SAR Nedir?

ayhankaraman
03-04-2010, 05:02   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
26 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2009

SAR Nedir?
Cep telefonunuz radyo vericisi ve alıcısıdır. AB konseyi tarafından tavsiye edilen, radyo frekansı (RF) enerjisine maruz kalma limitlerini aşmayacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bu limitler, ayrıntılı yönetmeliklerin bir parçasıdır ve genel nüfus için izin verilen RF enerjisi seviyelerini belirler. Bu yönetmelikler, bağımsız bilimsel çalışmaların periyodik ve detaylı değerlendirilmesi sonucunda geliştirilmiştir. Bu limitler, yaş ve sağlık durumundan bağımsız olarak tüm insanların güvenliğini garantiye almak üzere önemli bir güvenlik marjı içerir.

Cep telefonları için maruz kalma standartları, SAR (Specific Absorption Rate)(Özgül Emilme Oranı) olarak bilinen bir ölçüm birimi kullanır. AB Konseyi tarafından tavsiye edilen SAR limiti 2.0W / Kg''dır. (*)

SAR testleri, telefonun, tüm test edilen frekans bantlarında izin verilen en yüksek güç seviyesini yaydığı standart çalışma koşullarında yürütülmüştür. SAR, izin verilen en yüksek güç seviyesinde belirlenmekle birlikte, telefonun çalışma sırasındaki gerçek SAR seviyesi, maksimum değerin çok altında olabilir. Bunun nedeni, telefonun, sadece şebekeye ulaşmak için gerekli olan gücü kullanması için, farklı güç seviyelerinde çalışmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Genelde, bir baz istasyonuna yakınlaştıkça, telefonun güç çıkışı düşer.

Yeni bir telefon modelinin, satışa sunulmadan önce, Avrupa R&TTE Yönetmeliğe uygun olduğu gösterilmelidir. Bu yönetmelik, ana gerekliliklerinden biri olarak, kullanıcının ve diğer kişilerin sağlığının ve güvenliğinin korunmasını içerir.

(*) Toplum tarafından kullanılan cep telefonları için SAR limiti, on (10) gram vücut dokusu üzerinden ortalama 2.0 watt/kilogram (W / Kg)''dır. Bu limit, toplum için ek koruma sağlamak ve ölçümlerdeki farklılıkları hesaba katmak için, önemli bir güvenlik marjı içerir. SAR değerleri, ulusal bildirim gerekliliklerine ve şebeke bandına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynak

zrgnlr04
03-04-2010, 06:14   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
977 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

SAR nedir?
https://www.chip.com.tr/konu/Cepl ... -nedir_12279_5.html
https://www.chip.com.tr/konu/cep- ... -yayiyor_16125.html
https://www.chip.com.tr/galeri/c ... on-olcumu_1336.html
https://www.chip.com.tr/konu/Popu ... testinde_12279.html
https://www.chip.com.tr/konu/Cepl ... fonlar_12279_2.html
https://www.chip.com.tr/konu/Cep- ... apiyor-mu_8221.html
https://www.chip.com.tr/konu/Mult ... -Radyasyon_681.html
https://www.chip.com.tr/konu/Portatif-MikroDalga-Firin_192.html
https://www.chip.com.tr/forum/60. ... ilendi_t141504.html
https://www.chip.com.tr/forum/cin ... kenler_t137965.html
https://www.chip.com.tr/forum/Pop ... stinde_t102516.html
pc lerin SAR değeri kaçtır?
https://www.chip.com.tr/forum/pc- ... -kactir_t74818.html
CEP TELEFONLARI SAR DEĞERLERİ,
Vücudun 1 kg’ının sıcaklığını 1° C yükselten elektromanyetik enerji miktarı. ICNIRP: SAR= 4 Watt/kg. Bu değerin 10’da 1’i meslekleri gereği elektromanyetik alanlara maruz kalanlar için (0.4 W/kg), 50'de 1'i ise genel halk maruziyeti için  (0.08 W/kg) limit değeri kabul edilmiştir.
SAR insan için ölçülmez. Laboratuvarlarda fantom modellemesi ya da bilgisayar modellemesi ile dokunun birim kütlesinin soğurduğu enerji bulunur.
RF için SAR’ın zarar oluşturan biyolojik etki dozu 1 – 4 W / kg’dır. IEEE, ANSI, NCRP ve IRPA tüm vücut için SAR’ı 4 W/kg kabul etmiştir.
SAR = 0.4 W / kg (meslekleri gereği maruz kalanlar için)
SAR = 0.08 W / kg (genel halk için)
Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1996 yılından beri yürütülen Elektromanyetik Alan Projesinde (WHO-EMF Project) cep telefonu SAR değerleri için üst sınıra (0.08 W/kg) yakın olan 0.1 W/kg SAR değeri önerilmektedir. Bu değerin üzerindeki cep telefonlarının kullanılmaması tercih edilmelidir.
http://www.gnrk.gazi.edu.tr/sar.htm
http://www.sarvalues.com/eu-complete.html

Son Düzenleme: zrgnlr04 ~ 03 Nisan 2010 06:40