samsung marka sata hard disk bad sektör sorunu

cyclops
29-07-2005, 21:46   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

arkadaşlar 80gb lık sata bir hard diskim var
bunda bad sektör vardı ve bunu düzeltemiyordu windows bende kurulumu
yaparken 40 40 ayırdım bunlardan c yi denetledi ve bad sektör olusmus yerleri ve oraya yazılmış bilgileri toparladı felan ama d ye bisey yapamıyor daha dorusu yapmaya calısıyor ama düzenleme bitmiyor.24 saatten fazla bekledim bitmiyor.varmı buna bi caresi olan
birde ben windowsu c ye tekrar kurdugumda oradaki bad sectorleri tekrardan denetletmem gerekir mi?

Eyüp Korkusuz
30-07-2005, 08:56   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,077 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2004

Sistemi kurabildiysen O&O defrag programı ile bad sektörleri düzeltme veya kapatma yapabilirsin. Bu programı bulamazsan sana başka program linkleri verebiliriz...

İyi çalışmalar...

Recep Baltaş
30-07-2005, 14:51   |  #3  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Program güzelmiş dostum sağolasın.bende diskeeper 9 u tavsiye edebilirm ama bu bad sektör düzeltmiyo sadece defrag..

cyclops
31-07-2005, 11:42   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

ya kendimi aptal gibi hissediyorum ama O&O defrag programını indirdim nasıl bad sectörleri bulup kapayabilecegimi bulamadım çünkü programı kurcalayamadan bir iki özelligini kullanmayacalışırken bilgisayar  donup kalıyo direkt nerden bad sectör olayına direkt gecebiliriz bi söyleyebilirmisiniz

Gone
06-08-2005, 11:43   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
346 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Bunu bir örnek üzerinde düsünelim:

Harddisk'in 200.000 Sektörü olsun (evet sayiyi kücük tuttum :-)). Harddisk (HD) fabrikadan cikmadan önce genis capli bir testten gecirilip spesifikasyonlara uyup uymadiklari kontrol edilir. Ve aslinda harddisk üzerinde görününden fazla sektörler vardir (kafadan atiyorum 200.000 sektör yaninda 200 tane "görünmeyen" yedek sektörler bulunur. Eger uygulanan testte bir "Bad Sector"e tespit edilirse bu "Bad Sector" 'Factory Defect List'e (baska bir adi 'Black List') kayit edilir ve yerine yedek bir sektör atanir.

Bad: 11.898 Yedek: 200.001
Bad: 25.111 Yedek: 200.002

Bu listeyi görmek ve degistirmek mümkün degil.

Harddisk kullanilmadan önce fortmatlanir. Bu iki cesit olur:

a) Low-Level (fiziksel)
b) Logical (mantiksal)

Mantiksal format: Bir isletim sistemi kurmadan yada HD'yi bir isletim sisteminde kullanmak istedigimizde HD'yi formatlamamiz (sekillendirmemiz) gerekiyor. Bu islem sirasinda MBR (Master Boot Record), Partition Table ve FAT (File Allocation Table) yazilir, eger HD üzerinde "Bad Sector"ler varsa bunlar FAT'te isaretlenir ve devre disi birakilir. "Black List"te bulunan "Bad sector"lar sinanmaz. Bu "Bad Sector"ler gecici ve kalici olabilir. Gecici olabilir, cünkü FAT'teki bilgiler yanlis olabilir. Bunu tespit edebilmek icin HD'yi fiziksel (Low-Level) formatlamamiz gerekiyor.

Low-Level: Fiziksel formatlamada her bir sektör teker teker incelenir ve eger bir sektör okunamiyorsa bu sektör "Grey Defect List"e kayit edilir:

Bad: 111.458 Yedek: 200.002
Bad: 111.459 Yedek: 200.003

Bu islemden sonra HD'yi tekrar mantiksal formatladigimiz zaman artk gözükmezler. Bu islemi yedek sektörlerin yettigi kadar devam edebiliriz. Peki HD'de toplam 201 "Bad sector" olursa ne olur? Bunun artik bir caresi yok ve sürekli olarak görülürler.

