SSD Disk ve HDD Arasındaki Farklar Nelerdir?

ancient30
03-08-2018, 17:48   |  #1  
ancient30 avatarı
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 2
21 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2018

SSD Disk ve HDD Arasındaki Farklar Nelerdir?
SSD Disk teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya piyasasında çok önemli bir yere gelmiştir.HDD ise dünya piyasasında epey bir sürece vardı.SSD Disk ve HDD Arasındaki Farklar Nelerdir?Birlikte İnceleyelim
HDD(Sabit Disk Sürücüsü Nedir


Sabit disk sürücüsü(HDD) temel olarak bir bilgisayardaki bir depolama aygıtıdır.Dizüstü bilgisayarlarda 2.5 inçlik masaüstü bilgisayarda ise 3.5 inçlik disk şeklinde kullanılır. Sabit diskleri verileri okuyan,yöneten,depolayan bir manyetik disktir.Sabit disk sürücülerinde bilgisayar kapandığı anda veri kaybı yaşanır.Çünkü sabit disk içindeki kafa dönmeyi durdurur.
Sabit disk sürücüsü bilgisayarınızın vazgeçilmez bir parçası konumundadır.Onsuz hiçbir işlem yapamazsınız.Windows'u açamaz.İstediğiniz müzikleri,videoları,filmleri depolayamazsınız.Ancak şu konuda önemlidir.Hard disk içindeki bütün depolama alanını doldurduysanız ikinci bir sabit diski almak zorundasınız.Çünkü yeriniz artık bitmiş olur.Ve yeni bir disk almanız gerekir.İşte sabit diskin belirli başlı görevleri bunlardır.
Gördüğünüz gibi sabit disk sürücüsü bilgisayarın çok önemli bir parçası. Onsuz bilgisayarınız hiç çalışmayacaktı. Lütfen sabit disk sürücünüzün ne kadar bellek tutabileceğini ve ne kadar veri kaydettiğinizi takip edin, böylece daha dikkatli olabilirsiniz.Kontrol çok önemlidir.

SSD Disk Nedir?


Katı hal sürücü (SSD), kalıcı veriyi katı hal flash belleğinde saklayan kalıcı bir depolama aygıtıdır. Katı hal sürücüler, yani ssd lerde herhangi bir okuma kafası yoktur.İçersinde sadece manyetik bileşenler vardır.Ve herşey bu manyetik mekanizma sayesinde yapılır.
Bilgisayar bileşenlerinden anakart işlemci vb cihazlardan eğer tam verim almak istiyorsanız Mutlaka ssd disk almanız gerekmektedir.Bu sayede bilgisayarınız daha hızlı şekilde çalışacak.İşlemlerinizi daha hızlı yapmış olacaksınızdır.
SSD Disklerde bilgisayar kapandığı anda eğer word dosyasında bir işlem yapıyorsunuz hiç korkmayın o zaten kendini yedeklemiştir.Veri kurtarma uygulamaları sayesinde dosyanızı kurtarabilirsiniz.Öyle profosyonel bir program kurmanıza gerek yok basit bir veri kurtarma programı yeterli olcaktır.Ancak kurtaracak dosyanızın boyutu büyükse bu sefer profosyonel programlar vardır.Bunlara başvurmanız gerekcektir.

SSD Disk ve HDD Arasındaki Farklar Nelerdir?
-Fiyat bağlamında hdd ssd den daha ucuzdur.
-Hdd içindeki büyük dosyalar zaman geçtikçe parçalanabilir ve birleştirilmesi tekrardan zor olabilir.Ssd'de dosya parçalanma işlemi yoktur.Manyetik mekanizma sayesinde dosyaları bütün şeklinde -tutar.Bir HDD, birçok farklı depolama seçenekleri halinde bulunur 1tb 2tb 4tb gibi.Bir ssd de ise bunlar çok sayıda mevcut değildir.Belirli bir disk kapasitesi vardır.

