Router (Yönlendirici) Nedir?

TP-Link Türkiye
21-05-2020, 09:45   |  #1  
TP-Link Türkiye avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
192 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2013

Router, Türkçe adı ile yönlendirici, aynı ağ iletişim parametrelerini kullanan iki cihaz arasındaki veri iletişimini gerçekleştiren bir ağ donanımıdır.

Yönlendirme işlemi için geliştirilen özel donanımlar sayesinde birden çok arayüzü olan bilgisayarlarda ise yazılım desteği ile çalıştırılabilirler. Bu yönlendirme işlemi, bir veri paketinin bir noktadan diğerine iletilmesi sırasında yolun belirlenmesi ile sağlanır.

Router cihazları, birçok cihazı aynı ağa bağlayan bir kutudur. İlk revizyonlarında sadece kablolu iletişim desteği sunan router cihazları, gelişen teknoloji ile birlikte kablosuz veri aktarım yeteneğine de kavuştu. Kablosuz router cihazları, sinyal güçlerini yüksek seviyelerde tutabilmek adına belirli sayıda anten ile donatılmaktadır. Sinyal gücünün kalitesi kapsama alanlarını genişletir ve bu sayede sinyal aktarım mesafesi de arttırılır.

Router cihazlarının kablosuz hale gelmesi dizüstü bilgisayarların, cep telefonlarının, tabletlerin, oyun konsollarının ve kablosuz ağ desteğine sahip neredeyse tüm cihazların router ile iletişim kurmasını sağladı.

Cihazları kablosuz ağlara sadece bağlamaya yarayan Erişim Noktaları (Access Point-AP) ile karşılaştırıldığında, kablosuz routerların bu işlevin haricinde trafik önceliklendirme, bant genişliği yönetimi, güvenlik duvarı gibi ek yönetimsel fonksiyonlar da sunabilmesi AP’lerden ayrıştırıcı özellikleridir.