sistem yavaş

HPQ-User
01-02-2009, 17:18   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

rundll_ sormuş:
sistemim çok yavaş çalışmaya başladı.

Soru Türü: Yazılım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
.........

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Feel Good
01-02-2009, 17:20   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,688 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Aynı konuyu 2 kere açmışsın sanırım.

Banned
01-02-2009, 18:19   |  #3  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 1
179 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2008

TuneUp Utilities 2009 programını kullanmanı öneririm. Ayrıca bütün gereksiz yazılımları ve dosyaları kaldır.Kasanın içininde iyi havalandığından emin ol. CCleanr ile gereksiz dosyaları silebilirsin.

Ayrıca istersen Overclock'da yapabilirsin:
Soğutma ve Overclock
Evet arkadaşlar. Sizlere overclock ile bilgi vermeden önce, birazcık soğutmadan bahsedeceğim.


SOĞUTMA
Çoğu bilgisayar kasasında 3 tip fan bulunur.

1-CPU Fan : İşlemcinin üzerinde bulunan ve işlemciyi soğutmakla görevli olan, heatsink+fan veya fansız versiyonları bulunan , bakırdan veya aliminyumdan imal edilen soğutucu.

2-GPU Fan : Ekran kartının üzerinde bulunan ve ekran kartını soğutmakla görevli olan, heatsink+fan veya fansız versiyonları bulunan , bakırdan veya aliminyumdan imal edilen soğutucu.

3-Kasa Fan : Kasanın önüne, arkasına, yan kapağına hatta üstüne bile takılabilen, havayı tek yönlü olarak bir yöne iten fanlara denir. 8 , 9 , 12 cm lik ürünleri en yaygınlarıdır.

Şimdi bunları önemi ve kullanışı ile açıklayacağım.

1-CPU Fan : Fan bir işlemcinin hayati parçasıdır. Fan olmadan işlemciyi kullanamazsınız. Yani kullanırsınız ama en fazla 30 saniye sürer bu kullanım. P4 ve PD serisi işlemciler gerçekten çok ısınan işlemcilerdir. Yeni çıkan c2d serisi ile ( düşen işlemci nanometresi ile birlikte ) işlemciler gerçekten daha az ısınmaya başladılar.

Fakat overclock yapmak istiyorsanız ne türlü işlemciniz olursa olsun yeni bir fan almanız gerekmektedir. Bu fan tercihen (benim tercihim) bakır , büyük, kasa içinde hava akımını engellemeyen tarz olmalıdır. Fanın soğutma kapasitesi fanın büyüklüğüyle değil, heatsink ve ısı iletim borularının nasıl kullanıldığıyla ölçülür. Overclock yapmak istiyorsanız iyi bir fan edinmelisiniz.

2-GPU Fan : Ekran kartınızın üzerinde bulunan fan sizi pek fazla ilgilendirmeyebilir. Zira ekran kartına overclock yapanların sayısı pek fazla değil. Bununla birlikte ekran kartınıza overclock yapmak istiyorsanız seriyle birlikte def. olarak çıkan fanları değil, özel üretim olaran çıkan ve daha performanslı kartları kullanmalısınız ( örn. 4850 toxic editionn , HIS ICEQ gibi )

3-Kasa Fan : Kullanıcıların pek fazla dikkat etmediği , fakat aslında en önemli olan fanlardır. Siz ne kadar iyi bir işlemci fanı ve ekran kartı fanı takarsanız takın. Eğer kasa içi hava dolaşımınız iyi değilse hiçbir işe yaramaz. Örneğin işlemci fanınız işlemciyi soğuturken aynı zamanda kasa içindeki havayı ısıtır. Eğer kasa içindeki sıcak havayı dışarı çıkartmayı başaramazsanız, kasa sıcak hava içinde boğulup kalacaktır. Bunun için ön ve arka tarafa -tercihen 12cm- birer fan yerleştirmek oldukça önemlidir. Ön taraftaki fan içeri soğuk hava üfleyecek, arka taraftaki -egzoz- fan ise sıcak havayı dışarı verecektir. Oluşan hava akımı da kasayı serin tutacaktır.


OVERCLOCK

Arkadaşlar aslında bu yazıyı yeniden yazacaktım. Fakat eskiden foruma yazdığım makale ile arasında çokta bir fark olmayacağı için eski yazımı kopyalıyorum.

1.SİSTEMİNİZİ TANIYIN!
Overclock gerçekten ciddi bir iştir. Herşeyden önce uygun bir donanımınızın olup olmadığını öğrenmelisiniz. Yoksa kasanızın içinde ufak çaplı bir mangal yapılabilir :) Başlıca bilmeniz gerekenler .. Sağlam bir anakart , Overclock kapasitesi yüksek bir işlemci , overclock edildiğinde işlemciden aşağı kalmayacak sağlam Ramler olarak sıralanabilir.. Sakın fazla bilginiz olmadan sınırları çok fazla zorlamayın..!!

