Su kıtlığının çaresi nanoteknolojide!

CHIP Online
01-12-2012, 21:00   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Kendi kendine su üretip, boşken kendi kendine dolan şişeler... Mucize gibi ama gerçek!

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/su- ... nolojide_37276.html

Trilyonlarca litre suyun dünya atmosferinde havada yüzdüğünü biliyor muydunuz? Bilim insanları susuzluğa karşı bu kaynağı kullanabilir.


İklim değişikliğinin dünyada yaratacağı en büyük sorunlardan birinin temiz su kaynaklarına ulaşmanın zorlaşması olacağı düşünülüyor. Bugün içme suyu kaynağı olarak kullandığımız nehir ve kaynak sularının kuruması halinde de bölgesel olarak su sıkıntılarının sık sık baş göstereceği bir geleceğe hazırlanan bilim insanları, çözüm için, dünyadaki en büyük temiz su kaynağından yararlanmayı planıyor: Hava.


ABD'de, çöl havasındaki çok düşük orandaki nemi temiz suya dönüştüren rüzgar milleri, yüksek maliyetleri ve düşük etkinliği nedeniyle pratik bir çözüm olmaktan uzak ancak NBD Nano isimli şirket şimdi yeni bit teknoloji geliştirdi. Kişisel olarak kullanıma girebilecek kadar pratik olan bu teknolojide, bir şişe, havadaki suyu emerek kendini suyla dolduruyor ve içime hazır su haline getiriyor.


Firma, teknolojinin ilhamını bir çöl böceğinden almış. Hiç suyun bulunmadığı çölde, her sabah bir kum tepesinin üzerine tırmanıp rüzgara karşı duran ve soluduğu havanın içindeki suyu ayrıştırabilen böcek bu şekilde hergün kendi ağırlığının %15'i kadar su içebiliyor.


Aynı tekniği, nanoteknoloji sayesinde cam şişelere adapte eden şirket, şişenin üzerindeki ayrıştırıcı molekküler sayesinde, bir fanın veya rüzgarın önüne bırakılan şişenin üzerinden geçen havanın içindeki nemi absorbe edip suya dönüştürmesini sağlıyor.


Bu teknoloji sayesinde, özellikle rüzgarlı bölgelerde veya nemi yüksek deniz kenarı bölgelerinde, dev su depoları üretmek, evler için kolay kolay boşalmayan su depoları üretmek mümkün olacak. Dağcılar, sporcular, askerler için de özel su mataraları da üretmek mümkün.


Teknolojinin daha da geliştirilmesi halinde, su kıtlığının yaşandığı bölgelerin, çöllerde, temiz suya ulaşmak çok daha kolay ve ucuz olacak.

Tüm Konu: Su kıtlığının çaresi nanoteknolojide!

Kaynak: www.chip.com.tr