schengen uyumlu türk pasaportu geliyor

samet61
10-03-2016, 14:36   |  #1  
samet61 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 25
243 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2015

ab ile vizelerin kalkması olasılığının gerçekleşmesi durumunda pasaportların değiştirilerek schengen uyumlu hale getirilmesidir.

--- haber metni ---

dışişleri bakan yardımcısı naci koru, pasaportların tekrar değiştirilerek ab'ye uyumlu yüksek güvenlekli pasaportlar için yakında ihaleye çıkılacağını belirtti.

sözcü’nün haberine göre türkiye, ab ile yaptığı proje kapsamında schengen uyumlu yeni pasaportlar için yakında ihaleye çıkacak. dışişleri bakan yardımcısı naci koru, yeni pasaportu, “çipi kendi içinde olan, içinde parmak izi ve diğer bilgilerin yer aldığı pasaport” olarak ifade etti. koru pasaportların kısa süre önce değiştiğinin hatırlatılması üzerine de “o pasaportlar 5 sene önceki güvenlik sistemine göre hazırlanmıştı. güvenlikle ilgili, sadece avrupa’da değil, tüm dünyada çok daha üst standartlar geldi. yeni pasaportlarımız ile bazı avrupa birliği üyelerinden ile daha yüksek güvenlik standartlı pasaportlara sahip olacağız” diye konuştu.

--- haber metni ---


…ter.com&utm_campaign=buffer

şuan türkiye'de pasaport sahibi ortalama 8 milyon kişi var. şuanki pasaport ücretleri:

6 ay - 199.20 tl
1 yıl - 251.00 tl
2 yıl - 354.30 tl
3 yıl - 466.50 tl
4 - 10 yıl - 621.60 tl

schengen vize ücreti ortalama 100€ desek, onu da yuvarlak hesap 300 lira desek, devlet pasaport ücretlerine bunun yarısını yansıtsa; ki bu yansıtmayı "ne var canım artık vize yok tekrar tekrar bu ücreti vermeyeceksiniz" diye savunsa devletin bu işten ortalama kişi başı kazancı 150 tl olur.

en düşük pasaport ücreti 200 tl + 150 tl ile kişi başına yeni pasaport maliyeti ortalama 350 tl olabilir.

ücretlendirme yeni pasaport ücreti değil de yenileme ücreti üzerinden desek, 6 aylık için 100 lira yenileme + 150 lira schengen itelemesi ile kişi maşı maliyet 250 tl; toplam devletin bu işten kazancı 2 milyar tl. he devlet schengen ücreti falan almaz diyen varsa da yaşadığı ülkeyi tanıyamamış demektir. yurtdışına çıkarken her çıkışta haraç ödüyoruz yahu, bunu mu ücrete eklemeyecekler allah aşkına?

8 milyon pasaport sahibi için de toplamda 2.8 milyar tl devletin bu işten kazancı olabilir. ihaleyi de artık kim alır orasını allah bilir!

vizeler kalkıyor diye o kadar da çok sevinmemek lazım yani. şuan elinde 4-10 yıllık pasaport olan ve bunu yeni alan birisi hazirandan sonra pasaportunu yenileyecek mecburen.