Sata yı tanıtamıyorum

HPQ-User
07-06-2008, 18:01   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 28
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

 

musener sormuş:
Mevcut olan 40 gb lık hardiskimin yanına 250 gb lık satayı bağlamak istiyorum. Ancak ne birincil olarak ne de ikincil olarak bilgisayar görmüyor satayı. Satayı tek başına taktığımda "not proper device" gibilerinden yazılar çıkıyo, ve bios a baktığımda da sata harddisk gözükmüyo.
Satayı 40 gb lığın yanına taktığımda "hardware initiate failed" diyor ve (g) ye basarak devam edin uyarısı veriyor. Bu durumda biosa girdiğimde sadece 40 lık gözüküyor.

Anakartın üzerinde sata1 ve sata2 girişleri var. Bütün kombinasyonları denedim diyebilirim ve beceremedim bir türlü.

İnternette de sabahtan beri araştırıyorum. Gördüm ki birçok kişi de bu satalar problem olmuş. Ama benim durumumdaki kimse çözümünü ya bulamamış ya da bulsa bile geri bildirmemişler.

Forumlarda birkaç nokta üzerinde durulmuş. Bios ta sata ile ilgili ayar yapılması gerektiği, bios un upgrade edilmesi gerektiği veya kablolarda bi problem olduğu konuşulmuş. Kabloların bozuk olmadığına eminim çünkü ben bu satayı başka bir bilgisayarda 60 lık hdd yanında ikincil olarak kullandım. Bu bilgisayarda aynı şekilde kullanamıyorum ne yazık ki. Muhtemelen sorun bios ile ilgili ama çözemiyorum.

Ayrıca 40 lık ile satayı bağlayıp bilgisayarı (g) tuşuna basarak açtığımda bilgisayar baya bi geç açılıyo ve de aygıt yöneticisinde via raid controller bölümünde problem var gözüküyo. Bu sorunu da anakartın cd sini takıp raid controller driverini yükleyerek gidermeye çalıştım ama olmadı.

Sonuç olarak satayı tanıtamadım bir türlü ve yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
Asus via PT800/P4X533 series anakart
P4 2.4 GHZ İşlemci
1 Gb DDR Ram
40 gb samsung hdd+ 250 gb seagate sata

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

Recep Baltaş
07-06-2008, 18:11   |  #2  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Anakartınza ait BIOS güncellemesi varsa yapın. Ayrıca bana BIS'taki bütün SATA ayarlarını ve hangi konumda olduklarını yazar mısınız?

musener87
07-06-2008, 18:31   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

BIOS güncellemesini de denemiştim ama güncel bi sürüm yokmuş.

BIOS ta sata ile ilgili gördüğüm tek yer şurasıydı:
Advanced--->Chipset--->Southbridge VT8237 Configuration

Burda da Onboard serial-Ata boot ROM seçeneği ENABLED olarak duruyordu. Bunun dışında başka bi ayar göremedim.

Ayrıca forumlarda bios ta ayarların onboard device configuration bölümünde olabileceğini söylediklerini görmüştüm ama orda işe yarar bişi yok sanki.

Recep Baltaş
07-06-2008, 19:14   |  #4  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Anakartınız Asus A8V sanırım. O anakarttaki SATA kontrolcüsü ayrı bir kontrolcü olduğu için sorunlu olablir.

Düzenleme:

Pardon, şimdi aklıma geldi. Aldığınız disk SATA II. Anakartta ise SATA I var. Jumper'ı SATA I'e alın. Sorun çözülürse geri bildirim yapın. Malum zaten siz de geri bildirm yapmayanları eleştirmişisiniz. Siz bari geri bildirim yapın da öğrenelim.

Alın size bir de bonus benden:

Sağdaki beyaz Jumper2ı HDD'nin üzerinde yazdığına göre SATA I olarak ayarlayacaksınız.

musener87
07-06-2008, 19:40   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

anakartımın modeli tam yazdığım gibidir.

harddiskim de sata zaten. bu durumda söylediğiniz jumper ayarlarına gerek yok herhalde.

Recep Baltaş
07-06-2008, 20:29   |  #6  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Ben anlatamıyorum galiba. SATA Hard Disk'lerde de Jumper vardır. Sizin diskiniz Jumper'ı da SATA II konumunda. Bunu SATA I olarak yarlayacaksınız.

Neden ısrar ediyorsunuz ki? Üstelik cevabımı dikkatli okuyup resme de dikkatli baksaydınız ben de bu yazıyı terkar yazıp zaman kaybetmiş olmazdım. Resimdeki Sabit Disk'te SATA zaten.

