Sabit diski nasıl takarım

tasdevri
06-07-2006, 23:01   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

Merhaba arkadaşlar. Elimde 4-5 tane eski sabit disk var. 2 gb ile 4 gb kadar. Bunu sabit diski olmayan bir bilgisayara takmaya çalışıyorum. Şöyle bir yol izliyorum: (acemiyim. anlayın)

Önce "master-slave" olayı için "jumper" ı takıyorum. Yerine yerleştiriyorum. Bilgisayarı açıyorum. Bios'tan sadece şu ayarı yapıyorum: İlk seçeneğe girip disklerle ilgili ayarlardan birincisini "auto" yerine "user" yapıyorum. (valla bir yerden okumuştum.ne anlama gelit bilmiyorum) Baştan başlıyor bilgisayar. Unutmadan disket sürücüsünde başlangıç disketi takılı ve cd-romda win98 cd'si var. Onlar olmadan "disk hatası" gibi bir uyarı çıkıyordu.

Sonra ekrana bir takım yazılar falan geliyor. Ve en sonunda


"Windows 98.C sürücüsünün geçerli bir FAT veya FAT32 bölüm içermediğini algıladı. Bunun çeşitli nedenleri olabilir.

1.............
2........
3........            "

gibi bir uyarı çıkıyor. "format c" ya da "fdisk" falan yapıyorum hata veriyor.


Kafanızı şişirdim kusura bakmayın. Bilgisayar dayımın. Bir haftadır uğraşıyorum ama donanım konusunda biraz cahilim. Yardımcı olursanız çok sevinicem.

tolga2207
06-07-2006, 23:35   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
793 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Estağfurullah, derdini anlatacaksın ki derman bulasın. Eğer jumper ayarlarını doğru yaptıysan biosta HDD auto detection gibi bir seçenek olması lazım. Onu seçip sırasıyla bağlı olan hdd leri tanıtırsan sorun kalmaz sanırım. Burada sırasıyla Primary Master,Primary Slave,Secondary Master, Secondary Slave olarak tanıması lazım. Eğer arada tanımadığı bir tane çıkarsa ya kablolarda bir sorun vardır ya da jumper ayarları yanlış olabilir.