DIKKAT: Eger LOW-LEVEL FORMAT yapmaya düsünüyorsaniz dikkatli olun, cünkü HD'niz tümüyle 'ucabilir' ve garanti kapsami disinda kalabilir. Gerekli araci HD üreticilerin web sayfalarindan bulabilirsiniz.

cyclops
09-08-2005, 20:55   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

ya anladıgım kadarıyla o zaman d sürücüsündeki bozuk yerler için hard diskte ayrılmış yedek kutu kalmamış.tamam bu gayet mantıkla ama ben istiyorrum ki o bozuk kutuları başka yere taşıyamasada genede en azından o kutuların bozuk oldugunu bilsin windows ve oralara bişey yazmasın çünkü mesela c deki büyük bi dosyayı c de çalıştırırken d ye atıyorum onu çünkü c de boş yer kalmıyo ama onu o bad sektörün oldugu yere yazıyo windows ve bi bakıyorum artık dosya çalışmıyor.yani bunun öle basıt bi çözümü olmalıki en azından bozuk yerleri bilsin düzeltmese bile oralara bişi yazmasın ki dosyalar bozulmasın.sonra dosya bi bozuluyo bende c den silmiş oluyorum dosyayı artık c den easy recovary ile kurtar kurtarabilirsen güzelim oyunu veya filmi bi çözüm arkadaşlar.öle bişi söleyin ki onunla tarattıktan sonra windowsun aklı başına gelsin ve birdaha o bozuk byte kutularına bişi yazmasın olamaz mı bu imkansızı mı istiyorum yoksa.gerçi o da sizin için biraz vakit alır ya neyse :)

Gone
09-08-2005, 23:53   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
346 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Sanirim ben tam anlatamadim.....

Diyelim D: sürücüsünü formatliyorsun. Isletim sistemi HD'ni sektör sektör okumaya calisir. Eger bir sektörü okuyamiyorsa o zaman sana bir uyari verir. "Bad sector ....." ve bozuk sektörü FAT'te bozuk olarak isaretler. DOS veya Windows bu sektörün artik bozuk oldugunu bilir ve bu sektöre hic bir kayit yapmaz. Fakat bu zamanla baska sektörlerin bozulmayacagi anlamina gelmez.

Olayi sana söyle anlatayim: Diyelim cok sinirlendin ve calisan PC'ne güzel bir yumruk attin. HD icinde dönen disk ile okuma/yazma kafasi arasindaki mesafe cok az. Örnegin kafa ile disk arasindan insan saci gecmez. Bir sigara dumanin partikeli bile cok kalin kalir. Kafa, disk üzerindeki parmak izine bile takilabilir. Simdi sen yumrugu patlattin, kafa sert bir sekilde disk'in üzerinde carpti. Büyük bir ihtimal kafanin carpmasi ile (bu olaya "HEAD-CRASH" denir) disk üzerinden bir parca veya parcalar kopabilir. Bu parcalar disk üzerine daglir ve baska bozulmalara yol acar. Bu nedenle bozuk sektörler artabilir. Sen diyelim bir dosya'yi kayit ettin. Kayit sirasinda sektör saglam gözüküyordu. Ve olan bundan sonra oldu: Sektör bozuldu.
Bu olay C/D vs. sürücüsüne bagli degil.

Bir HD'nin 20 cm yükseklikten düsmesi, HD'nin bozulmasi icin yeterli!

Daha degisik ve daha fazla ayrintilara girmek istemiyorum.

Fakat burada önemli olan: Bozuk sektörlerin olusmasi ve bunlarin zamanla artmasi senin icin baska bir anlam tasimali: Önemli bilgilerini bu HD'de artik saklama ve kisa zamanda kendine yeni bir HD al.

