Ses sorunu

simeli
12-04-2014, 12:09   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Merhaba Arkadaşlar,

Durum biraz karışık. Bilgisayara format atıp, dvd deki müzik klasörümü yeniden yükledikten sonra,media player'daki bazı parçaları çalarken tuhaflık hissettim. Şöyle ki,

1.Rastgele çaldığım ilk parçada,sözün kısık ve derinden ve biraz da yankılı gibi geldiğini hissettim. Oysa daha önce kesinlikle söz daha düşük değildi.

2.Diğer bazı parçalar ise normal gibi.

3. Youtube'da bir parçayı çaldığımda ,parça cırtlak gibi çaldı. Hiçbir ayar değişikliği yapmadan ,aynı parçayı aynı linkten tekrar çalınca ,bu defa çok daha temiz ve normal çaldı.

Bütün bunların ses sürücüsünün düzgün yüklenip yüklenmediğinden kaynaklandığını anlamak için ,ses sürücüsünü kaldırıp yeniden yükledim.Sonuç değişmedi. Yani ,yine aynı parçalarda söz belirgin bir şekilde düşük ve kısık. Bu arada media player'ın tüm ekolayzır ayarları default ve hatta ekolayzır kapalı. Sanırım ,asus'un ses yazılım olan "via HD audio" nun tüm ayarları da kapalı.

DVD deki bütün parçaları dinlemedim ama, seçtiğim bazı parçalardaki bu söz kısıklığı neden olabilir ?

Ayrıca önceki formatlardan sonra,masaüstünde "HD via deck" kısayolu oluşmuyordu. Bu format sonrası bu kısayol nasıl oluştu. Zira ses sürücüsünü herzamanki gibi cd'sinden yükledim.

Bir de ses sürücüsünü yeniden yüklemeden önce silmek isterken,yanlış yol mu takip ettim bilmiyorum. Aygıt yöneticisindeki ses denetleyicisi altındaki 5 adet maddeyi , özellikler kaldır vasıtasıyla silmiştim. Bu silmeden sonra ne olduysa oldu. Bilgisayar açılmadı.Ancak güvenli modda sistem geri yükleme yaparak eski haline getirebildim.

Kısaca derdim şu :

1.Nedir bu bazı parçalarda sonradan oluşan söz kısıklığı ?

2. Eski ses sürücüsünü silip yeniden yüklemek için tam olarak hangi yolu izlemeliyim ?

3. Eski sürücüyü silmeden CD den üzerine yeniden yüklesem bir zarar verir mi ?

4. DVD deki parçaları bilgisayara yeniden yüklerken ,bazı parçalar kalite kaybına uğrayıp ,ondan dolayı sanki ekolayzır ayarlarıyla oynanmış gibi ,söz kısmı düşük çıkabilir mi?

Gördüğünüz gibi durum karmakarışık ...Fikirlerinizi bekliyorum.

mehmet_93
12-04-2014, 13:16   |  #2  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2010

Klite mega kodec gibi bir kodec yüklemek belki çözüm olabilir. Normalde driverin üstüne aynı driveri kurmak bir problem yaratmaz ama farklı iki sürüm ise uyuşmazlık yapabilir. Dvd'den atarken bir hata oluşsa hiç çalmaz öyle kısık çalması başka bir durum kaynaklıdır. Belki default ayarlarında eko gibi bir ekleme yapan bir ayar vardır. sağlamlığından emin olduğun bir müzik dosyası ile pc nin ses ayarlarını biraz kurcalamakda çözüm olabiir.Sorun tuhaf olunca kesin bi çözümde söylemek pek mümkün olmuyor. Ama formattan sonra şakacı bir arkadaşın pcnin başına oturup ses çıkış ayarlarını kurcalamış bile oalblir :) bu arada windows media player yerine farklı bir oynatıcı denemek de sorunun ne kaynaklı oldğunu çözmende faydalı olabilir.

simeli
12-04-2014, 18:24   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Mehmet_93 arkadaş,

 Haklısın sorun tuhaf hem de çok tuhaf.PC'ye benden başka kullanan yok ki,bir muziplik yapsın. Dediğin gibi Eko ya da kısık çalma yapabilen bir default ayarı olsa, bütün parçalarda yapmaz mı ? "Aimp" miydi neydi öyle bir programda çalarken benzer bir kısıklık sanki olmuş gibiydi ama,olmuşsa da tüm parçalarda olmuştu.Üstelik bu formattan sonra ,aimp yüklemedim. VLC player kurulu, onda da aynı durum söz konusu.Klite codec'i bu sefer kurmadım ama,ne faydası olabilir ki ?

