Sıkıysa ATM'leri şimdi soyun!

CHIP Online
18-05-2014, 19:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Eğer bu proje gerçek olursa, ATM soymaya çalışan bir hırsız, bunu bir daha aklına bile getiremeyecek

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/sik ... di-soyun_47060.html

Resimlerle: Hırsızları kandıran en yaratıcı icatlar!

Hırsızlar için en çekici görüntülerden biri boş bir sokak ve savunmasız bir ATM olsa gerek. Ancak, yakında ATM soymaya çalışanlar başarısızlıktan daha fazlası ile karşı karşıya kalabilir. Doğadan tasarım ipuçları alan araştırmacılar, kendilerini sıcak bir köpük ile savunacak ATM'ler üretmeye başlıyor.


Bu ilginç savunma mekanizmasının ilham kaynağı ise topçu (bombardıman) böceği olarak tanınan ve düşmanlarını neredeyse kaynama noktasına ulaşmış bir asit püskürterek uzaklaştıran canlıdan geliyor. Hidrojen peroksit ve hidrokuinon (C6H4O2H2) malzemelerini vücudunda iki farklı kese içerisinde tutan bu böcek, malzemelerin kendisini yakmasını bu şekilde engelliyor. Saldırı vakti geldiğinde ise iki malzemeyi de püskürtüyor ve tepkimeye giren bu malzemeler ısınarak tehlikeli bir saldırı yöntemine dönüşüyor.


Tabii ki araştırmacılar bu yöntemin aynısı kullanmayı tercih etmiyorlar. ETH Zurich University'deki araştırmacılar, bu ölümcül böcekten ders alarak iki tane kimyasal dolu balmumu hücre ürettiler. Ancak bu sefer hidrojen peroksit ile mangan peroksit eşleştirildi. Bu iki kimyasal da sadece ince bir katman ile ayrılıyor. Böylelikle ATM'ye karşı yapılan bir saldırıda bu iki madde karışarak su buharı, oksijen ve ısı açığa çıkıyor. Bu da topçu böceğininkine göre, çok daha ucuz ve belki de daha önemlisi, ölümcül olmayan bir savunma yöntemi hazırlamış oluyor.


Sonuç olarak hırsızın yarısı erimiş bir yüze sahip olması buradaki amaç değil. ATM'lerin tepkime sonucu püskürteceği köpük boyalı olacak ve hem banknotları hem de hırsızı boyayacak. Böylelikle banknotlar kullanılmaz hale gelirken hırsızlar da çok daha rahat tanınır bir hale gelecekler. 


Buradaki önemli nokta ise, aradaki bariyerin ne kadar dayanıklı olduğu. Umarız ki bu bariyer, zaman zaman karşılaşılan, kaçınılmaz ve masum ancak sinirli darbelere tepki vermeyecek kadar sağlam olacaktır.


Bütün bu araştırma halen deneme sürecinde. Yani bütün ATM'ler anında kendilerini savunmaya başlamayacaklar. 

Tüm Konu: Sıkıysa ATM'leri şimdi soyun!

Resimlerle: Hırsızları kandıran en yaratıcı icatlar!

Kaynak: www.chip.com.tr