2.İşlemciye Overclock
İşlemciye Overclock aslında sistemde yapılacak en basit , en performans getiren , fakat yanlış yapıldığında en kötü sonuç çıkacak parçadır. Basitçe söylersek her işlemcinin bir çarpanı ( x7 x9 vs ) vardır. Bu çarpan FSB ( front side bus ) ile çarpılarak işlemcinin hızı bulunur . Örneğin E6320 nin hızı 266x7 = 1.86 dır. Buna göre işlemciye overclock için 2 seçeneğimiz var :

a)İşlemci Çarpanını Arttırmak:
Aslında pek başvurulan bir yol değildir. İşlemci çarpanı arttırılarak hız arttırılır. Örn: 266x7 = 1.86 iken 266x9 = 2.40 olabilir . Fakat gerek çarpanın sistemin genel performansına bir katkısı olmaması , gerekse çoğu işlemcinin ( E6320 ) de dahil işlemci çarpanının kilitli olmasıdır . Amd işlemcilerde bunlarıda kurma yöntemide var ( l2 köprüleri bağlamak gibi ) fakat ileri düzey bunları daha sonra anlatıcaz .

b)FSB arttırmak :
İşte geldik işlemcimizin overclock edildiği yere. FSB hızını arttırmak . Örneğin 266x7 = 1.86GHz iken bu 266 değerini 400 e çıkartırsanız 400x7 = 2.80GHz değerini bulursunuz. FSB değerini arttırırken aceleci olmayın. Çünkü bu değer sistemin genel veriyolunu etkilediği için her türlü parçayı hızlandırır ( ramler,ekran kartı ) gibi. 5-10 Mhz aralıklarla arttırarak işlemcinin sınırını bulmaya çalışın . Tabi bu arada işlemci ısısını da kontrol edin. Sistem boşta iken ısı en azından 45C yi geçmesin. Diyelim ki FSB mizi 400Mhz e getirdik. Şimdi ramler ve PCI hızı da hızlandı . Başlangıçta belirttigim ramlerin önemi burda çıkıyor . Ramleri 1:1 oranına getirin ki işlemci ile paralel çalışsınlar . Ayrıca PCI hızını 100Mhz e sabitleyin. FSB artınca 120 ye kadar çıkıyor ve sistem kararlılığını etkiliyor.Diyelim ki işlemcinin sınırını buldugunuz. İşlemci sıcaklıgıda kararlı . Ramler belirtilen seviyenin fazlaca üstünde değil . İnternetten araştırarak ORTHOS programıyla kararlılık testini yapın . Eğer 15 dkyı sorunsuz atlatırsa günlük kullanımda sorun çıkarmaz . Fakat siz yinede 1 saat bırakın. Voltaj verme işine gelince. Genelde c2D işlemcilerde 2.80 barajına kadar voltaj gerekmez. Fakat 3.00 GHz ve üstü hızlar için voltaj vermeniz gerekebilir. ASLA AMA ASLA Def voltajdan %10 daha fazla vermeyin . Özelliklede amatör kullanıcıysanız. İşlemciye overclock bu kadarla özetlenebilir.

3.RAMLERE OVERCLOCK
Normal şartlarda işlemciyi overclcok ettiginizde ( FSB arttırarak ) ramleride overclcok etmiş sayılırsınız. Her ram in standart gecikme degerleri bulunur 4-4-4-12 gibi. Eğer raminiz standart frekansta çalışıyorsa ve 5-5-5-15 gecikme değerlerine sahipse BIOS tan 4-4-4-12 değerlerine çekebilirsiniz. Sistem açılırsa büyük ihtimalle sorun çıkmayacaktır. Yada frekansı arttırabilirsiniz. Bu zaten FSB arttıgında ortaya çıkar . Bölenleri iyi ayarlayın ( 1:1 5:4 ) gibi . frekanstan azda olsa ödün verilerek gecikme süresi arttırılabilir unutmayın. Not : çok yüksek frekanslar olmadıkça genelde voltaj vermenize gerek yok . Eğer gerekliyse gene raminizn üstünde yazan voltaji -+10% vermeye çalışın. Hatta bazı ramlerin voltaj verildiginde yansa bile garantisi devam ediyor . Tabi buramlerin pahalı oldugunu soylememe gerek yok .

3.EKRAN KARTINA OVERCLOCK
ATI yada nVidia hangisi olursa olsun ben RivaTuner kullanıyorum ve öneriyorum aslında çok basit kullanımı yüklüyorsunuz. 3 Farklı Gösterge bulunur GPU clock/ Shader Clock/Ram Clock . hepsini 5-10 Mhz lik adımlarla arttırarak sınırınızı bulun. Gene GPU sıcaklıgını unutmayın. Ekran Kartlarına özel Üreimler hariç Windows altından voltaj verilmez . Donanımsal olarak vmod tarzı bişeler de yapabilrsiniz ama extremeye girer biraz ( ugraşmayın yani beni bile aşar )

Genel olarak bildiklerim anlatmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişdir..


İki yazı da tamamiyle bana aittir. Alıntı değildir. Alıntı yapılacak ise kaynak gösterilmelidir. Saygılarımla...
Alıntıdır: https://www.chip.com.tr/blog/reborn91/

-----------------------------------------------------------

Düşük RAM'DE sistemini yavaşlatır. Bilgisayarın eğer yavaş açılıyorsa Başlat>Çalıştır>msconfig yaz. Sonra Ordan Başlangıç sekmesine tıkla. (Soldan 5.sekme) Ordan başlangıçta açılan tüm gereksiz programların yanındaki işareti kaldır ve Tamam'a tıkla. Böylece dahada hızlanır.

  c:\WINDOWS\Prefetch Uzantısındaki klasörün tüm içeriğini sil. (Windows XP Home Edition için geçerlidir.)

Umarım yardımcı olmuşumdur.

Feel Good
01-02-2009, 18:44   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,688 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008
boraalper4

  c:\WINDOWS\Prefetch Uzantısındaki klasörün tüm içeriğini sil. (Windows XP Home Edition için geçerlidir.)

Aksine Prefetch klasörünün içeriğini silmek performansı düşürür.