Son 20 yılda Apple'da neler oldu?

CHIP Online
16-08-2013, 01:04   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Büyük bir deve dönüşen Apple'ın, son 20 yılda yaptıklarına ve yapamadıklarına göz atıyoruz!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/so ... ler-oldu_41778.html

Resimlerle: Apple'ın kayıplara karışan 9 ürünü

Apple, bugün dünyanın en önemli şirketlerinden biri. Kimilerine göre geliştirdiği cihazlar teknolojinin trendlerini belirliyor ve gündelik yaşamımızı yakından etkiliyor. Apple aslında, çok iyi bilinen öyküsünden hatırlayacağınız gibi, Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından, evlerinin garajında geliştirdikleri kişisel bilgisayarın üretim, satış ve pazarlaması için kuruldu. 1976 yılında kurulan "Apple Computer Inc.", 2007 yılında, sadece "bilgisayar" değil, tüketici elektroniği alanında hizmet verdiğini vurgualamak için ismindeki "Computer" kelimesini kaldırdı. 


Ancak 1976'dan bu yana çok büyük değişimler yaşasa da Apple'ın asıl büyük hamlesi  son 20 yılda gerçekleşti. 20 yıl önceye kadar, IBM, Intel gibi PC ve PC donanımı üreticileriyle rekabet eden herhangi bir bilgisayar firmasıyken, son 20 yılda yaptığı atakla, bir efsaneye dönüştü. 


Peki bu 20 yılda ne oldu da, Apple böyle bir deve dönüştü?


20 yıl önce, 1993 yılında, Apple'ın kurucusu Steve Jobs, şirketten kovulmuştu. Şaşırtıcı ama gerçek, hissedarlar, 1985 yılında Steve Jobs'un şirket içinde yaşanan bir kavga nedeniyle, onun CEO görevi için doğru kişi olmadığına karar vererek Jobs'u şirketten kovmuş ve sadece bir hissedar olarak kalmasına neden olmuşlardı. Steve Jobs ise kendine başka bir teknoloji şirketi kurarak onu büyütmeye başlamıştı.


96 yılında şirketin başına geçen yeni CEO Gil Amelio uzun süredir kendini toparlayamış Apple'ı kurtarmak için yeterli olamayınca, hissedarlar Apple'ın kurucusu Steve Jobs'u tekrar şirketin başına geçirmek için, Jobs'un kurduğu yeni şirketi 429 milyon dolara satın alarak, Jobs'u Apple'a geri döndürdüler ve onu Apple'ın CEO'su yaptılar. Windows'un büyük bir yükselişte olduğu, Intel tabanlı PC'lerin artık her eve girmeye başladığı bu yıllarda Apple'ın, daha doğrusu Macintosh'ların imajı soğuk bir "iş" bilgsayarından öteye geçemiyordu. Windows 95, Rolling Stones şovu ve Start Me Up şarkısıyla piyasaya çıkmış, Intel tabanlı bilgisayarlara büyük bir ivme kazandırmıştı. Bill Gates'in teknoloji super star'ı olduğu bu yıllarda Jobs henüz büyük ününe kavuşamamıştı.


Ancak Apple akıllıca bir hame yaparak, G3 isimli yeni bir işlemciyle önemli bir rekabet avantajı edinerek çizilen karizmasını yeniden toparladı. Hemen ardından piyasaya çıkan iMac de büyük bir hayran kitlesi kazanınca, Apple sahalara yeniden dönmüş oldu. Jobs, Apple'dan ayrı olduğu yıllarda kendi şirketi için geliştirdiği dahiyane işletim sistemini Mac OS X ismiyle Apple'a adapte edince, Apple Jobs'a ödediği 429 milyon doların karşılığını almış ve artık durdurulamaz bir ivmeye kavuşmuş oldu.


İşte size, Apple için bir dönüm noktası sayılabilecek 1993 yılından başlayan ve Apple'ın tarihinde çok önemli olan 11 ürün ve olayın kısa bir özeti.


1- Newton Message Pad


Apple'ın 20 yıl önce de hayalindeki iPad tableti hayata geçirmeye çalıştığını biliyor muydunuz? Bu "ilkel" tablet, dokunmatik bir ekrana hatta bir de Stylus'a sahipti. Apple'ın planına göre insanlar bu tablet sayesinde yazışıp mesajlaşacabilecek ve bilgisayarlar artık avuç içine sığacaktı. Ne yazık ki, zamanının çok ötesinde olan bu cihaz tutunamadı ve yaklaşık 20 yıl sonra iPad ismiyle tekrar karşımıza çıkana kadar sahne arkasına çekildi.


Tüm Konu: Son 20 yılda Apple'da neler oldu?

Resimlerle: Apple'ın kayıplara karışan 9 ürünü

Kaynak: www.chip.com.tr