Rusya'dan yüzen nükleer santral projesi

CHIP Online
04-06-2009, 19:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Rusya'nın yeni planları herkesi rahatsız ediyor; ama en çok rahatsız olanlar kutup ayıları...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Rusy ... -projesi_12542.html


Artık kutup ayıları, küresel ısınmanın üzerinde koşturduğu buzulları erittiği yetmiyormuş gibi bir de yüzen nükleer santraller ve bunların atıklarıyla uğraşmak zorunda kalacak.

Rusya'nın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için planladığı bu yüzen santraller, söylenenlere göre ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilecek düzeyde olacakmış.

Çevreye duyarlı sosyal örgütlerin yetkilileri nükleer santrallerde zaten yüksek olan riskin yüzen bir santralde daha da fazla olacağı fikrindeler. Ayrıca kuzey kutbunun kırılmanın eşiğindeki doğal dengesinin, santrallerin yayacağı ısı, radyasyon ve atıklarla daha da kötüye gitmesinden endişe ediyorlar.

Tabi bir de atıkların denize bırakılması endişesi var. Daha önce 12 nükleer denizaltısının reaktörünü ve tonlarca nükleer atığı okyanusun derinliklerine bıraktığı bilinen Rusya'nın bunu santral atıkları için de yapmayacağını kimse iddia edemiyor.

Okyanuslar yakında nükleer radyasyonla rengarenk, pırıl pırıl parlamaya başlarsa şaşırmayın.


Tüm konu: Rusya'dan yüzen nükleer santral projesi

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Nükleer santraller - Olmalı mı, olmamalı mı?

Kolik
04-06-2009, 19:44   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
21 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

İnsan oğlu kendi sonunu getiriyor birtek rusya değil...

Ahmet Ertuğrul
04-06-2009, 20:54   |  #3  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,651 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Tartışıyoruz: Nükleer santraller - Olmalı mı, olmamalı mı?

Nükleer santral fikrine tamamen karşı olmasam da bu yüzen nükleer santral fikri hiç hoşuma gitmedi. Bunların atıkları n'olacak, merak ediyor insan. Okyanusa bırakılırsa sonuçları geri çevrilemez olabilir ki Rusya'nın bu atıkları gerektiği gibi yok etmek için para harcayacağını sanmıyorum. Zaten atıkları ülkeden ucuza uzaklaştırmak için tasarlanmış bir proje gibi duruyor. Bu planlar gerçek olursa ilerleyen yıllarda yiyecek balık bulamayabiliriz. Daha kötüsü okyanus ekosistemi yok olabilir. Bu da zincirleme reaksiyon gibi tüm canlıları olduğu gibi insanları da derinden etkileyecektir.

Dkx64bit_TR
04-06-2009, 22:28   |  #4  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
79 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

Nükleer enerjideki temel prensip suyun buharlaştırılıp türbin jeneratörü ile elektrik enerjisine çevrilmesidir. Ancak suyu buharlaştıracak ısı enerjisini atomların parçalanmasıyla elde edilmektedir (buna fisyon deniyor) .

Söz konusu tartışmalar ise burda başlıyor. Reaktörlerde parçalanan atomların radyoaktif etkilerinin zararları. Ancak kimse bilmiyorki Maraştaki termik santralin atmosfere verdiği zararı Fransadaki 120 nükleer santral vermiyor! Bir diğer sansasyonel konu ise atıkların depolanması yada temizlenmesi. Aslında bu atıklar altın değerinde çünkü bu atıklardan atom bombası yapılıyor. Geri kalan fazla atıkların uzaya gönderilmemesi devletlerin aptallıklarından kaynaklanıyor.

Nükleer enerji sonsuz olmasada devasa bir enerji demektir. Askeri alanda bir devrim demektir. Çünkü A.B.D nin uçak gemileri ve rusların deniz altıları bu prensiple çalışır. Denizaltılara nükleer deniz altı denir bu adı duyduğunuzda aklınıza atom bombalı deniz altı gelmesin :  ) Özellikle uçak gemileri yeterli yiyecek ve içecek imkanları varsa 8 ile 15 yıl arası karaya hiç uğrama ihtiyacı duymaz. Ki genellikle iskeleye çekilmiş bir uçak gemiside göremezsiniz : ) Hatta küçük bir şehre yeticek kadar fazladan elektrik üretmektedirler.

Rüzgar emisyonundan daha temizdir ancak korkulan iki şey var birisi atıkların imhası yada biz ona şöyle diyelim ; Abd'nin Rusyanın elinde fazla fazla  yüksek zenginlikte(saflıkta) Plütonyum (239Pu) yada Uranyum (235U) maddesini bulundurmasını istememesi. Yada olası bir savaşta o tesisleri vurup ( ki garanti vuracak savaş durumunda ) dünyaya daha fazla zarar vermek istememesi ( yalan kamuoyu baskısı : ) Kısaca tüm sorun ülkelerin çıkar korkusundan kaynaklanır.

Yoksa durup durduğu yerde hiçkimseye zararı yoktur, doğaya bile ! Abd nükleer tesis kurar adı '' Demokrasi '' olur tıpkı IRak taki gibi ama rusya yaptı mı dünya kaygılanır pardon Amerikan yanlıları kaygılanır. Abd yanlıları ise ruslar santral yapıyor dünyaya zarar veriyor diye kınar durur. Ülkemiz ise hala bu tip polemikleri uzaktan güzel güzel izlemektedir. Maaşallah devlet yöneticilerimiz kombineli seyirciden bile daha uysallar bende o işi çözemedim...

zotop
13-02-2010, 10:30   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
133 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2007

biz yapılmalımı yapılmamalımı diye tartışırken adam fizana giderken adam yüzenini yaparken biz nerelerdeyiz

Nükleeride yapılmalı doğalıda yapılmalı