Sunucuları doğru yerleştirmek bir sanat

CHIP Online
25-10-2013, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Gittikçe büyüyen veri depolama ihtiyacı dev sunucularda da radikal değişimleri beraberinde getiriyor

Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/sun ... ir-sanat_43336.html

<div>
Gittikçe büyüyen dijital ihtiyaçlar beraberinde tüm bu altyapıyı sağlayan dev sunucuların organizasyonu problemini de getirdi. Facebook gibi dev firmalar kasaba büyüklüğündeki dev sunucularını soğutma masrafından kurtulmak için kuzey kutbuna yakın bölgelerde devasa sunucu merkezleri açarken Intel de sunucuların organizasyonu için endüstriye yardımcı olacak çözümler geliştirmeye devam ediyor.


</div>
<div>
Intel, sunucuların ne olduğunu tekrar tanımlıyor. Bu yeni tanım, alıştığımız sunudu kalıplarını kırıyor. Bugün tüm internetin ve dijital servislerimizin alt yapısını oluşturan sunucuların sahip olduğu raf yapıları geçmiş on yıllarda çok az değiti. Öyle ki bugün hala, onlarca yıl önce, sunucuları basitçe üst üste dizmek için geliştirilmiş mimarileri kullanıyoruz. Intel ise Rack Scale Architecture (RSA) ve Rack Disaggregation (RD) adı verilen iki yeni çözümle karşımıza çıkıyor.


Bugün kullanılan raf teknolojisinde sunucular sadece elektrik gücünü ve soğutma kapasitesini paylaşan bağımsız birimler olarak alt alta diziliyorlar. Bu sisteme alternatif olarak geliştirilen profesyonel çözümlerde ise, sunucuların bağlantı ve kablolama konusunda optimizasyon yaparak alandan tasarruf eden ve soğutma performansını arttıran raf sistemleri ortaya çıkıyor. Ancak Intel tum bunların ötesine geçerek, sunucuların ortak hafıza, ortak işlemci gücü, ortak depolama birimleri, ortak enerji kaynakları kullandığı çok daha verimli ve düşük maliyetli sunucu organizasyon mimarisi geliştiriyor.


Bu yeni sistemler, dijital servislerin işletme maliyetlerini de giderek internetin erişim ücretlerinin düşürülmesinden, her türlü dijital servisin fiyatının aşağı çekilmesine dek büyük bir maliyet faydası yaratacak.


</div>

Tüm Konu: Sunucuları doğru yerleştirmek bir sanat

Kaynak: www.chip.com.tr