Sanırım sizin önce SATA Disk'leri tanımanız gerekiyor.

musener87
07-06-2008, 21:30   |  #7  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2008

Merak etmeyin resminizdeki diskin sata olduğunu, sata dsiklerin üstünde de jumper ayar yeri olduğunu biliyorum ve resminize de dikkatli bakmıştım. Önerilerinizi neden uygulamadığımı söyliyeyim.  Forumlarda(her yerde), jumper ayarının sata II yi sata I destekli anakartlarda çalıştırmak için  yapılır dediklerini görmüştüm. Sizin de, benim elimde sata II harddisk olduğu kabulunu yapmış olduğunuzu (yanlış anlamadıysam) görmem jumperin benim için geçerli olmadığını düşünmeme sebep oldu. Şunu hala anlamadım ki benim elimdeki    diskin Sata II olduğunu nereden çıkardınız?

Sonuç olarak jumperi dediğiniz konuma getirdim ve sorunsuz çalıştı. Benim için zaman harcadığınız için teşekkür ederim. Kolay gelsin.  

Recep Baltaş
08-06-2008, 01:07   |  #8  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Elinizdeki diskin SATA II olduğunu anlmak benim tam 8 senemi aldı. Evet, kusura bakmayın biraz ofensiv yaklaşmış olabilirim ama LEVEL Donanım Editörü olarak burada tecrübemi konuşturduğumu söylemeliyim.

Elinizdeki disk SATA II çünkü sorun yaşıyorsunuz.(Çünkü anakartınız SATAI)
Elinizdeki disk SATA II çünkü yeni almışsınız.
Elinizdeki disk SATA II çünkü 250 GB.

Evet tek başına bu ihtimaller boş ama hepsini birleştirnce elinizdeki diskin SATA II olduğunu anlamak sekiz yıldır PC sektöründe olan ve başından binlerce problem geçmiş olan benim için pek zor değil. Özellikle kullandığınız anakartı bile biliyorum.

Ayrıca anakartınızda SATAI ve SATAII girişleri var dediğiniz girişler de SATA numaralarını belirtiyor, teknolojilerini değil. yani port I port II gibi ;)

Ayrıca siz kendiniz demişsiniz "jumper ayarının sata II yi sata I destekli anakartlarda çalıştırmak için" ama nedense anakartınız SATAI olduğu halde Jumper'ı değiştirmemişsiniz. Sizi yanıltanın da yukarıda belirttiğim Port olayı olduğunu düşünüyorum.

Sonuç olarak CHIP Online'ın sözüm ona her gün mantar gibi türeyen "forum"lara benzemediğin görmüşsünüzdür.

Sizn için zaman harcıyoruz çünkü sizler bizi var edenlersiniz. Okuyucularımız sizlersiniz.

Biz teşekkür ederiz.

CHIP Online Uzmanına Sorun gururla sundu!

ANADOLU
08-06-2008, 01:34   |  #9  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
249 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

Bir saniye diyerek araya girmek istemiyordum, ayrıca oldukça kelime bütünlüğü içerisinde geçen yukarıdaki konuşma metinleri aslında musener87
arkadaşımızın yazdıkları doğru olduğunu kabul etsek bile

"Sonuç olarak jumperi dediğiniz konuma getirdim ve sorunsuz çalıştı. Benim için zaman harcadığınız için teşekkür ederim. Kolay gelsin."

diyerek bitirdiği cümlesi zaten olayın çözümüdür bu jumper ( hatam varsa lütfen düzeltin ) sadece sata2 desteği olan hardisklerde vardır.

Aslında olayın 250 gb olmasından ziyade ( hadi sata1 disklerde 250 gb çıkmış olsun biz bilmeyelim.

veya Asus via PT800/P4X533 anakartın sadece sata2 ( kesinlikle sata1 e destek veriyor ) desteklediğinide düşürsek.


"Sonuç olarak jumperi dediğiniz konuma getirdim ve sorunsuz çalıştı. Benim için zaman harcadığınız için teşekkür ederim. Kolay gelsin."  cümlesi olayın çözümüdür diye düşüyorum.

Teşekkür Ederim.

Recep Baltaş
08-06-2008, 03:14   |  #10  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Yanlışlarınız var düzeltiyorum:

"bu jumper ( hatam varsa lütfen düzeltin ) sadece sata2 desteği olan hardisklerde vardır. "

Bu "jumper" IDE disklerde de vadır. O da Master Slave ve Cable Select ayarını görür.

İkinci yanlışınız:

"veya Asus via PT800/P4X533 anakartın sadece sata2 ( kesinlikle sata1 e destek veriyor ) desteklediğinide düşürsek."

Asus A8V anakart sadece SATAII değil, SATAI desteğine sahiptir. SATA II desteği yoktur. Sorun da burada meydana gelmiştir.

İyi çalışmalar.

ANADOLU
08-06-2008, 10:44   |  #11  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
249 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007
Recep Baltaş
Yanlışlarınız var düzeltiyorum:

İkinci yanlışınız:

"veya Asus via PT800/P4X533 anakartın sadece sata2 ( kesinlikle sata1 e destek veriyor ) desteklediğinide düşürsek."

