raıdddd

cicin_61
04-04-2007, 18:13   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
275 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

selam arkadaşlar biyerlerden duyduğuma göre hardisklerin hızını raid yaparak hızlandırılıyomuş bana biraz bilgi verebilirmisiniz bende 2 tane sata harddisk varda ancak bioslan biraz oynamak gerekiyormuş bende biosdan anlamadığım için sizlere başvurdum .

erkanc
04-04-2007, 18:46   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

RAID, Redundant Array of independent Diskyani birbirinden bağımsız disklerin disk performansı ya da güvenliği artırıcı konfigürasyon ile beraber kullanılmasıdır. Günümüzde en çok kullanılan RAID 0 (Striping), RAID 1 (Mirroring), RAID 5 (Striping with Parity),RAID 0/1, RAID 0/5 gibi RAID seviyeleri diskleri farklı biçimde şekillendirerek farklı güvenlik ve performans oluşturmaktadır. Linear Mode İki ya da daha fazla disk tek bir parça olarak birleştirilir. Diskler birbirinin ardısıra eklenmiş gibi calışırlar yani ilk önce birinci kısım dolacak ardından ondan sonra gelen ve sırayla digerleri. Bu kurulumda disklerin eşit olması da gerekmez. Bu tür kurulumda güvenirlik (redundancy) yoktur. Eğer bir diskinizi çuvallarsa (crash) büyük ihtimalle tüm bilgilerinizi kaybedersiniz. (Eğer şanslı iseniz bir miktar bilgi kurtarmanız olası.) Okuma ve yazma performansı kullanım yoğunluğuna bağlıdır. Aynı anda birinci ve ikinci kısımlardaki dosyalara

Raid 0 Bu mod aynı zamanda şeritli (stripe) olarak da bilinir. Linear kuruluma benzer önemli farkı okuma ve yazmanın paralel halde olmasıdır. Bu nedenle birleştirilecek diskler (bölümlemeler ) yaklaşık aynı boyutta Bu kurulum tipinde de güveninirlik yoktur. Üstelik bir diskin çuvallaması durumunda bilgilerin disklere şeritler halinde yazılmasından dolayı hiçbir şekilde geriye kalan disklerden bilgi kurtarmak mumkun olmayacaktır. Tum okumalar ve yazmalar tum diskler üzerinde paralel yürüdüğünden performans yüksektir. Genelde raid 0 performans amaçlandığında kullanılır. Eğer bus ve diskler yeterince iyiyse S * P MB/sec yakın performans elde edilir.

Raid 1 Güvenirlik ilk olarak bu modda başlar. Raid-1 iki ya da daha fazla diskle ve istenirse yedek disklerle kullanılabilir. Bu kurulumun esprisi disklerdeki bilginin diğer disklerde yansılanmasıdır (mirror) . Disklerin Eğer N-1 sayıda disk iptal edildiğinde (çıkarılma veya bozulma) , tüm bilgiler aynı şekilde erişilebilir durumda olacaktır. Eğer yedek diskler bulunuyorsa ve eğer sistem çalışabilir durumda ise ( bir crash'den sonra SCSI ya da IDE bus çalışır durumda ise kilitlenmemişse) yansının yeniden oluşturulması anında başlar. Okuma performansı S * P kadar çıkabilir, yazma ise daha düşüktür. Okuma paralel olarak birkaç diskten yapilabilirken, yazma sırasında disk sayısı kadar tekrarlama yapılmaktadır.

Raid 5 Bu belki de en kullanışlı raid seviyesidir. Pek çok diski, bir tane şeklinde kullanmak ve bu sırada güvenirliği muhafaza etmek için uygun bir moddur. Raid-5 3 veya daha fazla diskle ve yedek disklerle kullanılabilir. Oluşan raid-5 device'ın boyutu tıpkı raid-4'ki gibi (S -1)* K kadar olacaktır. Raid 4 ile Raid 5 arasındaki önemli fark eşlik bilgisinin Raid 5 de diskler arasında uygun olarak dagıtılmasıdır. Eger disklerden biri çuvallarsa tüm bilgi kurtarılır olacaktır. Eğer yedek diskler varsa yeniden yapılanma (reconstruction) derhal başlıyacaktır. Eğer iki diskin başına gelirse kurtarma şansı yoktur. Performans hem okuma hem de yazma olarak artması beklenir. Ne kadar olduğu ayrıca CPU ve Bus'a çok bağlıdır.
uzun bir konu olduğu için bu adresten aldım

Son Düzenleme: erkanc ~ 04 Nisan 2007 18:47
Sonsuz.glad
08-04-2007, 22:19   |  #3  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
25 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2007

Mrhb ya bende birsey soracam cogu ayni marka ayni boyut olmasi gerek diyor raid yapmak icin elimde iki ayni marka varda sorun biri 160gb biri 80 gb os  80gb de oburunu yari yariya bolsem raid olmazmi bu yada bolmeden yapsam bu konuda bildilendirirseniz sevinirim simdi 160 lik olmasdenilirse dine 80 gb olacagiz ona gore tesekurler bu arada