklasik 1/3 oranina düsürüyor.

Belki bu durumda RAID0 yerine RAID5 yada RAID10 kullanilmasi daha mantikli olur.

Evet anlıyorum, bu yüzden çok ısınmayan bir hard disk almak veya hard disk'leri yani kasanın soğutması iyi olmalı. Benim soğutma yönünden pek bir sorunum yok. Kasanın önünden hava girişi arkasından da extra olarak hava çıkışını sağlayan fan mevcut. Buna ilave olarak hard disk'lerin direk üzerine kasanın önünde temiz hava üfleyen ekstra bir fanda mevcut.

Bunun bence firmaların seri üretimlerini arttırmaları ve ürünleri çok test etmemelerinden kaynaklanıyor. Elimde kaç senelik 15 GB Maxtor hard disk var hala çalışıyor acaipde ısınıyor, ısınmasını yeni hard disklerle kıyaslanamaz bile. Yani bence firmaların ürünlerini çok test etmemelerinden kaynaklanıyor bence. Bu arada bırak 137 yılı benim Seagate 8 ay sonra bu bozulmaları meydana getirdi :) Allahtan tamamen çalışmaz halde değil arada hata veriyor duruyor, kafa vuruyor vb. Bilgilerimi yedek alıp hemen başka bir hard disk almam gerekiyor.

Hitachi markasını Türkiyede bulmak zor, Western Digital'ın server ve raid için RE3 serili hard disk modelleri var bunlarıda şuan bulamadım. Ne yapacağım bilmiyorum.

Fatih_ARMAĞAN
23-01-2009, 13:54   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Seagate in ST3500320AS  SD15 Firamware öncesi sürümlerinde sorun olduğu söyleniyor Sd15 lerde sorun yo kdeniliyor ama ne derece bilmiyorum.

bu olaydan sonra bende Seagate den soğudum açıkcası

fakat 2 adet ST3500320AS Raid0 da kullanıyorum 6 aydır bi problem yaşamadım..


Banned
23-01-2009, 13:58   |  #9  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

2007 Aralık ayında bitr hitachi disk almıştım, almaz olaydım.  Çoğu zaman boot olmaz aşırı ısınır durudu. Nasılsa garantili şimdi göndersem sorun yok deyip gönderirler diyerek kullanayım gittiği yere kadar dedim  senesi dolmadan gitti bizimkisi. Servise gönderdim beş para etmez servisi bir ay bekledi bir ay sonra kullanıcı hatası diyerek geri göndermişler. O sinirle hardiski kırmasaydım yapacağımı biliyordum. Kısacası hitachi lere özelliklede servisine güvenerek birşey almayın derim.

Seagate malumunuz on gün öncesine kadar en iyiydi şimdi en uzak durulması gereken.

W digital bilmiyorum hepsimi öyle yoksa yalnızca bana gelen sistemlerdekiler mi aşırı sesli çalışıyor. Sani bugün yarın gidecekmiş gibi sürekli tık tık vurarak çalışıyor.

Samsun son zamanlarda denk glmedim. Son iki yıldr ürettikleri ürünlerle ilgili bilgim yok.

Sonç olarak  Hitachiyi asla almayın, seagateyi şu an için tercih etmeyin, w. digital almadan önce çalışmasını kontrol edin, samsungu araştırın. Sanuçta hardiskler sistemin en  önmeli parçası çoğu zaman onlara kendi değerlerinin binlerece katı değerinde maddi manevi verilerimizi emanet ediyoruz.

Banned
23-01-2009, 14:06   |  #10  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 2
5,024 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

marka olarak W.Digital öneririm arkadaşım bende ilerde yeni bir sistem kurmayı düşünüyorum ve Seagate'le W.Digital arasında gidip geliyorum ama özellikle son zamanlarda bu Seagate markası ile ilgili çok fazla şikayet görmeye başladım nette bu gidişle hdd'i W.Digital'den seçeceğim anlaşılan.

taneramos
23-01-2009, 14:10   |  #11  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
khramn
2007 Aralık ayında bitr hitachi disk almıştım, almaz olaydım.  Çoğu zaman boot olmaz aşırı ısınır durudu. Nasılsa garantili şimdi göndersem sorun yok deyip gönderirler diyerek kullanayım gittiği yere kadar dedim  senesi dolmadan gitti bizimkisi. Servise gönderdim beş para etmez servisi bir ay bekledi bir ay sonra kullanıcı hatası diyerek geri göndermişler. O sinirle hardiski kırmasaydım yapacağımı biliyordum. Kısacası hitachi lere özelliklede servisine güvenerek birşey almayın derim.

