Speed Stacks Nedir? ve Faydaları

wwwsin
16-08-2013, 10:08   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
0 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2013

Speed Stacks Nedir?
Dünya çapında 28 ülkede 37.000 eğitim ve aktivite programlarında yer alan Dizilim Sporu, Türkiye'de Boyut Group farkıyla öğrenciler ile tanışıyor.
12 özel tasarımlı bardaktan oluşan Dizilim Sporun' da amaç; bardakların 3-3-3, 3-6-3 ve 1-10-1(Döngü) kategorilerinde en kısa sürede üst üste dizilip toplanmasıdır. (Döngü kategorisinde dünya rekoru 5.68 saniyedir.)
1980' li yıllarda ilk olarak Amerika' da ortaya çıkan ve 1995 yılından sonra popülaritesini arttıran Dizilim Sporu, 2000' li yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda sağladığı faydalardan sonra okullardaki en önemli aktivitelerden biri halini aldı.
Amerika' da yapılan araştırmalar Dizilim Sporu uygulamasının, iki elin aynı anda kullanılmasında, el-göz koordinasyonunun sağlanmasında, beynin sağ-sol kısımlarının aynı anda kullanılmasında ve motor becerilerinin gelişmesinde olumlu katkılarda bulunduğu kanıtlanmıştır. Sağlamış olduğu yararların yanı sıra çocuklara hoşça vakit geçirtmesi, beden eğitimi dersleri için Dizilim Sporu önemli aktivitelerden biri haline gelmiştir.


Speed Stacks Faydaları
- El-göz koordinasyonunu sağlaması
- Beynin sağ ve sol kısımlarının aynı anda kullanılmasını sağlaması
- Motor becerileri geliştirmesi
- Her iki eli aynı anda kullanılmasını sağlaması
- Çabukluğu sağlaması
- Odaklanmayı geliştirmesi 
- İki yönlü beceriyi geliştirmesi
- Özgüven gelişmelerini desteklemesi
- Dikkat ve konsantrasyon sağlaması
- Hızlı ve dengeli hareket etmeyi sağlaması
- Kaygıları azaltması

Amerikalı doktorlar tarafından yapılan araştırmalar;

El-Göz Koordinasyonunun ve Tepki Verme Zamanının Geliştirilmesi

"Sürekli kullanılan ve kullanılmayan elde el-göz koordinasyon ve tepki zamanı açısından önemli ilerlemeler görülmüştür. Bu yüzden Dizilim Sporu el-göz koordinasyon ve tepki zamanını yükseltmek açısından gerçekten etkilidir."
Dr Steven R. Murray, Brian Udermann, John M. Mayer, Kenneth Sagendorf - Mesa State College - Algısal ve Motor Becerileri

Beynin Sağ ve Sol Kısımlarının Aktivasyonu
"Son zamanlarda yapılmış bir araştırmada, Dr. Melanie Hart Dizilim Sporunu yapan bir kişinin beyninin her iki kısmındaki oluşan elektriksel aktiviteleri deneysel olarak EEG kullanarak gözden geçirmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki Dizilim Sporu beynin her iki yarısını da kullanmaktadır."
Yardımcı Doçent Melanie A. Hart, Ph.D. Sağlık, Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü - Texas Tech University

Vücudun Çift Taraflı Koordinasyonu

"6. sınıf Beden Eğitimi öğrencileri arasında yapmış olduğumuz çalışmada, Dizilim Sporu'nun vücudun çift taraflı koordinasyon gelişmesi üzerinde pozitif etkiler olduğunu saptadık."
Chris K. Rhea, Kathy Ludwig ve Monique Mokha - Barry University, Miami Shores, FL

Daha Fazla Bilgi için speedstacks.com.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz