Sabit diskiniz aslında kaç GB?

CHIP Online
12-10-2012, 11:15   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Windows, 1 TB diye aldığınız sabit diski 900 MB olarak mı görüyor? Üzülmeyin, kandırılmadınız...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/sab ... a-kac-gb_36394.html

Resimlerle: Verilerinizi bozuk disklerden kurtarın

Bilgisayarınızın veri depolama kapasitesini artırmak için yepyeni bir 1 TB'lık sabit disk aldınız, evdeki bilgisayara bağladınız ama bir de bakıyorsunuz ki Windows diskin kapasitesini 900 GB olarak gösteriyor. Acaba kandırıldınız mı? Öncelikle panik yapmayın, ortada bir kandırma olayı yok. Aradaki farkın nereden kaynaklandığını merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyun!


İçi dolu olabilir


Özellikle harici sabit diskler genelde üzerlerine üretici firma tarafından yedekleme programları yüklenmiş olarak gelirler. Genelde yapacağınız ilk iş bu programları silmektir, çünkü gelnelde bir işe yaramazlar, internette çok daha iyilerini bulabilirsiniz. Zaten bu zamana kadar bir yedekleme programı kullanmadıysanız büyük hata yapıyorsunuz demektir.


Formatla ve yer aç


Eğer Windows kullanıyorsanız diski sisteme takar takmaz simgesine sağ fare düğmesi ile tıklayın ve Biçimlendir komutunu çalıştırın. Kapasiteden tam olarak yararlanmak için NTFS formatını kullanın. Ancak eğer bu bir harici disk ise ve diğer işletim sistemlerini kullanan bilgisayarlarla veri alışverişinde bulunacaksanız FAT32 veya ExFAT formatlarını kullanmanızı öneririz.


Ama tüm bunları yapınca, kaybettiğiniz yaklaşık 100 MB'ı tamamen geri alamayacaksınız. Çünkü bu kaybın aslında mantıklı bir açıklaması var. <span style="text-decoration: underline;">Haberimizin ikinci sayfasında...</span>


Tüm Konu: Sabit diskiniz aslında kaç GB?

Resimlerle: Verilerinizi bozuk disklerden kurtarın

Kaynak: www.chip.com.tr