Seagate malumunuz on gün öncesine kadar en iyiydi şimdi en uzak durulması gereken.

W digital bilmiyorum hepsimi öyle yoksa yalnızca bana gelen sistemlerdekiler mi aşırı sesli çalışıyor. Sani bugün yarın gidecekmiş gibi sürekli tık tık vurarak çalışıyor.

Samsun son zamanlarda denk glmedim. Son iki yıldr ürettikleri ürünlerle ilgili bilgim yok.

Sonç olarak  Hitachiyi asla almayın, seagateyi şu an için tercih etmeyin, w. digital almadan önce çalışmasını kontrol edin, samsungu araştırın. Sanuçta hardiskler sistemin en  önmeli parçası çoğu zaman onlara kendi değerlerinin binlerece katı değerinde maddi manevi verilerimizi emanet ediyoruz.

:) bilgi verdiğin için tşk.ederim Hitachi olayına gelince Hitachi'in resmi sitesinde Türkiyede ithalatçısı bile gözükmüyor ki :) Yani şuan resmi bir distribitörü yok. Valla benimde kafam iyice karıştı onu almıcaz bunu almıcaz ne alıcaz ki? :)

taneramos
23-01-2009, 14:13   |  #12  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
kylie
marka olarak W.Digital öneririm arkadaşım bende ilerde yeni bir sistem kurmayı düşünüyorum ve Seagate'le W.Digital arasında gidip geliyorum ama özellikle son zamanlarda bu Seagate markası ile ilgili çok fazla şikayet görmeye başladım nette bu gidişle hdd'i W.Digital'den seçeceğim anlaşılan.
Western Digital RE3 serisi hard disk'leri var server ve raid için tasarlanan ama Türkiye'deki ithalatçısında bulamadım, W.Digital'ın resmi sayfasına ve Türkiye'deki ithalatçısına (Logosoft) bugün itibari ile email attım, bakalım ne diyecek.

Western Digital RE3 serisi:

Son Düzenleme: taneramos ~ 23 Ocak 2009 14:22
Banned
23-01-2009, 14:27   |  #13  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008
sakarboy
Seagate in ST3500320AS  SD15 Firamware öncesi sürümlerinde sorun olduğu söyleniyor Sd15 lerde sorun yo kdeniliyor ama ne derece bilmiyorum.

bu olaydan sonra bende Seagate den soğudum açıkcası

fakat 2 adet ST3500320AS Raid0 da kullanıyorum 6 aydır bi problem yaşamadım..

Söylenmiyor,var tecrübeyle sabittir.Hardiskten hiçbirşey yokken sürekli kesilmeyen bir sürtünme sesi glmeye başlıyor ve sistem gidiyor. Yarın teknik servisine göndereceğim dur bakalım ne yapacaklar.

Banned
23-01-2009, 14:32   |  #14  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008
taneramos
:) bilgi verdiğin için tşk.ederim Hitachi olayına gelince Hitachi'in resmi sitesinde Türkiyede ithalatçısı bile gözükmüyor ki :) Yani şuan resmi bir distribitörü yok. Valla benimde kafam iyice karıştı onu almıcaz bunu almıcaz ne alıcaz ki? :)
İthalatçısıda, serviside vektron elektronik san. tic. lmt. şti. diye bir yer.


Paranızı çöpe atmak istiyorsanız alabilirsiniz.

taneramos
23-01-2009, 14:48   |  #15  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
khramn
İthalatçısıda, serviside vektron elektronik san. tic. lmt. şti. diye bir yer.


Paranızı çöpe atmak istiyorsanız alabilirsiniz.

Hitachi'in Resmi Yetkili Distribitör Listesi:

Evet doğru bu firma satıyormuş ama Hitachi'in kendi resmi sitesinde yetkilili distribitör listesinde Türkiye yok. Yani bu kötü teknik servis olaylarıda bundan kaynaklanıyordur muhtemelen. Hitachi senin açından kötü bir deneyim yapmış, benim içinde Seagate aynı durumda şuan hatta 2 kere aynı şey geliyor başıma Seagate AS serisi ile başladım birkaç ay sonra kafa vurması, kafasına göre donma yapma başladı tüm AS serisi hard disk'leri değiştirip Seagate NS serisi hard disk aldım ama sonuç yine hüsran. Diğer arkadaşlarında dediği gibi Seagate benim gibi birçok arkadaş içinde bu tarz sorunları yapmış. Tabi çok satan seagate ile az satan hitachi'i kıyaslamak biraz zor. Şuanlık tercihim Western Digital veya Hitachi belki Samsung olabilir ama düşük bir ihtimal sonuçta Samsung hard disk olayına gireli çok uzun zaman olmadı. Diğer firmalat bu işi zaten yıllardır yapıyorlar. Eğer Western Digital'ın RE3 serisi hard disk'ini bulursam ondan alıcam sanırım.

