Sıvı soğutmada gelinen son nokta!

CHIP Online
17-04-2014, 18:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Donanım devi Intel, süper bilgisayarları soğutmada kullandığı "sıvı soğutma" işini biraz abarttı!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/siv ... on-nokta_46521.html

Resimlerle: Bilgisayarınız sıcaklara yenilmesin!

Bilgisayarların soğutulması büyük bir problem. Çalışırken çok fazla ısı açığa çıkaran bilgisayarları doğru şekilde soğutamamak, hassas donanımların hasar görmesine sebep olabiliyor. Super bilgisayarların yaydığı ısının ise çok daha büyük olduğunu tahmin edersiniz.


Intel ve 3M bu konuda iş birliği yaparak, bilgisayarları soğutacak yeni bir yöntem geliştirdiler. 3M'in geliştirdiği Novec isimli geçirgen olmayan bir sıvıyı soğutucu olarak kullanan Intel, bilgisayarları bu sıvıya batırarak, soğuk bir çalışma ortamı sağlayacak.


Sıvılar, ısıyı uzaklaştırmada hava soğutmadan çok daha başarılılar. Intel'in hesaplamalarına göre yeni yöntem, veri merkezlerinde ortaya çıkan ısıyı soğutmak için harcanan enerjiyi son derece azaltacak. Bu da enerji faturalarında yüzde 95 oranında azalma anlamına geliyor.


Ancak bilgisayar parçalarını sıvı içine daldırmak beraberinde yeni sorunlar getirecek. Donanım parçalarının bakımı ve tamiri çok daha zor olacak. Ancak yine de bu ek maaliyetler, sağlanan enerji tasarrufunun yanında çok küçük kalacak.

Tüm Konu: Sıvı soğutmada gelinen son nokta!

Resimlerle: Bilgisayarınız sıcaklara yenilmesin!

Kaynak: www.chip.com.tr