Emin olmak icin HD üreticileri web sitelerinde HD'yi test etmek icin programlar koyarlar.

DIKKAT: Bazi testler icin HD tümüyle silinir. Bozuk sektörler düzeltilebilir.

Fakat benim anlamadigim birsey var: Senin HD daha yeni sayilabilir. Bozuk sektörler olmamali. Bunu nasil basardin???????

Son Düzenleme: Gone ~ 09 Ağustos 2005 23:57
cyclops
10-08-2005, 00:56   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

ya şimdi formattan sonra fat sisteminde diski şekillendirmeye kalktıgımda zaten diski şekillendiremedi.mfst denedim oda olmadı hızlı fat denedim oda olmadı sonra hızlı nfst denedim o oldu sonra baktım ki c   de sorun var programlar filan yükledikten sonra bozuluyo bende 40 40 ayırdım hala c de sorun var c yi windowstan denetlettim ve düzelttirdim.ama aynı işlemi d için windows yaparken işlem bi türlü bitmiyor.yani aslında söle bişey yaptım kafamca bozuk alanların cok fazla oldugunu düşündüğüm ikinci 40 gb lık bölümü feda ederek ilk 40 gb yi kazandım ve şu an hakkaten ilk 40 da yani c de hiç bir sorun yok
yani acaba biostaki ayarları filna mı yanlış yaptım dicem cünkü bilgisayarı kendim toplayıp kendim kurdum hiç bişey bilmeden neyime güvendiysen acep (herhal cok zekiyim filan die düşündüm) ama zannetmiyorum yani.nasıl bozmayı başardım orasını hiç sorma ben bunu gittigidiyordan ikinci el aldım.nie ilk olarak bed sector varmı die aratmadın dicen o zaman işlemci ve anakartım yoktu o zamanki bilgisayarımda sata girişi yoktu vede.parçaları teker teker toplayım internetten dedim ama işte böle oluncada gelen parçaları test edemedim .aralarında  bu bozuk çıktı.nasıl valla biraz daha yazsam komedilik bi film senaryosu çıkacak herhal.ama tahmin ediyorum ki bunu satanın da bi günahı yok yolda kargo ile gelirken hard diske ne olduysa oldu. :)

cyclops
10-08-2005, 00:57   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

mfst demişim yanlış yazmışım nfst olacaktı

Gone
10-08-2005, 11:05   |  #10  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
346 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Sen o zaman http://www.seagate.com/support/seatools/ 'da ya HD'ni ya "Online"-Test yada "SeaTools Desktop" programini aliyorsun. Ve HD'ni bir kontrol ediyorsun.

veya http://product.samsung.com/cgi-b ... d/b2c_hdd_hutil.jsp 'dan "shdiag" programini aliyorsun ve HD'ni bir gözden geciriyorsun.

Belki problemi bu sekilde cözebiliriz.

Not: nfst'de degil, ntfs olmali ;-)

Son Düzenleme: Gone ~ 10 Ağustos 2005 11:23
cyclops
10-08-2005, 13:17   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

ya sende hemen bu konudaki cahilligimizi vurdun yüzümüze yaw kardeşim.çok saolasın bu arada :-)

cyclops
10-08-2005, 13:34   |  #12  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

iki programıda indirdim kurdum ikiside benim dvdram i görüyö hard diski görmüyo acep du hard disklerin bilgisayara tanıtılması gibi bi zorumluluk varmı neden görmüyo programlar hard diski? donanım ekle kaldırda ise harddisk windows tarafından samsung SP0812C olarak görünüyo .ya ben hangi akla hizmet kendim topladıysam bilgisayarı ha bide açılılşta windowstan önce hard disk için bad statüs back up an replace dio tabi ben bunuda düzeltemedigim için F1 e basıp devam ediyorum acaba şimdi sorunum farklı bişey mi die şüphe etmeye başladım o yüzden yazıyorum bu ayrıntıları.