Banned
23-01-2009, 15:04   |  #16  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008
taneramos
Hitachi'in Resmi Yetkili Distribitör Listesi:

Evet doğru bu firma satıyormuş ama Hitachi'in kendi resmi sitesinde yetkilili distribitör listesinde Türkiye yok. Yani bu kötü teknik servis olaylarıda bundan kaynaklanıyordur muhtemelen. Hitachi senin açından kötü bir deneyim yapmış, benim içinde Seagate aynı durumda şuan hatta 2 kere aynı şey geliyor başıma Seagate AS serisi ile başladım birkaç ay sonra kafa vurması, kafasına göre donma yapma başladı tüm AS serisi hard disk'leri değiştirip Seagate NS serisi hard disk aldım ama sonuç yine hüsran. Diğer arkadaşlarında dediği gibi Seagate benim gibi birçok arkadaş içinde bu tarz sorunları yapmış. Tabi çok satan seagate ile az satan hitachi'i kıyaslamak biraz zor. Şuanlık tercihim Western Digital veya Hitachi belki Samsung olabilir ama düşük bir ihtimal sonuçta Samsung hard disk olayına gireli çok uzun zaman olmadı. Diğer firmalat bu işi zaten yıllardır yapıyorlar. Eğer Western Digital'ın RE3 serisi hard disk'ini bulursam ondan alıcam sanırım.

Hitachi almayında ne alırsanız alın. Sonuçta hitachiye sistem kurabileceğiniz bile muamma.Ben becerememiştim, hem vista hem xp kurm ayı denedim ikisindede kurulumda  sürekli mavi ekran hatı verdi, depo olarak kkullanalım dedik anlattıklarımız başımıza geldi.

taneramos
23-01-2009, 16:36   |  #17  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Hitachi'den email cevabı geldi, Türkiye'de ne yazik ki yetkili distribitörleri yokmuş. Yani Türkiye'deki firma bu işi Hitachi'in dışında yapıyor, yurt dışından alıp kendisi satıyor gibi. Ama Hitachi firması ile hiç alakası yok sonuçta. Yani bu firma kafasına göre herşeyi yapabilir. Size kullanıcı hatası da diyebilir başka şeylerde zırvalayabilir.

taneramos
27-01-2009, 11:23   |  #18  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

RE3 için W.Digital'ın Türkiye'deki distribitöründen email cevabı geldi:

WD5002ABYS  WD RE 500 GB SATA 3 Gb/s, 7200 RPM - Urun ozel bır urun oldugu ıcın stoklarımızda bulundurmuyoruz , sıparısle tahmını 3 haftada yurtdısından getırebılırız. Mınımumda bu urunden  20 adet getırebılecegımız ıcın sızınde sıparıs adetınız en az bu kadar olması gerekmektedır. Urunu almaya karar verdıgınız takdırde bır bayımız uzerınden cıkısı organıze edebılırız.
-----------------------

Kısaca RE3 için 20 adet sipariş edecekmişim :) ayrıca özel dediğide ürünün sadece server pc'ler ve raid sistemler ve güvenirliliği yüksek olan bir ürün sadece. 10000rpm'lik W.Digital'ın VelociRaptor ürünü var bu üründe pahalı ve özel ama piyasada var. Ona bakarsanız piyasada SSD hard disk'ler bile mevcutken RE3 için özel ürün denilmesini anlayamıyorum. Türkiye'deki server pc'lere normal masaüstü hard disk'ler mi takıyorlar anlamıyorum.

Sonuç olarak, burası Türkiye...

taneramos
27-01-2009, 20:24   |  #19  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
12 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Birşey daha Vektron firması artık Türkiye'de Hitachi satmıyormuş hiçbir alakası kalmamış. Kısaca Hitachi ürünleri Türkiyede ne yazık ki artık satan bir firma yok.