 Bir de , şu ses sürücüsünü en güvenli yoldan nasıl silip tekrar yükleyebilirim acaba ?

 Bir şey daha... Bu son formattan sonra ,ara sıra ve rastgele ,kolonlarda anlık çıtırtı oluyor. Hani şu elektrik düğmesini açıp kapayınca olan çıt sesi var ya onun gibi. Ama fark şu ki, hiç bir elektrik düğmesi açlıp kapanınca olmuyor bu kez...Mesela , bir yazı yazarken ( bu yazıyı yazarken bile ), bir klasöre veya dosyaya tıklarken (klasik windows klasör tıklama sesi değil ) veya enter'ı basarken falan oluyor.

 Kısacası huy kaptım... Ne yapacağım bilmiyorum.

Son Düzenleme: simeli ~ 12 Nisan 2014 18:30
mehmet_93
12-04-2014, 18:35   |  #4  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2010

Kardeş sağ alttaki ses simgesine sağ tıklayıp 'kayıttan yürütme aygıtları" na tıkla ordan hoparlör e sağ tıkla özellikler de.ordan "geliştirmeler" e kay. Orda eko vb ayarla yapılabiliyor. Ama ordan yapılan tüm seslere etki eder. Senin ki bazı müziklerde olduğundan k lite ı tavsiye ettim. düşükte olsa bi ihtimal kodek hatasından ses değişimi olabilir. (bende bi ara olmuştu ama bendeki videolar içindi mp3 de etkili olurmu bilemedim).kaldırma konusundada: öncelikle denetim masası programlar ve özelliklerden ses driverini (yoksa üstten güncelleştirmeleri de işaretle) kaldırıp sonrasındada  aygıt yöneticisinden de varsa ses aygıtını (sistem sesi değil) kaldırıp sonrasında sistemin otomatik tanımasını sağlayabilirsin.Bu şekilde tamamen temizlenmiş oalcaktır. Sonrasında otomatik tanımazsa veya çözüm olmazsa driverinin yapımcısının sitesinden indirip (doğru sürüm olduğundan emin olup) kurabilirsin. (biraz karışık olduysa kusura bakma konu karışık ben ne yapayım :D)

simeli
12-04-2014, 19:31   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Sağol Mehmet_93 , zaten ses sonusunda çorbaya çevirdik pc'yi .Dediklerini sırayla uygulayacağım...Bakalım ne olacak. Amma, içime bir kurt düştü bir kere..Sanki hiç bir şey eskisi gibi olmayacak gibi.

 Neyse deneyelim bakalım...Hayırlısı.

simeli
12-04-2014, 20:00   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Mehmet_93 arkadaş kusura bakmazsan bir soru daha...Dediğin gibi programekle kaldırdan "via" yı (herhalde sürücü bu ) seçip kaldırdım. Bu ,şuan çıkan windows sesleri ve çalınan tüm müzik parçaları windows'un kendi yazılımı ile mi (nasıl oluyorsa ) çalıyor demektir. Yani diyelim format attım ve anakartın ses sürücüsünü yüklemedim.Şimdi o durumda mıyım. Zira herşey ,tüm sesler normal olarak çalıyor.

 Hoparlör özellikleri genel sekmesinde, denetleyici bilgisi olarak, " 5-high definetion audio aygıtı microsoft" yazıyor. Yani tam silebilmiş miyim ? Daha önce aynı yerde via'nın amblemi vardı ? Bazen geliştirmeler sekmesi kısmen ingilizce oluyor.Galiba bu da , anakart ses sürücüsünü yüklediğimde oluyor.

 Eğer şu an anakartın ses sürücüsü tam silimiş ise , bir daha yüklemesem ne zararı olur. Zira şu andaki özelliklerde bile 24 bit ses kalitesi seçeneği var. Media player ve diğer oynatıcıların ekolyzırları da zaten var. Bu durumda ,anakartın cd sinden ekstradan ses sürücüsü yüklemenin ne faydası var ?