Burada bende aynı şeyi söyledim.
Velev ki, farz edelim ki manasında kullanştım. Parantez içinde Sata1 olduğunu söylemiştim.

Cümleyi kurmamdan kaynaklanan bir hata dolu sanırım

Recep Baltaş
08-06-2008, 15:03   |  #12  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Kusura bakmayın ben o kısmı yanlış anlamışım.

jordanabi
23-06-2008, 04:39   |  #13  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2008

Sayın Recep Baltaş Hocam,

benzer bir sorunu çözmeme yardım ettiniz çok sağolun.

ama bir başka soru aklıma geldi. benimde bir Asus A8V anakartım var.

yeni satın almış olduğum Seagate 160GB Sata2 diski jumper ile

sata 1 yapınca kullanabiliyorum artık ama Sata2'nin hızlı 300lük

veri transferini kaybetmiş oluyoruz degil mi?

yani 150'ye düştü doğal olarak öyle mi?

Recep Baltaş
29-06-2008, 01:12   |  #14  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 7
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Hayır. Neden derseniz SATA 2 o hızı teoride sağlar :D. Bu bir pazarlama taktiğidir. Pratikte o hıza zaten ulaşamaz sabit diskler. İçiniz rahat olsun :D.

SATA I de olsa II de olsa hız değişmez :D.

hayta1975
18-12-2008, 19:38   |  #15  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

p4 v88 asrock anakartım ve seagete 120 gb lık bir adet sata harddiskim var fakat bir türlü harddiski tanıtamadım bios ayarlarındanda bişey bulamadım.bu harddiski nasıl tanıtabilirim lütfen bir yol gösterin  harddisk seagate :s/n 5ls09wz7 model: ST  3120813AS

ilginch
18-12-2008, 19:48   |  #16  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,637 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

sata dvd yazıcı almıştım.
sorunu bir türlü çözememiştim. başka bir sata dwd denedim, kablo değiştirdim, bios uptade yaptım, fakat olmadı.servise götürdüm, 3 kişi baktı, olmadı..
geri verdim satayı, onun yerine ide aldım.bir sorun çıkmadı.
siz de geri verebiliyorsanız verin, yerine sata alın..

SuSKuN PReNs
14-01-2009, 11:49   |  #17  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Sayın recep hocam benimde bi sorunum var

Elimde arkadasımdan aldıgım bir sata hdd var ama görmüyo...

bıosda gözüken bir hdd neden bilgisayar acıldıgında görmüyo...

anakartım P5GC-MX/1333  SATA 2 destegi olan bir anakart olmasına regmen direk taktıgımda görmüyor
sata ise
model : HD501LJ
hdd p/n : HD501LJ/TKY

şimdiden tşk ederim...

Son Düzenleme: SuSKuN PReNs ~ 14 Ocak 2009 11:53
_cypher_
14-01-2009, 12:19   |  #18  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,389 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009
SuSKuN PReNs
Sayın recep hocam benimde bi sorunum var

Elimde arkadasımdan aldıgım bir sata hdd var ama görmüyo...

bıosda gözüken bir hdd neden bilgisayar acıldıgında görmüyo...

anakartım P5GC-MX/1333  SATA 2 destegi olan bir anakart olmasına regmen direk taktıgımda görmüyor
sata ise
model : HD501LJ
hdd p/n : HD501LJ/TKY

şimdiden tşk ederim...

wwindows sata surucusunu yuklmen lsm gormesi için yine gormezse sata suruuculeri entegrelii bi cd den format at kokten cozum

SuSKuN PReNs
14-01-2009, 12:23   |  #19  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Peki sata sürücüsünü nasıl yüklerim...:S

OsMaNaX
14-01-2009, 12:53   |  #20  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007

selam önce biostan satalara bakın enabled olduğuna emin olun daha sonra raidi yüklemeniz gerekli eğer raid sürücüsünü yüklemezseniz sata hdd i bilgisayar görmez.sata raid driverinizi anakart cdnizden yükleyebilirsiniz

SuSKuN PReNs
14-01-2009, 13:04   |  #21  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2009

Arkadaslar kafayı yiyecem valla aygıt yöneticisinde gözüküyo sorunsuz bi şekilde
bıosta gözüküyo sürücüyüde yükledim bilgisayarımı actıgım zaman gözükmüyo...

OsMaNaX
14-01-2009, 13:09   |  #22  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007
SuSKuN PReNs
Arkadaslar kafayı yiyecem valla aygıt yöneticisinde gözüküyo sorunsuz bi şekilde
bıosta gözüküyo sürücüyüde yükledim bilgisayarımı actıgım zaman gözükmüyo...
bilgisayarıma sağ tuş tıkla yönete gir orda disk yönetimi var ona gir orda aşağıda eğer hddini görüyorsa yeni aldığını sağ tuş tıkla yeni bölüm oluştur yap ileri ileri de biçimlendirir ondan sonra sürücü olarak görebilirsin yeni hddini