sata ve ncq nasıl anlaşılır

merve06
20-01-2008, 17:41   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
114 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

harddiskin sata 1de mi 2de mi çalıştığını ve ncq devrede mi değil mi bunu işletim sistemi üzerinden nasıl anlarız veya hangi programla anlarız

BOOMFUNKMCS
20-01-2008, 17:54   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
3,373 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

bilgisayarım/özellikler/donanım sekmesinden/aygıt yöneticisini tıkla.açılan donanım listesinden harddiskin ismini bul daha sonra bu ismi arama motorlarında arattır.karşına üretici firma ve harddiskin hakkında detaylı bilgiler çıkacak.

merve06
20-01-2008, 18:23   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
114 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2007

çalıştığı sisteme kurduğumuzda, harddisk için detaylı bilgi alabileceğim bir program var mı bunu öğrenmek istiyorum... yoksa dediğin gibi yapınca hdd nin özelliklerini üretici sitesinde gördüğünde nerden bileceksinki kullandığın sistemde desteklediği özelliklerde çalışıp çalışmadığını... değil mi..

BOOMFUNKMCS
20-01-2008, 18:29   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
3,373 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2006

araştırdığım kadarıyla,"NCQ (Native Command Queueing): İngilizce kelimelerinin kısaltması olan NCQ Türkçe'de "Dahili Komut Sıralama" olarak geçer. 2003 yılında ortaya çıkmıştır. Sabit diskin, aldığı komutları -okuyucu kafanın durumuna göre- en yakınında kayıtlı olandan en uzaktakine doğru bir öncelik sırasına yerleştirebilme teknolojisine verilen addır.


Intel, 915 ve 925 yonga setleriyle birlikte yeni bir kaç teknolojiyi öne çıkardı. Bunlardan birisi NCQ, yani Native Command Queuing. NCQ, eskiden beri SCSI disklerde bulunan TCQ (Tagged Command Queuing) teknolojisine benziyor. Burada amaç, diske verilen okuma emirlerini en optimize şekilde sıraya sokarak, okuma kafasının hareketini, erişim ve arama için geçen süreleri azaltmak.

Peki nedir bu NCQ? NCQ'yu anlamak için basit bir asansör senaryosu çizelim. Otelimizin lobisinde bekleyen asansöre 3 kişi bindi diyelim. İlk binen 9. katın düğmesine bastı, ikinci binen 3. kat düğmesine bastı, üçüncü kişiyse 5. kat düğmesine bastı. Bu durumda, eğer asansör önce direkt 9. kata çıkar, ilk kişiyi indirir, sonra direkt olarak 3. kata iner ve ikinci kişiyi indirir, sonra da 5. kata çıkıp son kişiyi indirirse, inanılmaz zaman ve enerji kaybı yaşanmış olur. İlginçtir ki günümüzün diskleri aynı bu asansörün mantığıyla çalışmaktalar. Oysa akıllı bir asansör sistemi, bu üç kişiyi de tek seferde inecekleri katlarda bırakabilir, zemin kattan yola çıkıp 3, 5 ve 9 katlarda durarak herkesi istediği katta indirebilir. İşte NCQ sisteminin de yaptığı bu, birbiri ardına verilen komutları inceleyip, en optimize şekilde işlenecek şekilde tekrar sıralamak. Mesela diskin kafası merkeze yakın durumdayken, önce en dış kenardaki A verisini, sonra orta bölümdeki B verisini okumak isterseniz, disk A'ya doğru ilerlerken kafanın zaten B'nin üzerinden geçeceğini farkediyor ve A'ya giderkern arada B'yi okuyuveriyor. Sonuç sadece artan disk performansı değil, aynı zamanda azalan kafa hareketi nedeniyle azalan gürültü, azalan ısınma ve artan dayanıklılık. Dolayısıyla NCQ, tamamiyle kazanç sağlayan bir teknoloji.

NCQ'nun performans artışlarını ev kullanıcılarının sistemlerinde değil, daha çok sunucu sistemlerde göstereceği iddia edilse de, konunun henüz çok yeni olması ve yeterli test araçlarının olmaması incelikli testler yapmayı şimdilik olanaksız kılıyor. Yapılan ilk testlerde NCQ ile donanılmış 7200rpm disklerin, Western Digital'in 10000rpm'lik ünlü Raptor serisi disklerin üstünde performans sağladıkları görülmekte, ama bu iki disk serisi farklı veri yoğunluklarında kayıt plakları kullandıkları için bu karşılaştırmaların ne derece sağlıklı olduğu tartışmalı.

NCQ sistemini kullanabilmek için öncelikle diskinizin NCQ destekli olması gerekiyor. İkinci olarak, SATA kontrolcünüzün NCQ destekli olması gerekiyor. Intel ICH6R ve RW dışındaki SATA kontrolcüler arasında şimdilik sadece Silicon Image Sil 3124'de NCQ desteği bulunuyor. Ayrıca NVIDIA nForce 4 serisi de NCQ destekliyor. Üçüncü olarak, eğer Intel yonga seti kullanıyorsanız disk kontrolcüsü tipinizi BIOS'dan AHCI (Advanced Host Controller Interface) olarak ayarlamanız ve Intel Application Accelerator 4 sürücüsünü yüklemeniz gerekiyor. NVIDIA için BIOS ayarı gerekli değil ama NVIDIA SW IDE sürücüsünü kurmanız şart. Bu 3 şartı karşıladığınızda sisteminiz NCQ destekli olacaktır. NCQ desteğinin aktif olup olmadığını, Intel Application Accelerator'un içinden kontrol edebiliyorsunuz.""wikipedia"

görsel anlatım için: http://www.seagate.com/specials/sata/SATA_page.html

Son Düzenleme: BOOMFUNKMCS ~ 20 Ocak 2008 18:31
blackhawkmilan31
21-01-2008, 10:52   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Biosta Sata mode karşısında AHCI olmalı diye biliyorum.Sata 1 modunu falan öğrenmek için ise en basiti jumper ayarları.Ayrıca zaten SATA 1 lerde NCQ teknolojisi yok.NCQ aktif olarak çalışıyorsa kesinlikle SATA 2 modundadır

Son Düzenleme: blackhawkmilan31 ~ 21 Ocak 2008 10:55
Borga-x
21-01-2008, 10:58   |  #6  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

NCQ destegının aktıf olup olmadıgını everest programından öğrenebılırsın. AHCI modu devreye sokman ve Vısta kurarken RAID suruculerını (ıntelde) kurman(nvıdıa chıpsette sadece wındowsta ıken IDE suruculerı yukleyerek) gerekir. Bundan sonra Vıstayı kurman gerekir. Bu şekilde NCQ'yu aktıf hale getırebılırsın.

justen
20-09-2008, 15:48   |  #7  
justen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
163 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

NCQ destegının aktıf olup olmadıgını everest programından öğrenebılırsın. AHCI modu devreye sokman ve Vısta kurarken RAID suruculerını (ıntelde) kurman(nvıdıa chıpsette sadece wındowsta ıken IDE suruculerı yukleyerek) gerekir. Bundan sonra Vıstayı kurman gerekir. Bu şekilde NCQ'yu aktıf hale getırebılırsın.
                   teşekkürler