Gone
11-08-2005, 00:34   |  #13  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
346 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

Ayrintilari yazman iyi oluyor... fakat bu noktada bende takildim (bende S-ATA HD yok).

Evet arkadaslar, simdi yardimlariniza ihtiyacimiz var:

Bir yerden S-ATA HD'leri test eden ve Disk-Image (veya CD-ROM ISO) seklinde bulunan bir program var mi? (sanirim dos altinda s-ata icin sürücüler yüklenmeli)

Veya sifirdan bir "Bootdisk" hazirlanmali... S-ATA Dos sürücünün ismini bir bilsem.....

Bu ara, ana kartin modeli?

cyclops
11-08-2005, 09:07   |  #14  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
174 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005

asus k8n anakartım ya bu dos altında sürücü yüklemek nasıl oluyo ki hard diskin sürücüsü var bide ha pekki bunu satan adam bana bunu nie yollamadı ki?valla yardımcı olabilirse bi arkadaş cok iyi olur.

cuytherock
19-08-2005, 23:54   |  #15  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
19 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Ben de benzer bir problem yaşıyorum. Internetten Seagate ST380817AS model, 80 GB SATA bir disk aldım. Dün geldi ve ve hemen takıp segate'în Disc Wizar programı ile kurdum. 14+66 GB gibi bi ayrım yaptım ve eski HD'mden (10+70) sistemimi DiscWizard ile yeni 14'lük yere kopyaladım. Sonra 70lik yerdeki 40 GB kadar dosyayı yeni SATA'nın 66 GB'lık yerine Disc Wizard kullanmadan kopyalamaya başladım. Bir süre sonra baktığımda alet kitlenmiş, daha doğrusu kopyalama esnasında bir yerde takılmış, SATA "takırt takırt" ses çıkartarak veri yazmaya çalışıyordu. Kopyalamayı durdurup restart attım.

Sonrasında 2 HD'de de sistem olduğundan bi SATA'dan bi IDE'den boot edip kopyalamaya kaldığım yerden devam etmek istedim ancak SATA sürekli sorun çıkardı (SATA'dan boot edilince veri okumada sorun olduğundan bi de IDE'den boot ederek denedim). Herhangi bir dosyayı okurken gene takılıyor, işlem yaptırmıyordu. Scan Disc deyip açılışta kontrol etmeye çalıştım, aşağı yukarı 1 saat scan etti. Ama ne zaman açılsa 2 dk kullandıktan sonra sürekli takılmaya başlıyordu. Bu takılma IDE'den boot ettiğimde pek olmuyordu zira Boot IDE'den olduğundan SATA'dan bir veri almadığım sürece hiç bi sorun yoktu.

Bu süreçte IDE'den boot ettiğimde restart yapıp tekrar IDE ile BOOT ederken mutlaka bu ikinci seferde SATA yongasının bios'u SATA diskimi görmüyor ve windows da açılmayıp kitleniyordu. Bu durumda bilgisayarı kapatıyor, SATA kablosunu çıkartıp IDE'den tek başına açıyor, sonra gene kapatıp SATA kablosunu tekrar takıp gene IDE'den boot ettiğimde anca SATA'yı görüyr ve Windows sorunsuz açılıyordu.

Biraz karışık anlatıyorum belki. En sonunda SATA'den boot edip açılışta scan disk yaptığımda BAD SECTOR raporunu gördüm. Uzun lafın kısası fiziksel hiç bir işlem yapmadığım halde (yani düşürme ya da çarpma) o yarım kalan kopyalama işlemim ile SATA'da BAD SECTOR çıkmış oldu.

Şimdi ben ne yapabilirim? Bu bad sectorler geçici midir? Yani Low Level format ile bunlar düzelir mi? Ya da bu badsectorlerin devamı gelir mi? Bu d,ski bilerek aldım, 1 - 1,5 ay sonra elime para geçerse gene aynısından alıp RAID kurmayı planlıyordum. Bu Bad Sector'ler RAID kurulumunu ve tabi Raid'de veri güvenliğini nasıl etkiler?!?

