SPAM'in yeni hedefi finans piyasaları

OBA
10-12-2007, 13:05   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,757 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2005


Sohops tarafından açıklanan rakamlara göre spam postalar internet trafiğini %30 arttırıyor.

Eklentisinde PDF dosyası bulunan SPAM e-postaların gönderildiği saldırıda; ekteki dosyada, kablosuz ürünler satan bir ABD şirketinin borsada işlem gören hissesinin satın alınması tavsiye ediliyor. Borsada tipik talep yaratıp, fiyatı yukarı çekme hilesi olan bu yöntem, borsa jargonunda "tetikçilik" olarak bilinen yöntemin sanal aleme yansımasına benziyor.

Tetikçilik kısaca, bir hissede ucuz fiyattan pozisyon alarak, hissenin fiyatını yapay işlemler ile yukarı çeken bir grubun daha sonra ellerindeki hisse senetlerinisatmak için alıcılara yanlış bilgiler yayması olarak  tanımlanabilir. Manipülasyonu yapan grup için çalışan "tetikçi" diye tabir edilen kişiler, satın aldırdıkları hisse miktarına göre komisyonu hakeder.

Tam şekliyle olmasada; tetikçiliğe benzeyen bu yöntemde, belli bir hisse senedi için, şirket içerisinden bilgi alındığı ve yakın zamanda gerçekleşecek bir faaliyetin, şirketin borsadaki değerini artıracağı söylentisi yayılır. Uydurma olan bu haberin, gerçek olduğuna inanan yatırımcı da, fırsatı kaçırmamak için fiyat sorgulaması yapmadan hisse senedini alım işlemini gerçekleştirir. Keza, Sophos tarafından farkedilen saldırıda kullanılan bilgi de, tıpkı bahsettiğimize benzer şekilde, şirketin Porto Riko'da iki yeni perakende satış mağazası açacağına odaklanıyor.

Bu yöntemi sanal alemde, çok daha geniş kitleye daha kısa zamanda yayma imkanı tanıyan e-postalar, sanal tetikçiler için eşi bulunmaz bir nimet niteliği taşıyor. Yöntemi, zombi adı verilen, saldırıyı yaptığından habersiz  bilgisayarları aracılığı ile gerçekleştiren dolandırıcılar, aynı anda milyonlarca kişiye bu mesajı gönderiyor. Konu hakkında çok bilgisi olmayan ve kısa sürede para kazanmayı planlayan yatırımcıların, bu e-postalara inanıp, bahsedilen hisse senedinde alış işlemi gerçekleştirmesi hissenin fiyatını hızlı bir şekilde yukarıya çekiyor.


Bu yöntemlerle haksız kazanç elde edenlerin sayısı hızla artıyor ve spam filitrelerine büyük iş düşüyor.

selim919
01-01-2008, 18:13   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
102 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2007

güzel paylaşım.