 Kusura bakma...Biraz ders vermeni ister gibi bir durum oldu ama, idare et...Acemilik ve ayrıntı hastalığı işte ne yaparsın :))

mehmet_93
12-04-2014, 20:19   |  #7  
mehmet_93 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 97
593 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2010

Eğer via sistemine lan kartı falanda koymamışsa doğru şeyi kaldırmışşındır kardeş.Ama format kadar temiz olmuşmudur onu bilemem. windows zaten bir çok aygıtın en temel sürücülerini içinde barındırır. Yani aslında sen cd den driver kurmayı windows aygıtını tanıyamadığında veya güncel driver olsun istediğinde kullanırsın. Yani zorunluluk değildir mevcut hali sağlamsa gerek yok.Ama driver kurunca durum kötüye gidiyorsa bu yanlış driveri kurduğun anlamına gelir :) peki şu an sorunun çözülmüş durumdamı yoksa durum dahamı kötü oldu onu anlayamadım :)

simeli
13-04-2014, 00:21   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Durum da hiç bir değişiklik yok.Aynı parçalarda aynı sorun devam ediyor. Mesela şu anda "Abucici" ile test ediyorum.Durum şöyle.Parça girişindeki bas davul çok önde ve belirgin ardından vokal sesler de önde ve belirgin. Tulum sesine benzeyen alet nispeten daha düşük  (ki olmaması gerekiyordu ) sıra topaloğlunun sesine gelince , durum daha kötüye gidiyor.Topaloğlunun sesi belirgin bir şekilde kısık ve yankılı ve tabi bas davullar çok önde.

 DVD yi az önce TV deki dvd player'a taktım.Orada dinleyince sorunlu dediğim parçalarda sorun yok.Ses düzeyleri gayet normal.Bu kez dvd nin çıkışlarına benim 2+1 lerin 2 olan kısımlarını bağladım acaba kolonlarda mı bir sıkıntı var diye. Bu sefer sese kumanda edemediğimden midir nedir , hiç ses duyulmadı ancak kolonlara kulağımı dayayınca vızıltı gibi ses duyuyorum.O durumda dahi aynı sorunlu parçalarda problem yani ses düşüklüğü olmadığını fark ettim. Yani DVD deki parçada ve pc kolonlarında sorun yok. Sorun tamamen bilgisayardaki çalmalarda.

 Bu arada via lan kartı falan demişsin.Bilmem ilgisi var mıdır , ağ bağdaştırıcıları altında ,"teredo tunneling pseudo - interface" diye bir kısmın yanında ( ! ) işareti var. Ama bu ses sürücüsünü kaldırmadan önce de vardı. Gerçi format attıktan sonra yoktu ama neyse onunla ilgisi yoktur herhalde.

 Durum bu şekilde işte. Kafam bu olaya takık olduğu için bilgisayarı doğru dürüst kullanamıyorum. Böyle bir sorun için de, artık gına getridiğim format olayına dönmek istemiyorum.

Bakalım görelim...Başarırsak eğer, eşşeği yeniden bulmamın sevincini paylaşırım.

simeli
13-04-2014, 01:08   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2006

Saatlerdir media player ayarları ile oynuyorum. En son srs wow efektini aç kapa yaptım. Kapatınca yankılanma ve sözün geri planda kalması biraz azalır gibi oldu ama, gene de emin değilim. Çünkü ben genelde SRS wow efektini hep açık bıraktığımı hatırlıyorum. Daha önce böyle, hele de parça seçici bir durumla karşılaşsam, kesin hatırlardım. Ayrıca ses kısılsa ve yankı yapsa her parçada yapması gerekmez mi ? Yani bu wow efekti ,müziğin zenginliğine ve fakirliğine göre mi davranıyor.

 Bir müddet de bu efekt kapalıyken dinleyelim bakalım eski hissi alabilecek miyim. Eğer öyle olursa ,gerçekten baltayı taşa vurduk seni de boş yere meşgul ettik demektir Mehmet_93 . Forumda komik duruma düşmek de cabası. İnşallah çok kimse okumaz :)) Neyse canım ... bende sonucu yazmam gülünç olmamak için :)) Keşke bu kadar takıntılı olmasam ama, huy işte.İlla ki dibine kadar uğraşacağım.

 Gene de , aklına farklı bir durum gelir de bana bildirirsen sevinirim Mehmet_93 .İlgine teşekkür ederim.