-Okuma yazma hızı bağlamında karşılaştırıldıklarında ssd hdd den daha hızlıdır.Genellikle oyunseverler açısından ssd oldukça popüler bir konuma gelmiştir.Çünkü eğer sisteminiz yeterliyse oyunlarda mükemmel bir verim sağlayacaksınız.
-HDD'nin enerji kapasitesi ve enerji tüketimi daha yüksektir.Bir SSD, bir HDD'den çok daha az enerji tüketir ve ısınma hızı düşüktür.HDD de ise durum bunun tam aksi şekindedir.Daha çabuk ısınır.
-HDD SSD'ye göre daha ağırdır.

Kaynak

https://www.ugurgunen.com/  

Son Düzenleme: ancient30 ~ 03 Ağustos 2018 17:49 Neden:
berkanbir
24-10-2018, 09:21   |  #2  
berkanbir avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 4
90 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2018

Sabit sürücüler bir diğer adıyla harddisk sürücüleri, dönen disklerden oluşan bir cihazdır. Her bir diskin yüzeyi, manyetik alan etkisine sahip manyetik bir bantla kaplanmıştır. Disk plakları manyetik özelliğe sahip olmayan alüminyum ya da cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Disklerin yüzeyine çok yakın olarak konumlandırılan yazma/okuma kafaları vardır. Manyetik kafanın daha önce belirtilen yapısal özellikleri itibariyle verinin bu plaka üzerindeki organizasyonu kolaylıkla sağlanır.

Bu veri organizasyonu”iz” (track)adı verilen halka setleri ile yapılmaktadır. Plaka üzerinde eşit genişlikte ve binlerce iz bulunmaktadır. Ayrıca her halka seti arasında belli büyüklükte boşluklar bulunur. Bu boşluklar sayesinde kafanın yanlış hizalanması ya da manyetik alanlara girişim yaparak hatalara neden olması önlenmiş olur. Dönen diskin merkezine yakın olan bir bit sabit bir noktadan merkeze uzak bir bite göre daha yavaş geçer. Okuma kafası bitleri okurken oluşan hız farkı nedeniyle oluşabilecek hataları ve yavaşlamayı önlemek için bütün bitler aynı hızla okunmak zorundadır. Bunu yapabilmek için diskin segmentlerine kaydedilen bitlerin arasındaki boşlukların artırılması sağlanmalıdır. Bu sayede veriler sabit bir hızla dönen bir diskte sabit bir oranla taranabilir.

Sabit sürücü,harddiskveyaHDDolarak bilinmektedir. Bilgisayarlarda bilgi depolanmasına yarayan, RAM’lerden farklı olarak elektrik kesilse bile bilgilerin halen saklandığı farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerin, bilgilerin kayıt altına alınmasını sağlayan bilgisayarın hafıza türlerinden biridir. Yani kalıcı hafıza birimidir. Yapısı gereği içinde üzerinde şekillenebilir metallerin olduğu disk plakalar üzerinde çalışmaktadır.

Bilgisayarlarda birden fazla sabit sürücü bulunabilir ya da sabit sürücü iki ya da daha fazla bölüme ayrılabilir. İlk sabit sürücü C sürücüsü diye adlandırılır. Daha sonra takılan harddiskler sırasıyla D, E, F harflerini alır. D harfi de genellikleCD-ROM sürücüsüiçin kullanılır. Sabit sürücüler bilgisayarınızı açtığınızda işletim sistemini ve diğer yazılımları sistem belleğine yükler ve kalıcı olarak saklamaya karar verdiğiniz bilgileri bilgisayarınız kapalı olsa bile korumaya devam eder. Sabit sürücüler saklanması gereken verileri disk üzerine manyetik değişim gerçekleştirerek yazmaktadırlar. Harddisk hakkında merak ettiklerinizi bu yazıdan tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz: https://bilgihanem.com/sabit-surucu-harddisk-nedir-nasil-calisir/