Biraz uzun ve karışık anlatıp çok sordum. Ama durum cidden sinir bozucu. Bu akşam (Cuma akşamı) biraz geç vakitte Bad Sector bilgisini gördüğümden teknik servisi falan arayamadım. Pazartesiye kaldı. Ama gene de bu konuda fikri olan kimse var mı?

selami5151
28-05-2006, 20:24   |  #16  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2005
TBCMagic
Bunu bir örnek üzerinde düsünelim:

Harddisk'in 200.000 Sektörü olsun (evet sayiyi kücük tuttum :-)). Harddisk (HD) fabrikadan cikmadan önce genis capli bir testten gecirilip spesifikasyonlara uyup uymadiklari kontrol edilir. Ve aslinda harddisk üzerinde görününden fazla sektörler vardir (kafadan atiyorum 200.000 sektör yaninda 200 tane "görünmeyen" yedek sektörler bulunur. Eger uygulanan testte bir "Bad Sector"e tespit edilirse bu "Bad Sector" 'Factory Defect List'e (baska bir adi 'Black List') kayit edilir ve yerine yedek bir sektör atanir.

Bad: 11.898 Yedek: 200.001
Bad: 25.111 Yedek: 200.002

Bu listeyi görmek ve degistirmek mümkün degil.

Harddisk kullanilmadan önce fortmatlanir. Bu iki cesit olur:

a) Low-Level (fiziksel)
b) Logical (mantiksal)

Mantiksal format: Bir isletim sistemi kurmadan yada HD'yi bir isletim sisteminde kullanmak istedigimizde HD'yi formatlamamiz (sekillendirmemiz) gerekiyor. Bu islem sirasinda MBR (Master Boot Record), Partition Table ve FAT (File Allocation Table) yazilir, eger HD üzerinde "Bad Sector"ler varsa bunlar FAT'te isaretlenir ve devre disi birakilir. "Black List"te bulunan "Bad sector"lar sinanmaz. Bu "Bad Sector"ler gecici ve kalici olabilir. Gecici olabilir, cünkü FAT'teki bilgiler yanlis olabilir. Bunu tespit edebilmek icin HD'yi fiziksel (Low-Level) formatlamamiz gerekiyor.

Low-Level: Fiziksel formatlamada her bir sektör teker teker incelenir ve eger bir sektör okunamiyorsa bu sektör "Grey Defect List"e kayit edilir:

Bad: 111.458 Yedek: 200.002
Bad: 111.459 Yedek: 200.003

Bu islemden sonra HD'yi tekrar mantiksal formatladigimiz zaman artk gözükmezler. Bu islemi yedek sektörlerin yettigi kadar devam edebiliriz. Peki HD'de toplam 201 "Bad sector" olursa ne olur? Bunun artik bir caresi yok ve sürekli olarak görülürler.

DIKKAT: Eger LOW-LEVEL FORMAT yapmaya düsünüyorsaniz dikkatli olun, cünkü HD'niz tümüyle 'ucabilir' ve garanti kapsami disinda kalabilir. Gerekli araci HD üreticilerin web sayfalarindan bulabilirsiniz.

tosun726
07-09-2006, 09:03   |  #17  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
cyclops
arkadaşlar 80gb lık sata bir hard diskim var
bunda bad sektör vardı ve bunu düzeltemiyordu windows bende kurulumu
yaparken 40 40 ayırdım bunlardan c yi denetledi ve bad sektör olusmus yerleri ve oraya yazılmış bilgileri toparladı felan ama d ye bisey yapamıyor daha dorusu yapmaya calısıyor ama düzenleme bitmiyor.24 saatten fazla bekledim bitmiyor.varmı buna bi caresi olan
birde ben windowsu c ye tekrar kurdugumda oradaki bad sectorleri tekrardan denetletmem gerekir mi?