Şimşekler migreni tetikliyor mu?

CHIP Online
03-02-2013, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Bilim adamları; normalde bir araya gelmeyecek bu 2 "şey" hakkında öyle bir bağlantı buldu ki...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/sim ... liyor-mu_38382.html

Cincinati Üniversitesi'ndeki bilim insanları, şimşeklerin, migrene sebep olup olamayacağını araştırmış.


Bulunan sonuçsa ilginç. Biliminanları, şimşeklerin başağrısına ve hatta migrene neden olabileceğini belirlemiş.


Üstelik bu araştırmanın detaylı sonuçları daha da ilginç. 30 kilometre içinde çakan bir şimşekin, kronik başağrısı rahatsızlığı olan kişilerdeki, başağrısı görünme riskini %31 oranında arttıdığını ölçmüşler. Ağrının migrene dönüşme riski ise %28. Bilim insanları, şimşeğin yarattığı ani barometrik basıncın, geniş bir çevrede bulunan insanlar üzerinde başğrısına neden olabileceğini keşfetmişler. Zaten kornik olarak başağrısından muzdarip olanlar ise bu riske daha da açık durumda.


Bu teste katılan kişilerin, günlük olarak başğrısı kayıtları tutulmuş. Aynı süreç içinde bölgede kaydedilen şimşeklerin meteoroloji uydularındaki ve radarlarındaki kayıtları karşılaştırılmış. 30 km'den yakında şimşek çakan katılımcıların başağrılarında önemli bir artış olduğu gözlenmiş.


Şimşeklerin, migreni nasıl tetiklediği konusundaki araştırmalar da sürüyor. Bir teoriye göre, şimşekle beraber boşalan dev elektrik yükü, bölgedeki ozon oluşmasına ve hava kirliliğine neden olabiliyor. Bu da hastalardaki migren sıklığını arttırıyor.

Tüm Konu: Şimşekler migreni tetikliyor mu?

Kaynak: www.chip.com.tr