[SORU] High Power güç kaynağı hk.

alpagun
30-04-2010, 19:38   |  #1  
alpagun avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
492 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

HIGH POWER 500W HPC-500-A PSU var. Güç kaynağını PC'ye ilk taktığımda, arka tarfta bulunan anahtarı kullanarak  kapatmam gerekmiş, bu esnâda sigorta atmıştı. Bilgisayar+Monitör+ADSL aygıtlarının bağlandığı çoklu priz'e anahtarı açıp cereyen verdiğimde de bâzen sigorta atııyor.

Bilgisayar çalışır durumda iken sorun yok.
Sorunun kaynağı ne olabilir ?
Sigortanın amperinin düşük olması bu duruma sebep olur mu ?

Saygılar.

Son Düzenleme: alpagun ~ 30 Nisan 2010 20:08
Norman
30-04-2010, 21:04   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
142 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2009

bence garantiye ver ayni psudan bende aldım öyle bir sorun yapmadi şebekende sorun olabilir benim bildigim kadariyla koruması var psunun  bende daha yeni aldim hiç bir sorun çıkmadi ve kullanıyorum bence servise gönder psunun sigortasinin atmasi pek normal değildir

MY_KIL
30-04-2010, 23:58   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
351 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

bilgisayar kasası sigortayı kolay kolay attıramaz atan şey kaçak akım rölesi olmasın?
evde topraklama var mı?
sadece kasayı prize bağlayıp açmayı dene. anahtarlı çoklu prizden de yapabilir.
flat monitorlerde açık kalan monitorü fişten çekip takarak kullanırsan da sorun olabilir (monitorun flat ise)

alpagun
01-05-2010, 11:47   |  #4  
alpagun avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
492 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009
Alıntı: MY_KIL  
bilgisayar kasası sigortayı kolay kolay attıramaz atan şey kaçak akım rölesi olmasın?
evde topraklama var mı?
sadece kasayı prize bağlayıp açmayı dene. anahtarlı çoklu prizden de yapabilir.
flat monitorlerde açık kalan monitorü fişten çekip takarak kullanırsan da sorun olabilir (monitorun flat ise)
Şimdi mesajını okuyunca aklıma geldi.
Sorun PSU da olsa, bilgisayar çalışırken daha sık sigorta attması gerekir.

Duvardaki topraklı prize taktığım ara kablosunun erkek fişi üzerinde, açma/kapama anahtarı var.
Genellikle, bu anahtarı açtığımda sigorta atıyor.
Diğer aygıtlarda sorun olacağını düşünmüyorum.
Bu anahtarı değiştirip, çoklu prriz bağlantılarını gözden geçirerek tekrar deneyeceğim.
Cevap için teşekkürler.

Edit;
Hİgh Poower'in Istanbuldaki yetkili servisine telefon ettim. Telefonu açan yetkili eleman, "Sigorta amperinin düşük olması, bu soruna sebep olur." dedi. Sigortayı değiştireceğim.

Son Düzenleme: alpagun ~ 01 Mayıs 2010 12:45
MY_KIL
01-05-2010, 18:43   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
351 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

bu benim aklıma geldi ama şöyle de bir durum var önce ben sana kasayı direk prize tak bakalım yine atacak mı diye birşeylere emin olmak için sormuştum. çünkü genelde priz çoklayıcılardaki basit anahtarlar da sorunlara sebep olur, tam bastığın anda açılırken temassızlık veya başka bir durumdan ark yapma yada kısa devre gibi problemlerle de sigorta attırabilir. bunu anlamak için sadece kasayı fişe takıp dene demiştim. yine atarsa anahtarda problem yoktur. sigorta arızalıdır veya amperi düşüktür. değişirsen sorun çözülür. değişme işi de sigortayı yükseğiyle (çok yüksek olmamak şartıyla tabiki) değişmek iyidir, çünkü sigorta zamanla direnci düşüyor eskiden aynı cihazlarda atmazken bir süre sonra arada bir atmaya başlıyor. aslında "piyasadaki en düşük amperde sigorta" yine bilgisayar kasasında kolay kolay atmaz. ne ki bu yani soba mı :) peki o zaman niye atıyor onuda şöyle açıklayayım psuya elektrik verilirken çoklayıcı prizdeki anahtara bastığın anda psu trafosuna ve kondansatorlere (özellikle kaliteli psulardaki elektrikteki anlık oynamayı dengelemesi için koyulan dev kondansatorlere) ilk giden gerilim anlık bir yüklenme yapar, bu (pfc siz psularda) normaldir ve sigorta eskimiş veya arızalı ise attırabilir. yani ilk andaki aşırı yüklenmeden dolayı atıyor
 
birde ikinci durum bazen evlerdeki kaçak akım rölesini sigorta sananlar oluyor::))) bu parça tamamen sigortaya benzer ama sigortadan çok farklı çalışır. faz notr, notr toprak veya faz toprak arasinda kaçak olursa atar. ve özellik olarak yangın koruması, hayat koruması için kullanılan farklı çeşitleri var üzerinde yazar 30mA diye bu hayat koruması olarak geçer. mesela elektrik çarpması olduğunda tolerans 30mA üzeri bir güç senin üzerinden geçeceği için devrede oluşan bu kayıbı kaçak akım rölesi faz ve nötr arasında bir eksilme olacağı için anlar ve atar. veya kullanılan cihaz 30 mA üzerinde elektrik kaçırıyor ve bu topraklama ile aktarılıyor bunuda anlayıp atar. yani kısaca herhangi bir nedenle faz ve notr arasında akım farkı oluştugu zaman atar. sigorta ise TEK BİR KABLO üzerine bağlanır ve bağlı olduğu kablo üzerinden mesela sigorta 16 amperlik ise, kablodan 16 amper üzerinde akım çekip kullanan bir cihaz varsa sigorta atar. veya kısa devre olduğunda (kısa devrede en yüksek akım kablodan geçer) sigorta atar. ama kaçak akım rölesi böyle değildir NOTR VE FAZ yani iki kablo ile çalışır bu ikisi arasında akım farkında atar. kısa devre olunca atmaz. çünkü kısa devrede akım farkı olmaz giren ve çıkan akım eşittir. ayrıca son olarak şunu da söyleyeyim, sigorta sizi elektrik çarpmasından korumaz. çünkü insanı öldürecek güçte bir akım sigorta için hiçbirşeydir:)

Atilla Sarıtaş
01-05-2010, 18:46   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
5,871 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2010

Evet sigorta amperi düşük 45lik taktırırsan sorun büyük ihtimal hallolur. Bazı apartmanlarda çift sigota olur bi daire kapısı yanında bide ana hat sigortası 2sinden biri düşüktür buda muhtemelen daire kapısının yanındakidir. Muhtemelen sizinki 25lik sigorta onlar baya bi süre önce kullanılmaz hale geldi 45likler çıktı.
Kolay gelsin.